Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zlatá trojka. Češi rozhodli drama s Polskem v posledních vteřinách

Sport

  19:30aktualizováno  20:42
CELJE - Čeští basketbalisté vyhráli na mistrovství Evropy nad Polskem 69:68 díky trojce kapitána Luboše Bartoně v posledních sekundách zápasu a stále živí naději na postup do osmifinálové skupiny. K tomu potřebují ještě uspět minimálně jednou v duelech se Španělskem, Chorvatskem a Gruzií. Český tým si ve druhém utkání na turnaji připsal první vítězství na mistrovství Evropy po 14 letech.

Jan Veselý zakončuje akci foto: ČTK

"Je to nádherný pocit. Už je to 14 let, takže jsem zapomněl, jak chutná výhra na Evropě," řekl po zápase České televizi Bartoň, který hrál i na ME v roce 1999. "Dvakrát po sobě jsem byl na trojce volný, padlo to tam a je to doma. Dnes jsme si to vítězství zasloužili. Teď si to musíme vychutnat, ale zítra už se musíme připravovat na další boje. Zda jsme se přiblížili postupu, to neřešíme. Jedeme dál," dodal.

Českému týmu vůbec nevyšel vstup do zápasu. Za stavu 7:9 předvedli Poláci šňůru 8:0, odskočili a první čtvrtinu vyhráli o 13 bodů. "Poláci hráli od začátku náročnou obranu. My jsme byli dole a věděli, že musíme bojovat, něco změnit a využívat naše silné stránky. To se povedlo," hodnotil trenér Pavel Budínský.

Znovu zářil Veselý

Především začal úřadovat Jan Veselý, který byl stejně jako v prvním duelu se Slovinskem nejlepším střelcem zápasu s 23 body, a několika vydařenými akcemi nabudil spoluhráče k obratu.

Polsko si sice pomáhalo trojkami v důležitých chvílích, zatímco Češi se z dálky netrefovali, přesto rychlé brejky a dobrá obrana pomáhaly k tomu, že se manko začalo rychle snižovat. Když v poslední sekundě první půle Veselý rovnou z doskoku zasmečoval, bylo to o čtyři body.

"Bylo to pro nás těžké. Poláci hráli fyzicky, dobře zakončovali. Stálo nás to hodně energie stáhnout na čtyři body. Díky skvělé hře Jana Veselého jsme zůstávali v zápase," chválil Bartoň spoluhráče se zkušenostmi z NBA.

Češi se poprvé dostali do vedení ve třetí čtvrtině (48:47) a začala přetahovaná. Oba týmy se střídaly ve vedení a dlouho se ani jednomu nedařilo odskočit. Povedlo se to až Polákům pět minut před koncem, když se několikrát za sebou trefili z dálky, zatímco Češi se přestali tlačit do koše a z dálky se jim nedařilo.

Infarktový závěr se šťastným koncem

Trefit trojku se povedlo až minutu před koncem Bartoňovi, který snížil na 65:67. Po dobré obraně pak mohl vyrovnat Veselý, ale 10 sekund před koncem proměnil jen jednu šestku a už se zdálo, že Polsko výhru udrží.

Jenže také Lampa trefil jen jednu šestku a Češi měli osm sekund na poslední akci. Pumprla naznačil nájezd do koše na vyrovnání, místo toho vyhodil na volného Bartoně a ten z rohu hřiště trefil vítěznou trojku. Češi tak zvládli koncovku mnohem lépe než ve středu proti Slovinsku, kdy nevyužili dvě šance a prohráli 60:62.

"Znovu si zasloužily vyhrát oba týmy. Ve středu jsme smutní byli my, protože jsme prohráli skvělé utkání, které jsme mohli vyhrát. Dnes máme ale opačné pocity díky trojce Luboše Bartoně. Je to skvělý pocit, protože český národní tým vyhrál na ME naposledy před 14 lety. Užíváme si to. Jsem hrdý na svůj tým, jak hrál, že ukázal charakter. Je to pro nás dobrý moment," uvedl Budínský.

Mistrovství Evropy basketbalistů:

ČR - Polsko 69:68 (12:25, 34:38, 50:49)

Nejvíce bodů: Veselý 23, Satoranský a Bartoň po 10, Pumprla 8 - Igněrski 17, Lampe 14, Kelati 10.
Fauly: 15:15.
Trestné hody: 15/11 - 14/8.
Trojky: 2:6.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč