Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zlato na florbalovém MS poprvé obhajují Finové a nikoli Švédové

Sport

  0:03
HELSINKY - Mistrovství světa ve florbalu mužů se ve své osmé edici podruhé vrací do Finska. Zlaté medaile budou poprvé obhajovat domácí hráči a nikoli donedávna nepřekonatelní Švédové, vítězové šesti světových šampionátů v řadě. Výběr České republiky se bude snažit přidat další cenný kov k zatím osamocenému stříbru z roku 2004.

Florbal - radost Finů po triumfu na MS 2008 v Česku. foto: Šimon , Lidové noviny

Minulé mistrovství světa, které v roce 2008 hostila Česká republika, zaujalo rekordními návštěvami a především první porážkou Švédska v historii světových šampionátů. Dosavadní suverén světového florbalu v pražském finále podlehl stále se lepšícímu Finsku 6:7 v prodloužení a místo sedmého titulu v řadě bral stříbro. Namále přitom měl už o dva roky dříve na MS ve Stockholmu. Svou úlohu ale tehdy ještě ve finále se stejným soupeřem zvládl (7:6 v prodloužení).

Za Švédskem a Finskem zeje výkonnostní mezera. V čele druhého sledu se v posledních letech pohybují florbalisté Švýcarska a České republiky, kteří se také nejčastěji utkávají v bojích o bronzové medaile. Úspěšnější jsou dosud Švýcaři, vyhráli v Praze 2008 (5:4 v prodloužení), Stockholmu 2006 (9:4) i Helsinkách 2002 (4:3 v prodloužení).

Jedinou zásadní porážku jim čeští reprezentanti připravili v semifinále MS 2004, které paradoxně hostil švýcarský Curych. Brankami Dvořáka a Cepka v posledních dvou minutách hry dokázali zvítězit 5:3 a postoupit do finále. V něm tým trenéra Zdeňka Skružného sice trápil, ale nakonec nedokázal zaskočit vysoce favorizované Švédsko (4:6). Stříbrné medaile jsou i tak zatím největší chloubou českého florbalu.

Pořadatelem florbalového mistrovství světa je Mezinárodní florbalová federace (IFF), která byla založena ve švédské Husqvarně v roce 1986. Jako první do ní vstoupilo Švédsko, Finsko a Švýcarsko. Český florbal, od počátku 90. let organizovaný v České florbalové unii (ČFbU), se připojil jako sedmý v pořadí v roce 1993. IFF v současnosti zahrnuje 52 zemí, téměř 4000 klubů a přes čtvrt milionu registrovaných hráčů. Jako zatím poslední do ní byly přijaty národní florbalové federace Iránu, Indonésie a Litvy.

Rozhodnutí o uspořádání prvního mezinárodního turnaje padlo na kongresu IFF, který se konal v létě 1992 v Curychu. Mistrovství Evropy mužů se následně ve Finsku 1994 zúčastnilo osm týmů. Z celkového triumfu se radovali Švédové, Češi po prohraných penaltách s Ruskem skončili na šestém místě. O rok později se sjelo už deset účastníků a kuriozitou ME byl start Japonska.

Ve finále utrpěli na dlouhou dobu jedinou porážku na velkém turnaji domácí Švédové, kteří v jeho závěru ztratili nervy a podlehli hlavním rivalům z Finska na samostatné nájezdy 2:3. Rozšíření IFF o mimoevropské země jako Japonsko, USA či Singapur s sebou přineslo potřebu přeorientovat se na pořádání světových mistrovství.

Premiéry se zhostil Stockholm a mezi dvanáctkou týmů se v roce 1996 neztratili ani Češi. Skončili čtvrtí, když v boji o bronz prohráli se zkušenějšími a dravějšími Nory 2:6. Útočník Vladimír Fuchs byl druhý v kanadském bodování celého turnaje. Ve finále nedalo domácí mužstvo šanci Finsku a zvítězilo 5:0.

Medaile si mezi sebe na sedmi dosud uskutečněných MS rozdělilo pouhých pět zemí. Do finále se aspoň jednou dokázaly probojovat čtyři z nich, ze zlata se ale zatím mohli radovat pouze hráči Švédska a Finska. Po jedné finálové účasti a stříbrné medaili mají na kontě čeští a švýcarští florbalisté. Bronz si hned z prvního MS odvezli Norové. Ostatní reprezentace na větší úspěch teprve čekají.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!