Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zlatý míč získal Brazilec Kaká

Sport

  11:34
PAŘÍŽ - Brazilský fotbalista Kaká z AC Milán se stal držitelem Zlatého míče pro nejlepšího hráče světa za letošní rok. Jediný český zástupce v nominované padesátce Petr Čech skončil devatenáctý, spolu s Italem Gianluigim Buffonem byli nejvýše z brankářů. Pořadí v Paříži zveřejnili organizátoři prestižní novinářské ankety z časopisu France Football.

Radost brazilského ofenzivního záložníka Kaká z gólu do sítě Chorvatska. foto: AFP

Pětadvacetiletý záložník Kaká získal od novinářů z 96 zemí celkem 444 bodů a s přehledem vyhrál. Po Ronaldovi, Rivaldovi a Ronaldinhovi je čtvrtým Brazilcem, který prestižní anketu vyhrál. Na dalších místech za ním skončili Portugalec Cristiano Ronaldo a Argentinec Lionel Messi; stejná trojice je přitom i v užším výběru na nejlepšího fotbalistu světa podle FIFA, který bude vyhlášen 17. prosince v Curychu.

Naposledy získal trofej hráč z AC Milán v roce 2004, kdy se radoval Ukrajinec Andrej Ševčenko. Rok předtím se stal majitelem Zlatého míče Pavel Nedvěd jako druhý Čech v historii po Josefu Masopustovi z roku 1962.

Loňský vítěz Fabio Cannavaro skončil až za Čechem čtyřiadvacátý. Maximem českého reprezentačního gólmana je čtrnácté místo z roku 2005, kdy byl rovněž nejlepším brankářem; loni se Čech mezi 50 nominovaných hráčů nedostal.

Zlatý míč organizuje France Football od roku 1956. Dosud ho získával nejlepší fotbalista z evropských klubů, nyní ale magazín sáhl ke změně a otevřel novinářskou anketu i pro hráče z ostatních světadílů.

Autor: