Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Voborníková zajela životní výsledek. Ve stíhačce na MS vybojovala sedmé místo

Česká reprezentantka Tereza Voborníková během stíhacího závodu na mistrovství světa v Oberhofu. foto: Petr Slavík/Český biatlon

Stíhací závod na mistrovství světa v Oberhofu vyšel Tereze Voborníkové, mladá biatlonistka bere sedmé místo. Markéta Davidová si odstřelila naději na dobrý výsledek a doběhla šestnáctá. Trať opanovala Francouzka Julia Simonová, jež vybojovala první medaili na světovém šampionátu. Druhá skončila domácí Dennise Hermannová-Wicková, která po vítězství ve sprintu přidala další cenný kov, pro bronz si dojela Norka Marte Olsbuová Röiselandová.
  14:32aktualizováno  14:52

Voborníková se posunula o devět míst, startovala s číslem šestnáct. Na prvních dvou položkách sice natropila vždy po jedné chybě, stojky si už ale pohlídala a ujala se postu nejúspěšnější Češky.

„Vzpomněla jsem si na poslední ránu a snažila se ji pohlídat, aby mě to opět nemrzelo (v pátečním sprintu poslední ránu netrefila). Poslední kolo jsem si chtěla užít, překvapivě jsem měla síly a jelo se mi opravdu dobře,“ radovala se do kamer ČT sportu.

V rozmanité konkurenci šesti závodnic se vrhla do závěrečného kola jako sedmá, slušnou střelbu podpořila i solidním výkonem na lyžích a pozici uhájila.

„V posledním kole mě podržely lyže, ve finiši jsem díky nim měla velkou výhodu oproti soupeřkám. Dnešní závod jsem si užila, koukali na mě moji rodiče,“ vyprávěla Voborníková s úsměvem na tváři.

Nebylo to ale jen o lyžích, ale také o fyzické kondici, kterou má dvaadvacetiletá biatlonistka v Oberhofu perfektní. V čase běhu dokonce předčila i Davidovou, na nejrychlejší Francouzku Sophie Chauveauovou ztratila jen 44 sekund.

Zbylé české závodnice se ve stíhačce trápily především na střelnici, Davidová se po každé položce podívala na trestné kolo, zapsala celkem pět omylů a s dvouminutovou ztrátou skončila šestnáctá.

„Při ležce jsem toho moc neviděla, střílela jsem dokonce na přeskáčku, nedalo se nic dělat. Stojky mě ale mrzí, protože tam to na nulu bylo a shodily mě moje chyby,“ přiznala Davidová.

Lucie Charvátová se sice s číslem 59 posunula na 41. místo, ale i ona nepředvedla na střelnici nic zázračného. Minula šest terčů a k deseti kilometrům přidala navíc ještě 1 350 metrů na trestných kolech.

Jak se vše odehrálo?

Odhlásily se tři závodnice. Biatlonistky se v německém Oberhofu potýkají s nepříjemnými podmínkami. Nemoc skolila Italku Lisu Vittoziovou, která měla startovat jako pátá. Na trať se nepodívaly ani Švédka Elvira Öbergová (16) a Ukaleq Astri Slettemarková (57) z Grónska.

Na startu tři Češky. Do závodu se vydaly tři české reprezentantky. Nejlepší výchozí pozici měla pátá Davidová (+0:51), Voborníková se pustila na trať jako 16. (+1:18) a Charvátová startovala 56. S jedničkou běžela Němka Hermannová-Wicková.

Mlhavý oblak. Stejně jako sobotní sprint mužů doprovázel i ženskou stíhačku zamlžený obraz, který ztěžoval podmínky na střelnici.

Markéta Davidová bojuje ve stíhačce na mistrovství světa v Oberhofu.

Společně ze střelnice. První položka zastavila ambice Davidové na útok na medaili. Dopustila se rovnou dvou chyb, Voborníková minula jednou a obě biatlonistky tak vyjížděly v těsném závěsu na 19. a 20. místě. Na dvě trestná kola musela i Charvátová.

Bojovná Simonová. Nejlepší žena Světového poháru startovala s číslem deset. Francouzka Julia Simonová od prvních metrů odkrajovala ztrátu a dobrý běh podpořila čistou střelbou na první položce.

Osamostatněná Hermannová-Wicková. Němka při první položce jednou minula, na druhé už byla přesná. Díky chybám Švédek Hanny Öbergové a Linn Perssonové, které musely dvakrát kroužit, si vybojovala slušný náskok.

Opět to nevyšlo. Všechny tři české biatlonistky se musely i po druhé položce zdržet na trestném kole. Davidová s Voborníkovou zaznamenaly jednu minelu, Charvátová přidala další dvě.

Silná dvojka. Vedoucí Herrmanová-Wicková se na stojce jednou ustřelila, druhá Simonová využila jejího zaváhání a dotáhla rozdíl třiceti sekund.

Nula pro Voborníkovou. Na třetí položce se poprvé česká biatlonistka nemýlila, Voborníková se díky čisté střelbě posunula na dvanácté místo. Davidová i Charvátové netrefily jeden terč.

Poslední střelba rozhodla. Vítězka vzešla se souboje na poslední položce. Zatímco Němka se dopustila dvou chyb, Simonová minula pouze jednou a do závěrečného kola vyjela s dostatečným náskokem.

Boj o životní výsledek. Malorážkou zamířila Voborníková přesně i při čtvrté střelbě, nejmladší česká závodnice položila terče a do posledního kola vběhla jako sedmá. Žádné ze soupeřek nedovolila, aby její pozici ohrozily, a umístění těsně za účastí na květinovém ceremoniálu si pohlídala.

Střelecká smůla. Ani jednou se nemohla Davidová radovat z vybílených terčů, také poslední zastávka na střelnici znamenala jedno trestné kolo. Stejně si počínala také Charvátová.

Sólo jízda Simonové. Francouzka si v závěru užívala vítěznou jízdu natolik, že několikrát na lyžích zakolísala a málem spadla. Ani to jí ale nevzalo radost z premiérové medaile na mistrovství světa.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!