Lidovky.cz

Kotlety nebo kuře na čokoládě? Seberte odvahu na 5 receptů

Jídlo

  7:00
S čokoládou lze v kuchyni dělat opravdová kouzla. Nemusí to být ovšem jen ingredience k pečení a dezertům, ale může stejně dobře sloužit i k přípravě hlavního jídla. Čokoládové těstoviny nebo kotlety? Seberte odvahu a vyzkoušejte si některý z receptů.

Čokoláda v kombinaci s masem. foto: Shutterstock

ČOKOLÁDOVÉ TĚSTOVINY

Ingredience: 250g širokých nudlí (lze ale použít jakékoliv těstoviny ), 4 vejce, 80 g másla, 60 g moučkového cukru, 70 g hořké čokolády, 80 g mletých oříšků, 1/2 lžičky skořice, máslo a strouhanka na vysypání mísy nebo pekáče.

Příprava: Máslo utřeme s cukrem a se žloutky do pěny, z bílků ušleháme sníh, všechno smícháme. Přidáme oříšky, nastrouhanou čokoládu a skořici. V hrnci uvaříme těstoviny, scedíme a propláchneme. Smícháme je s čokoládovou směsí, vsypeme do zapékací mísy nebo pekáče. Pečeme 25 minut na 180 stupňů. Můžeme ještě dozdobit strouhanou čokoládou.

VÍCE O ČOKOLÁDĚ:

ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA K MASU

Ingredience: 60 g nastrouhané hořké čokolády, 1 lžička mletého pepře,1 nasekané chilli, prolisovaný plátek česneku, tymián, 1 lžíce hnědého cukru, 50 ml červeného vína, 120 ml hovězího nebo kuřecího vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, 3 lžíce mouky, 1 malá cibule

Čokoláda - ilustrační foto.

Příprava: Máslo a olej rozehřejeme na pánvi, přidáme cibuli, pečeme ji do zhnědnutí. cibulku. Přidáme cukr, česnek, tymián a chilli. Smažíme za stálého míchánÍ po dobu 3-4 minut. Zaprášíme moukou a zamícháme. Přidáme víno a čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Vmícháme pomalu horký vývar a omáčku vaříme ještě 7 minut. Osolíme a opepříme. Omáčka se dobře hodí ke kuřecímu masu nebo steaku.

KOTLETY NA ČOKOLÁDĚ

Ingredience: 6 vepřových kotlet bez kosti, 2 lžíce sádla, 4 cibule, 150 g žampionů,150 ml bílého vína, 5 stroužků česneku, 2 lžíce mandlových lupínků, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce oleje, 1 kostka extra silného bujonu, 30 g hořké čokolády, sůl, pepř, kousek celé skořice.

Čokoláda - ilustrační foto.

Příprava: Kotlety opláchneme, osušíme, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Opečeme na rozpálené pánvi z každé strany asi 6 minut. Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli, žampiony nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme česnek, žampiony, skořici, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Asi 10 minut podusíme, přisypeme mandlové lupínky a vyjmeme skořici. V kastrolku rozpustíme na lžíci oleje kostku bujonu s hořkou čokoládou, vlijeme do kastrolu, přidáme opečené kotlety, nasekanou petrželku a vše ještě asi 7 minut společně podusíme. Podáváme s bramborami.

ČOKOLÁDOVÉ KUŘE

Ingredience: 1 celé kuře, 1 cibule, sůl, olej, 50 g loupaných mandlí, 1 lžička skořice, 1 lžička oregana, 4 stroužky česneku, 3 rajčata, 1 lžíce sezamových semínek, 1/2 lžičky chilli, 60 g hořké čokolády

Příprava: Kuře naporcujeme. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na oleji, přidáme osolené porce kuřete, na kousky nakrájená rajčata, česnek nakrájený na plátky a všechno koření. Podlejeme vodou a dusíme do měkka. Masa poté vyjmeme, směs rozmixujeme, nalejeme do pánve s rozehřátým olejem a vaříme 10 minut. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Pokud by omáčka byla příliš hustá, zředíme ji trochou vývaru. Do omáčky vrátíme kuře, chvíli ho v ní prohřejeme. Podáváme s bramborami.

ČOKOLÁDOVÁ POLÉVKA

Ingredience: 4 hrnky mléka, 1/2 čokolády na vaření, 2 žloutky, 2 lžíce opražených ovocných vloček

Příprava: Rozlámanou čokoládu vaříme asi 30 minut v mléce, poté vmícháme 2 rozšlehané žloutky a dál již nevaříme. Na každý talíř přisypeme hrst ovesných vloček a přilijeme polévku.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.