Lidovky.cz

Gin s tonikem umí prý jen Španělé. Jak na něj?

Jídlo

  12:00
NEW YORK - Činorodý Madrid světově proslavila kultura tapas, což jsou různé drobnůstky k jídlu servírované k vínu nebo pivu. Když se ale člověk ponoří hlouběji do gastronomie, zjistí, že při každodenním stolování má své nezastupitelné místo i tvrdý alkohol. Samozřejmě, že není řeč o sangrii, kterou vyhledávají turisté, ale o ginu s tonikem.

Gin s tonikem foto: Shutterstock

"Gin s tonikem jako míchaný nápoj lze potkat v Madridu nejčastěji," říká Katheleen Bergerová, profesionální operní zpěvačka původem z Arizony, která trvale žije v Madridu. Dokonce i v malinkatých lidových hospůdkách nabízejí osm až 15 různých druhů ginu, v barech je pak tato nabídka zcela obvyklá, napsala agentura Reuters.

"Jenom Španělé umějí správně udělat gin s tonikem," tvrdí Alexandre Gabriel, prezident společnosti Goghac-Ferrand, do jejíhož portfolia patří i firma Citadelle Gin, jednička na španělském trhu. Španělský gin s tonikem se ovšem poněkud liší od drinku, který obchodní cestující znají z domova.

Především zapomeňte na vytáhlou úzkou rovnou sklenici typu Collins. Místo ní se používá široký velký pohár nebo velká sklenice na červené víno, která může být zkrášlena ovocem se špetkami skořice nebo muškátu.

A jak tedy vypadá podle Gabriela správný španělský gin s tonikem? Tady je recept:

Gin s tonikem

Potřebujeme asi 30 gramů ginu Citadelle, dvě deci toniku Fever Tree, špetku citrónu nebo citronové kůry, nastrouhaný muškátový oříšek a badyán nebo kousek skořice.

Ve velké sklenici rozmícháme gin, tonik a led. Citronovou kůru nasypeme navrch. Ozdobíme kořením a normálně pijeme, nikdy nepoužíváme brčko.

"Na zdraví Španělům," vzkazuje Gabriel.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.