Vánoční kuchyně našich babiček
9. - 10. 12., od 10 do 17 hodin, Regionální muzeum Mělník (náměstí Míru 54), www.muzeum-melnik.cz
Voňavý hubník či kaštanovou pěnu můžete kromě ochutnat v Regionálním muzeu v Mělníku. V sobotu a v neděli se tu koná 10. ročník akce Adventní a vánoční kuchyně našich babiček a prababiček. Připravena budou i další jídla podle postních a vánočních receptů našich babiček a prababiček.
Ochutnejte Vánoce
5. 12. - 30. 12., vybrané restaurace v Praze, www.ochutnejtevanoce.cz
Jaké jsou vánoční chutě a vůně zahraniční kuchyně? Na gastronomickém festivalu s názvem Ochutnejte Vánoce máte možnost poznat španělské, italské nebo třeba indické sváteční speciality. Ochutnáte i tradiční české recepty, například candáta s čočkovým salátem nebo třeba vynikající polévku z perníku. Za pětichodové menu zaplatíte 590 korun, za sedm chodů pak 890 korun. Více informací ZDE.
Předvánoční pohlazení v Perníkové chaloupce
10. 12., od 9 do 16:30 hodin, Perníková chaloupka č. 38, Muzeum perníku, Ráby, www.pernikova-chaloupka.cz
Řemeslný jarmark, tradiční vůně perníku a zpívání koled navodí tu pravou vánoční atmosféru. Samozřejmě se budou péct, zdobit a prodávat perníčky. Své umění ve zdobení perníků předvede perníkářka Dana Holmanová. Vstupné 50 korun.
Zámecké zimní slavnosti
9. a 10. 12., od 12 do 18 hodin, zámek Valtice, www.zamek-valtice.cz
Moravská zabijačka, zvěřina a uzené maso. Dále pak čokoláda, koláčky, med, kaštany, přešňáky a trdelníky...to vše najdete na zámku Valtice. Těšit se můžete také na punče, svařáky, medovinu a další horké nápoje. Ochutnávat se samozřejmě budou i kvalitní moravská vína. Vstupné je zdarma.
Pivovarská zabijačka
10. 12., od rána, pivovar Dalešice, www.pivovar-dalesice.cz
V postřižinském pivovaru Dalešice se bude o víkendu konat zabijačka se vším všudy. Na dvoře pivovaru vás čekají jitrnice, jelítka či zabijačkový guláš. Všechny dobroty si budete moci koupit a odnést domů.
Tip LN: Grand Restaurant FestivalChcete-li se podívat do jedné ze stovky nejlepších restaurací v Česku a ochutnat mistrovské kousky šéfkuchaře, neváhejte a rezervujte si místo už teď. Od 15. ledna se opět koná Grand Restaurant Festival a nabídne degustační menu za speciální ceny. Základní ochutnávka vás vyjde na 200 - 250 korun, za tříchodové menu zaplatíte 600 korun. |