"Přeji vám všem krásné kulinářské zážitky!," řekla přítomným Klausová, která festival zahájila ochutnávkou malého trojhranného krekru, který je symbolem letošního ročníku festivalu, jehož mottem je: "mysli globálně, papej lokálně".
Na své si přijdou milovníci exotických pokrmů, ale také francouzské, italské i české kuchyně. Návštěvníci mohou v prostorách Královské zahrady, která je přístupná ze čtyř stran, ochutnat nabídku 45 stánků.
Mezi gastronomické unikáty letos patří ochutnávky hmyzu na slano i na sladko, lidé si tak mohou vybrat mezi cvrčkem na másle nebo sarančeti na nudlovém salátku. "Na všech zahraničních cestách ochutnám vždy všechna domácí, pro nás exotická jídla, takže určitě ochutnám i toto," řekla Klausová.
VstupnéVstupné stálo v předprodeji 400 korun a návštěvníci za tuto částku obdrží i balíček 10 "grandů" v hodnotě 250 korun na základní ochutnávku. Vstupné na místě je za 450 korun. Další informace jsou na internetové adrese www.praguefoodfestival.cz. |
Zájemci mohou navštívit také experimentální laboratoř, kde se dozvědí, jak se připravuje jídlo pro kosmonauty.
"Menu má čtyři chody, připravujeme okurkový salát s jogurtem a koprem, salát z našich zahrad a lesů, ovocné müsli a bezinkové pivo," řekl šéfkuchař Jiří Štift z Mandarin Oriental hotel, který techno-emocionální degustační menu v kulinářské laboratoři připravil.
"Dáváme tam například marinované sušené ovoce, olej z vlašských ořechů, špaldový a žitný chléb, naklíčenou čočku, lanýže nebo nakládané lišky," popsal Štift ingredience menu.
Exotickou kuchyni nabízí třeba stánek Huang He, který připravil telecí špíz s ujgurským kořením a zelenými boby Edaname nebo vepřové uzené vzduchem po gingtiansku.
"Měla jsem tu zatím dvě jídla, rostlinné kari a sezamovou zmrzlinu. Zejména ta zmrzlina byla výborná," řekla turistka z Japonska, která je na festivalu poprvé. "Je skvělé, že se tu nabízí tolik chutí na tak malém prostoru," dodala.