Jahelník se švestkami a jablky
vegan, bez lepku, slazeno sušeným ovocem a rýžovým sirupem
- 150 g jáhel nebo 3/4 kg uvařené jahelné kaše
- 8–10 lžic medu, rýžového biosirupu nebo agáve sirupu
- 200 g švestek
- 0,5 kg nahrubo strouhaných jablek
- 2 lžíce skořice
- 100 g rozinek
- 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového biopudinku
Uvařte jahelnou kaši: 150 g vypraných jáhel zalijte 750 ml tekutiny, tj. cca 1 díl jáhel na 4 díly tekutiny. Můžete použit biomléko, obilný napoj (rýžový, špaldový apod.) nebo mate-li rádi ovocnou chuť, tak jablečný mošt. Nechte kaši částečně vychladnout a promíchejte se sirupem nebo s medem. Ochutnejte a doslazujte podle vaši chuti – agáve sirupu stačí cca o 2 lžíce méně, pokud jste vařili s moštem, budete potřebovat méně doslazovat.
Do vymazané formy na dno namačkejte polovinu oslazených vychladlých jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené sušené švestky. Strouhaná jablka smíchejte se skořici, rozinkami a pudinkem a vytvořte z toho další vrstvu. Na jablka dejte druhou polovinu jáhel. (Povrch můžete před pečením pokapat ovesnou nebo jinou smetanou.)
Dejte zapéct cca na 35–40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Povrch nechte ke konci zezlátnout pod grilem.
Bezlepková lita jablečná buchta
vegan, bez lepku, slazeno agáve sirupem, lze sladit javorovým i rýžovým sirupem
- 300–350 g očištěných jablek nebo hrušek, nakrájených na menší kostičky
- 50 g umletého zlatého lněného semínka (na elektrickém mlýnku na kávu)
- 0,5 l bio jablečného nebo hruškového moštu, lze zadělat i obilným nápojem, pokud nemáte rádi příliš ovocnou chuť
- špetka soli
- 100 ml biooleje (olivového, popř. slunečnicového na pečeni)
- 100 ml agáve nebo javorového sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 g bio pohankové mouky
- 100 g bio kukuřičné mouky hladké
- 100 g bio rýžové mouky, ne celozrnné
- 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (bioprodejny)
- 1/2 lžičky pravé vanilky (lze vynechat)
- 2 lžičky skořice
- 75 g bio sušených brusinek (lze nahradit rozinkami nebo nakrájenými sušenými meruňkami)
Bezlepkové receptyO dalších receptech píše Hana Zemanová ve své kuchařce Bioabecedář od vydavatelství Smart press. |
Očistěte jablka a umelte si lněné semínko – nejlépe to jde v elektrickém mlýnku na kafe. V hmoždíři je to dřina a trvá to hodně dlouho – to raději nezkoušejte, stejně nezískáte správný výsledek, kterým je jemná zlatá moučka. Umleté lněné semínko dejte vařit spolu s moštem a špetkou soli a vařte 3–5 minut. Nechte vychladnout 15 minut.
Mezitím si připravte všechny suché ingredience. Ke lněnému semínku s moštem přidejte olej, sirup a šťávu a vše společně pořádně prošlehejte několik minut – čím více směs našleháte, tím bude kypřejší – můžete i ručním šlehačem a ideálně ponorným mixerem.
Mixujte klidně 1–2 minuty, aby se vám tekutá směs pořádně napěnila. Našlehanou směs vlijte k suchým ingrediencím, přidejte na kousky nakrájena jablka a promíchejte. Těsto nalijte na vymazány a vysypány plech a pečte cca 35–40 minut na 180 °C. (záleží na výšce těsta, zkuste špejli, je-li už upečeno).