Lidovky.cz

V pražských Letňanech začaly slavnosti piva

Magazín

  18:50
PRAHA - V obří restauraci se proměnily prostory letňanského letiště, kde dnes začal Český pivní festival Praha 2009. Desetidenní program nabízí v blízkosti výstavních pavilonů produkci více než osmi desítek tuzemských pivních značek, ale také kulinářská lákadla, mezi nimiž je i rožněný býk.

Pivní slavnosti 2009. foto: ČTK

"Na jednom místě dosud nikdy nebylo možné ochutnat tolik českého piva. Čepujeme pouze do skleněných džbánků a jídlo se podává na porcelánu. Je tady atmosféra jako v klasické české restauraci," řekl ředitel festivalu Jan Hübner.

Druhý ročník festivalu, který má být jakousi českou obdobou německého Oktoberfestu, se koná v šesti velkoprostorových stanech. Připraveno je pro každý den zhruba 10.000 míst k sezení a 84 druhů českých piv a také delikates od českých kuchařů, řezníků, lahůdkářů a cukrářů.

Zahájení festivalu poněkud narušilo počasí. "Čáru přes rozpočet nám trochu udělal vydatný déšť. Ve stanu byl takový hluk, že jsme museli počkat, aby se uklidnil. Věříme, že už se vypršelo," řekl mluvčí festivalu Jan Hájek.

První sud "narazili" starosta Letňan s ředitelem festivalu. Asistovala jim u toho mimo jiné Miss ČR Zuzana Jandová.

Zájemci mohou do areálu vstoupit zdarma. Pokud ale chtějí ochutnávat, musejí si pořídit takzvané tolary. Jeden stojí 40 korun a pořídit si za toto platidlo mohou zájemci také jídlo nebo třeba pivní zmrzlinu. V každém stanu jsou připraveny speciality šéfkuchařů šesti známých českých restaurací a cateringových společností. Své speciality nabízejí Švejk Restaurant, Vyšehrad 2000, Intercatering, Trója catering, Arter catering a Asociace výrobců lahůdek. Ceny jídel se pohybují od jednoho do šesti tolarů.

Mimo tradičních českých značek mohou návštěvníci ochutnat nápoje speciálně vařené pro pivní festival. Novinkou je nabídka produkce 12 domácích mikropivovarů, které nabízejí například pivo malinové, kávové nebo banánové.

Za oficiální pivo letošního festivalu bylo vybráno jedenáctistupňové pivo Jihlavský ježek.

Podle Radila má český festival dobré předpoklady stát se oblíbeným svátkem pivařů. "Naše (české) pivo je děláno tradičním způsobem z kvalitních českých surovin. Proti takzvaným europivům má výraznější chuť, hořkost, barvu nebo pěnu. Jakmile ho někdo ochutná, nutí ho to k dalšímu napití," uvedl o přednostech českého piva před zahraničními nápoji. Připustil zároveň, že rozmachu, který má Oktoberfest, festival nicméně těžko dosáhne.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.