Lidovky.cz

Proti gustu...

Názory

  7:42
Seznam potravinářských zvířat, tedy tvorů, kteří se smějí chovat, zabíjet a distribuovat kvůli masu, měl jistě smysl před dvaceti či třiceti lety, jenže dnes je tak trochu „mimo“.

Staffordšírský teriér foto: Reprofoto

Nejenže je Česko od roku 1989 pestřejší a otevřenější, takže lze i v maloobchodní síti koupit maso klokaní, pštrosí či krokodýlí. I cizinců tu žije více, ti si přivezli své tradice. Konzumace masa je někde řízena náboženskými příkazy, jinde pouze dostupností.

A tak Italové pojídají zpěvné ptactvo, Francouzi hlemýždě či žáby, asijská kuchyně začasté využívá hmyz. Jak se tyhle chutě mohou vypořádat se seznamem povolených jatečných tvorů? Špatně.

Pro někoho může být tabu pes, pro jiného třeba klokan, řeči o tradici tu nehrají roli ničeho jiného než zástěrky našich předsudků. Koneckonců prase, na talíři tolik oblíbené, lze i v Praze potkat v roli domácího mazlíčka.

A také se může klidně stát, že za porážení některých živočichů na černo budeme někoho popotahovat, zatímco jiný sem tytéž tovary bude radostně dovážet v konzervách.

Seznamy „jedlých“ tvorů smysl nemají, jiná věc je ovšem dohled hygieniků na ty, kteří nám exotiku servírují, aby nepodváděli. Protože s potravinami se v Česku podvádí opravdu tradičně.

Témata: maso, Česko, Praha
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.