Lidovky.cz

ZVĚŘINA: Nová pivní norma? Závodíme v klamání zákazníků

Názory

  19:15
Jednou z prvních věcí, která po pádu komunismu přestala mít smysl, je šizení na míře při servírování nápojů. Každá restaurace si může určit cenu, a tím i výši výdělku. Pro čepování pod míru pak není důvod. Proč tedy jedna známá pražská restaurace zavádí svou vlastní „normu“?
Piva - ilustrační foto.

Piva - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

No přece proto, aby mohla okrádat, jiný zájem mít ani nemůže. Na půllitru je ryska, a tedy každý puntičkářský pivař pouhým pohledem pozná, že jej výčepní ošidil. Vykukové ale mají fintu, čepují jen 0,47 litru a nikdo s nimi nehne.

ČTĚTE TAKÉ:

Je to v pořádku z hlediska práva a obchodní inspekce je bezmocná. Informovaný zákazník může jít jinam, v Praze je konkurentů dost. Jenže co turisté, kteří si v průvodcích přečetli, že pijeme pivo po půllitrech?

Pomyslí si něco o pasti na turisty a příště nepřijedou, v lepším případě půjdou jinam. Jediný, kdo s „inovátory“ může něco dělat, je pivovar, pro něj je hospoda vizitkou. I kdyby se při vaření piva všichni přetrhli, může špatně ošetřený nápoj či drzá a nekompetentní obsluha veškerou jejich práci zničit. Jaký je rozdíl mezi zchytralým hospodským a nepoctivým přímým prodejcem? Jen suma, o kterou zbohatne.

Témata: pivo, Praha
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.