Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tlačenka je nechutná. Polkl jsem první sousto a pak ji před tchánem zvrátil, říká italský zmrzlinář

Narodil se v Palermu a vystudoval politologii, nyní žije v Praze a živí se tím, že vyrábí pravé italské gelato. „Žiji tu rád, Praha je krásné město, které nabízí vše od kultury po sportovní vyžití, nikdy se tu nenudíte. Mám rád střídání ročních období, žil jsem také ve Velké Británii, kde roční období více splývají, naproti tomu na Sicílii je stále jaro nebo léto. Užívám si v Česku zimu, naučil jsem se lyžovat a moc mě to baví,“ říká Pietro Amato, který si na Letné otevřel gelaterii
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CS

C. Sangrail

2. 7. 2018 16:08

"Gelato" je zmrzlina. Slovo "gelato" znamená "zmrzlina". Nejsem nacionalista, nejsem jazykový purista, italsky umím, tu řeč miluji, a když mám příležitost mluvit italsky, tetelím se blahem. (Kdo poznal, chápe. Mít italštinu v ústech je požitek.) Přesto odmítám používat v češtině slovo "gelato" jako svého druhu termín. Nebo budeme v češtině tvrdit, že parmezán je "formaggio", protože pro jeho výrobu platí jiná pravidla než pro výrobu nudných českých sýrů?

0 0
možnosti
JN

J. Novák 567

6. 6. 2018 4:51

Hovořit o nějakém jídle, že je nechutné, ne důkaz hlouposti. Vždyť přeci někomu chutná, když se krajově připravuje, takže nemůže být nechutné. Člověk s vyšší inteligencí řekne, že jemu to nechutná, né, že je to nechutné.

0 0
možnosti
ST

Lepší mizerná tlačenka než dobré makarony. Kvůli těstovinám, co žerou pořád, Italy upřímně lituji.

0 0
možnosti
JK

1. 6. 2018 22:52

Chudák talián :)

0 0
možnosti
JL

J. Lepka

2. 6. 2018 10:33

Správný postřeh. Co neservírovat taliánovi taliána s křenem, také typicky českou lahůdku?

0 0
možnosti
JK

1. 6. 2018 15:26

Jak to bylo? "Ital nezná ten zázrak..." :-)

0 0
možnosti
VHK

V. Kotas

2. 6. 2018 16:57

To by mu musel tento Šípův skvost někdo přeložit do italštiny.

0 0
možnosti
JM

J. Moravec 996

1. 6. 2018 13:29

Tak a na hrade mu zabouchnul dvere. Zrout tlacenky a jitrnic nezapomina.

0 0
možnosti

J. Škodák

1. 6. 2018 19:39

A k tomu ještě teplý ovar s křenem. Pravý italský fernet Branca určitě pomůže !

0 0
možnosti
AA

A. Alda

1. 6. 2018 13:12

Tlačenka neboli presswurst není česká, ale středoevropská, prapůvodem východogermánská. Je to způsob, jak chutně zkonzumovat i hnusné kusy zvířat, ovšem její výroba i užívání velmi závisí na klimatu.

Tlačenku mám rád. Stejně tak mám rád mušle a jiné fruti di mare. Ovšem kuchyně západogermánská a keltská mi rozhodně nejede - nadívané žaludky ani ovčí oči fakt nemusím.

0 0
možnosti
FK

1. 6. 2018 12:31

No, tlačenka není vůbec česká specialita, naleznete ji v různých obdobách v rakouské, německé či slovenské kuchyni. V německy mluvících zemích se ji říká "Presswurst" nebo také "Brühwurst ", ale i jinak. S podobnými výrobky se můžete potkat i ve francouzské nebo španělské kuchyni. My Češi, tedy pokud nejsme vegetariány, máme tlačenku, jako zabíjačkovou specialitu, velmi rádi. Nikomu ji ale nevnucujeme.

0 0
možnosti
FD

1. 6. 2018 11:37

Já bych se zase poblil z toho jejich speciál sýra prolezlého červy.

0 0
možnosti
SM

1. 6. 2018 11:11

Takhle nám kopnout do národního pokladu...

0 0
možnosti