Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jaké dávat spropitné? Přinášíme tři dobré rady do lokálu

Že se má k účtence nechávat deset procent z utracené částky, vědí dnes už asi všichni. Na lámání chleba dojde ve chvíli, kdy na stole přistane účet za večeři v hodnotě pěti tisíc korun. Pětistovka navíc přece jen už trochu zabolí. Jaké dávat spropitné a jak číst z jídelního lístku? Gastronomický konzultant a bývalý šéfkuchař Michael Klíma vám poradí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IH

I. Hil

21. 11. 2010 12:25
Desetiprocentní spropitné je téměř povinností....

A proč?

Tento nesmysl čtu už poněkolikáté v článku od tzv. odborníka na restaurace a přitom je to naprostý nesmysl.

Mě jako obchodníkovi nikdo nepřidá automaticky 10% k požadované ceně za zboží.

Nebo snad dává autor taky 10% navíc při nákupu v marketu?

0 0
možnosti
PB

P. Boublíková

20. 11. 2010 10:44
Uf, tady se našlo držgrešlů

Nejkomičtější jsou vychcánci typu "stejně tam už nikdy nepůjdu!" :-)))

Spropitné pro číšníky je prostě taková tradice, povinné to samozřejmě není, a je nesmysl ho dávat, když je člověk v restauraci nespokojen.

A co třeba u holiče - u kadeřnice? Dáváte dýško nebo si necháváte vracet drobné? V autoservisu - za opravy auta nebo za výměnu pneumatik?

Nechávám drobné skoro všude, pak mě samozřejmě mají všude rádi:-)

0 0
možnosti
PB

P. Boublíková

20. 11. 2010 10:46
Re: Uf, tady se našlo držgrešlů

Mimochodem i řidičům v busu nechávám drobné.... ale jak tak čtu ostatní příspěvky, asi jsem fakt divná:-)

0 0
možnosti
JK

J. Kadlec

20. 11. 2010 10:38
proč bych měl dávat spropitné?

ať mě dá číšník při placení 10% slevu, že byl se mnou spokojen, že jsem mu dal vydělat. z úšetního hlediska je to zhůvěřilost. a navíc nezdaněná, co na to , kalousi

0 0
možnosti
PJ

P. Junek

19. 11. 2010 23:29
blbost

1) spropitné je nelegální příjem

2) spropitné dám když jsem spokojen nad standard

3) málokdy zajdu do stejné restaurace a když, tak už tam dělá jiný personál

4) v ČR mají mít pinglové normůní mzdu - ne základ a černý prachy + ev. nějakou podporu od štedrého sociálního státu!

Zdar a sílu všem teoretikům! Kašlu na Vás.

0 0
možnosti
JT

J. Tínek

15. 11. 2010 10:18
Nebylo by jednodušší zakalkulovat

těch 15% přímo do ceny pokrmů, a odpadly by jakékoliv problémy ?Já vím, majitel by řval,že z toho bude muset platit daň z příjmu. Z dýška se neplatí nic....

0 0
možnosti
IH

I. Hil

21. 11. 2010 12:31
Re: Nebylo by jednodušší zakalkulovat

Při vedlejším příjmu nad 20.000,- / rok jste povinen to uvést do DP a zdanit.

0 0
možnosti
LH

L. Hejl

14. 11. 2010 10:48
spropitné

V jedné restauraci v Římě nám bylo spropitné účtováno přímo do ceny jídla.

Nutno říci, že jídlo moc dobré nebylo, což ale byla spíše naše chyba, neboť jsme preferovali vábení našich očí a žaludků před použitím mozku. Zmiňovaná restaurace se nacházela nedaleko Vatikánského muzea, v němž jsme strávili dobrých 5 hodin. To člověku trochu vyhládne.

0 0
možnosti
JV

J. Vargulič

12. 11. 2010 7:16
Velmi..

Velmi cenné rady a pokyny. Přečetl jsem si je dvakrát a některé části říkal i nahlas, i když - musím se přiznat - už jsem takových dvacet let nebyl v žádném restauračním zařízení (návštěvu zřejmě ještě oddálím..

0 0
možnosti
HR

H. Rozkovec

11. 11. 2010 23:07
Amérika

Ms. Baranik nám možná může radit ohledně tippingu v USA, kde jsou schopni vás při odchodu zarazit, že jste dali malý spropitný, ale v ČR?

0 0
možnosti
JT

J. Tachovský

12. 11. 2010 14:23
Re: Amérika

nojo, ale pinglove v emerice nemaji zadny jiny plat nez prave ty tipy. To se pak citi, jakoze odchazite bez placeni a muzete dostat pripadne i pres drzku.

0 0
možnosti
AJ

A. Jaroš

11. 11. 2010 19:59
Já jen žasnu,

kolik lakomců a držgrošů se tu sešlo a jak to mají pěkně zdůvodněné nepustit ani groš pinglům co se musí celej den ploužit  na place.

0 0
možnosti
MR

M. Raabová

11. 11. 2010 20:05
Re: Já jen žasnu,

tak aˇT se neplouží a kmitají, pak třeba spropitné dostanou. Ale znám více profesí s celotýdenním 3 směnným provozem, kde kmitají mnohem více a spropitné žádné.

0 0
možnosti
JO

J. Orlík

11. 11. 2010 16:23
Spropitné? A proč?

Dávám snad řidiči autobusu dvacku navíc, když stojí lístek dvě stovky? Nebo dá mi snad majitel hospody, 10% navíc,  když si příjde, ke mě, nechat sestavit přiznání k dani? To jsou názory, že by jeden padl. Já sice taky nechávám tringelt, ale jen, pokud jsem vrcholně spokojen a současně není částka dělitelná deseti beze zbytku.  Číšník je zaměstnanec jako každý jiný, nevím, proč by měl brát jakoukoli částku navíc za svou práci. Počítám, že tenhle radílek, co nám tu radí, je první, který má táákovou hubu, že musí platit u doktora.

0 0
možnosti
JP

J. Pašek

11. 11. 2010 20:00
Re: Spropitné? A proč?

V USA majitelé restaurací platí obsluhu minimální mzdu cca $7 /hod . . . . a tak je na obsluhlze se snažit dát zákazníkovi slušnou, vlídnou a hbitou obsluhu, aby zákazník dal min. 10-20% zpropitného . . . . "Když jseš v Římě, děej jak to Římané dělají" . . .  Jestli z toho platí daně či ne?  Chodíme do takové restaurace na kterou mám zaplatit účet a zpropitné . . . Jestli obsluha platí ze zpropitného daně?  Ono nepočítají moje peníze a já nepočítám jejich peníze. . . .   

Na jídelním lístu je obvykle poznámka, když je v jedné společnosti 6 zákazníků u jednoho stolu, podnik vydá jenom jeden účet a automatick přidá 15% zpropitného . . .  

0 0
možnosti