A proč?
Tento nesmysl čtu už poněkolikáté v článku od tzv. odborníka na restaurace a přitom je to naprostý nesmysl.
Mě jako obchodníkovi nikdo nepřidá automaticky 10% k požadované ceně za zboží.
Nebo snad dává autor taky 10% navíc při nákupu v marketu?
Nejkomičtější jsou vychcánci typu "stejně tam už nikdy nepůjdu!" :-)))
Spropitné pro číšníky je prostě taková tradice, povinné to samozřejmě není, a je nesmysl ho dávat, když je člověk v restauraci nespokojen.
A co třeba u holiče - u kadeřnice? Dáváte dýško nebo si necháváte vracet drobné? V autoservisu - za opravy auta nebo za výměnu pneumatik?
Nechávám drobné skoro všude, pak mě samozřejmě mají všude rádi:-)
Mimochodem i řidičům v busu nechávám drobné.... ale jak tak čtu ostatní příspěvky, asi jsem fakt divná:-)
ať mě dá číšník při placení 10% slevu, že byl se mnou spokojen, že jsem mu dal vydělat. z úšetního hlediska je to zhůvěřilost. a navíc nezdaněná, co na to , kalousi
1) spropitné je nelegální příjem
2) spropitné dám když jsem spokojen nad standard
3) málokdy zajdu do stejné restaurace a když, tak už tam dělá jiný personál
4) v ČR mají mít pinglové normůní mzdu - ne základ a černý prachy + ev. nějakou podporu od štedrého sociálního státu!
Zdar a sílu všem teoretikům! Kašlu na Vás.
těch 15% přímo do ceny pokrmů, a odpadly by jakékoliv problémy ?Já vím, majitel by řval,že z toho bude muset platit daň z příjmu. Z dýška se neplatí nic....
Při vedlejším příjmu nad 20.000,- / rok jste povinen to uvést do DP a zdanit.
V jedné restauraci v Římě nám bylo spropitné účtováno přímo do ceny jídla.
Nutno říci, že jídlo moc dobré nebylo, což ale byla spíše naše chyba, neboť jsme preferovali vábení našich očí a žaludků před použitím mozku. Zmiňovaná restaurace se nacházela nedaleko Vatikánského muzea, v němž jsme strávili dobrých 5 hodin. To člověku trochu vyhládne.
Velmi cenné rady a pokyny. Přečetl jsem si je dvakrát a některé části říkal i nahlas, i když - musím se přiznat - už jsem takových dvacet let nebyl v žádném restauračním zařízení (návštěvu zřejmě ještě oddálím..
Ms. Baranik nám možná může radit ohledně tippingu v USA, kde jsou schopni vás při odchodu zarazit, že jste dali malý spropitný, ale v ČR?
nojo, ale pinglove v emerice nemaji zadny jiny plat nez prave ty tipy. To se pak citi, jakoze odchazite bez placeni a muzete dostat pripadne i pres drzku.
kolik lakomců a držgrošů se tu sešlo a jak to mají pěkně zdůvodněné nepustit ani groš pinglům co se musí celej den ploužit na place.
tak aˇT se neplouží a kmitají, pak třeba spropitné dostanou. Ale znám více profesí s celotýdenním 3 směnným provozem, kde kmitají mnohem více a spropitné žádné.
Dávám snad řidiči autobusu dvacku navíc, když stojí lístek dvě stovky? Nebo dá mi snad majitel hospody, 10% navíc, když si příjde, ke mě, nechat sestavit přiznání k dani? To jsou názory, že by jeden padl. Já sice taky nechávám tringelt, ale jen, pokud jsem vrcholně spokojen a současně není částka dělitelná deseti beze zbytku. Číšník je zaměstnanec jako každý jiný, nevím, proč by měl brát jakoukoli částku navíc za svou práci. Počítám, že tenhle radílek, co nám tu radí, je první, který má táákovou hubu, že musí platit u doktora.
V USA majitelé restaurací platí obsluhu minimální mzdu cca $7 /hod . . . . a tak je na obsluhlze se snažit dát zákazníkovi slušnou, vlídnou a hbitou obsluhu, aby zákazník dal min. 10-20% zpropitného . . . . "Když jseš v Římě, děej jak to Římané dělají" . . . Jestli z toho platí daně či ne? Chodíme do takové restaurace na kterou mám zaplatit účet a zpropitné . . . Jestli obsluha platí ze zpropitného daně? Ono nepočítají moje peníze a já nepočítám jejich peníze. . . .
Na jídelním lístu je obvykle poznámka, když je v jedné společnosti 6 zákazníků u jednoho stolu, podnik vydá jenom jeden účet a automatick přidá 15% zpropitného . . .