Diskuse k článku: Přijde vás víc, připlatíte si. Luxusní restaurace účtují skupinám přirážku

Přihlaste se



REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
  • Příspěvků: 48
  • Poslední: 24.3.2017 7:44
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
F. Lesniak 24.3.2017 7:44

Každý slušný podnikatel si snaží udržet zákazníky a poskytuje množstevní slevy. Je vidět, že šmejd Polreich má asi hostů dost, tak je může odírat. Když to někomu nevadí, ať do jeho podniků chodí.

V. Šťastný 21.3.2017 8:24

Asi něco jako bankovní poplatky:-))

P. Chrz 21.3.2017 6:54

Tak každá restaurace má svoji cenotvorbu, pokud na ni zákazníci přistoupí, nevidím v tom problém. Mně by to vadilo, ale já nejsem cílová osoba - neorganizuji žádné hromadné návštěvy restaurací a ani sám nechodím do restaurací této cenové úrovně, takže na můj názor pan Pohlreich nemusí brát zřetel.

Setkal jsem se už s řadou různých poplatků, třeba v Itálii je běžné stolovné - prostě za to, že se posadíte ke stolu, zaplatíte několik eur, které budou připočteny k útratě. Některé restaurace u nás zkoušejí couvert a to i když nevyužijete žádné z dochucovadel, tiskem proběhl jídelní lístek, kde si restaurace účtovala příplatek za to, když 1 pizzu jedlo více osob - http://hradec.idnes.cz/restaurace-si-uctovala-prirazku-za-pizzu-pro-dva-fb7-/hradec-zpravy.aspx?c=A150820_162436_hradec-zpravy_the, dočetl jsem se i o restauracích požadující minimální výši objednávky na 1 osobu. Někde dostanete za hromadnou objednávku slevu, jinde přirážku, každý si může vybrat.

M. Vápeník 20.3.2017 19:57

Kolem a kolem opravdu je to přirážka "za vzduch".

J. Kohout 20.3.2017 16:01

Blbost. Mám 4 stoly, každý se 4 židlemi. Přijde skupina 16ti lidí a obsadí všechny židle u všech 4 stolů. Nasadím jim 10% přirážku za to, že přišli pohromadě :(. Mám stejné 4 stoly se stejným počtem židlí. Přijde 4 krát po třech lidech ke každému stolu. Nejsou skupina. Jedna židle u každého stolu zůstane prázdná, protože jenom magor si tam sedne a jenom magoři by ho tam chtěli. Těchto 12 lidí bude bez přirážky. A ať to počítám jak to počítám, tak na těch 12ti lidech prodělám bez přirážky a těch 16 lidí prostě a jednoduše "podojím" o peníze, protože .... Takže ne blbost, ale vychcanost. Za to mi celý Pohlreich nestojí, ale je to každého volba. Čus.

V. Hamáček 20.3.2017 14:04

Když jde člověk do takového podniku, tam tam nejde šetřit. To si může rovnou počkat na gothaj v akci s rohlíkem v Kauflandu a ušetří mnohem víc než service charge :-)

M. Prokop 20.3.2017 12:53

Každý by měl vědět, kam leze.

Nic víc v tom není.

O. Prokop 20.3.2017 12:51

service charge , service fee je vlastně spropitné, které se pak dělí nejen těm, kdo vás obsluhují, ale dělí se pro všechny. Jinak řečeno, aby neměl zisk z Vaší platby jenom jeden, co s Vámi komunikuje a obsluhuje, ale všichni. Takový přerozdělovací socialismus- když zaměstnavatel neplatí jak by se patřilo, tak se více přerozděluje.

J. Tachovský 20.3.2017 15:27

Akorat ze z tehle prirazky dostane tuzera i stat. Hospoda z nej musi odvest DPH, socialni, zdravotni a dane.

D. Mateju 20.3.2017 12:29

Je volbou kazdeho, zda bude nebo nebude pravidla dane restaurace akceptovat. Ja tento pristup k cenotvorbe neakceptuji, ale take do podobnych restauraci ani nechodim, takze v poho :-)

V. Hamáček 20.3.2017 14:02

v nádražním bufetu je lidem, kteří bez tak nemají žádné přátelé, nejlíp, že Matějů? :-)

J. Kohout 20.3.2017 16:04

Hamáčku, v nádražní restauraci neplatím za vlastní blbost.

C. Sangrail 20.3.2017 12:06

Například ve všech restauracích šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vám naúčtují za skupinu větší než devět lidí 10 procent k utracené částce navíc. Restaurace Imperial, Divinis a nové bistro Next Door známého televizního kuchaře uvádějí na svých webových stránkách: „Pro rezervaci od 9 osob nás kontaktujte na emailovou adresu. Dovolujeme si vás informovat, že u těchto skupinových rezervací účtujeme 10% servisní poplatek.“ Takže redaktoři lidovek neumí číst? Skupina "větší než devět lidí" nejsou skupiny "od 9 osob".

J. Nový 20.3.2017 11:24

Těžko říct, proč se zažil ten hloupý zvyk s dýšky, který je brán mnohde jako samozřejmost. Podnikatel si zaměstná pingla a vy se máte podílet na jeho mzdě? Kolik z těch pingů dává dýška třebapokladní v supermarketu nebo u benzínky?

L. Max 20.3.2017 11:40

Tam, kam vy chodite, kde jsou jen "pinglove", tak si s dýšky moc nelamte hlavu! :)

J. Nový 20.3.2017 12:10

To bych chtěl vidět, kam chodíte vy. kdoví jestli se někde nevědomky nepotkáváme. :o)))

J. Bašík 20.3.2017 14:12

Tak určitě.

Dokonce i takový člověk jako pan Max bude mít trávení a musí vylučovat. Co vy víte, třeba ho potřeba přepadla zrovna u vašeho okýnka a on svou pětikorounou přispěl do rozpočtu vašeho porcelánového podniku :)

J. Nový 20.3.2017 15:11

Á Bašík. Tys tady ještě chyběl. Parta se schází :o))))

J. Dřevojan 20.3.2017 10:41

Service charge, kuvert, špuntové, spotřeba termopapíru pro EET, spotřeba toal. papíru a mýdla...abysme vůbec našli někde částku za jídlo. :D

O. Prokop 20.3.2017 10:28

No co kuchařská celebrita- vulgární primitiv Pohlreich si dělá reklamu.... Nejvíc se mi líbí, jak v těch svých pořadech zavrtá noc do toho svého díla a vítězoslávně to ozdobí větévkou zelené barvy a naúčtuje si to to jakože je to z luxusní restaurace.

V. Vaclavik 20.3.2017 10:19

Za me je to v poradku, kdyz na to nejaka restaurace ma, muze si to dovolit a zaslouzi si to. Nakonec je to vec kazdeho, nebo aspon by mela byt.

Konec koncu, v luxusnejsich zarizenich se tak jako tak neplati za jidlo, za nejakou jeho vyrobni cenu s nejakou prirazkou, jako v 'jidelnach', ale za prostredi vseobecne, se vsim vsudy. Kdyz se to skupinam nelibi, mohou se vzdy objednat najist nekde v jidelne.

L. Max 20.3.2017 10:47

Konecne rozumny nazor :)

J. Nový 20.3.2017 11:27

Souhlas i s tím, že komu se nelíbí, že se v restauraci kouří, může jít jinam. Je to tak, že?

Nakonec je věc každého podnikatele, jaké podmínky si v restauraci nastaví, alespoň co se týká legálních činností.

J. Orlík 20.3.2017 15:17

No, ale cena jídla se neskládá jen z materiálů, enwergií, odpisů HIM, režií ale též ze mzdových nákladů. Myslím, že všechno vby mělo být zakalkulováno v ceně jídla a pití. Jsem ochoten připustit a chápu, že pokud je větší skupina lidí, tak aby bylo všechno, jak má být, nemůže to dělat jeden číšník nebo jedna servírka. Ovšem měla by to být jasná přirážka v korunách. Ne v procentech. Když se rozjedu a nechám tam 100 papírů, tak desítka navíc je zhovadilá. U útraty 10 tisíc je případná tisícovka navíc v pořádku.

V. Vaclavik 20.3.2017 15:50

Diky vam vsem za rozumne reakce.

Č. Ludvík 20.3.2017 9:52

Aha. Takže to, co "obyčejné" restaurace zvládají bez větších problémů a s úsměvem na rtu, luxusní restaurace nezvládnou, a musí volat posily. To je dobré vědět.

V. Vaclavik 20.3.2017 10:24

Je to jen a jen na nich, ze budou pracovat s usmevech na rtech za delnickou mzdu... cele je to vec toho, co si kdo muze dovolit, konkurencniho prostredi. Od Pohlreicha se toho mohou cesti podnikatele hodne ucit, a nejen restaurateri, ale podnikatele vseobecne.

L. Max 20.3.2017 9:37

Pro ty rozhorcene, tak za gulas, smazak a gambac to jiste platit nemusite! :)

F. Grimes 20.3.2017 9:44

Klidně si hraj na snoba kdyz ti to ego nařizuje, ale předstírat že jde o praxi běžnou v zahraničí tě jasně usvedcuje z toho že do zahraničí nejezdis. A člověk na vesnici který nikam nejezdí který si hraje na svetoznaleho snoba je vrchol trapnosti.

F. Grimes 20.3.2017 9:36

"Pokud pozvete rodinu či přátele do dobré restaurace..."

V "dobrych" restauracich se to určitě nestává. Do zahraničí jezdím pořád a nikdy jsem se s tím nesetkal. V USA sice funguje systém s dyskama, ale to je protože se na číšníky nevztahuje zákon o minimální mzde, nebo respektivne se dyska do této mzdy počítají, tak US restaurace to prezentují tak že obsluha není v ceně a je na zákazníkovi se rozhodnout za kolik stála - dysko. V Česku ale obsluhovaci personál bere mzdu a zřejmě tento poplatek jde přímo restauraci. Čeští restauratéři zkratka pořád vymýšlejí různé levarny. Ještě vtipný český vymysl je "couvert" - to zkopírovali z Portugalska, kde za věci jako chléb a kecup se účtuje, s tím že vám to automaticky dají na stůl, ale pouze pokud to použijete, tak čeští šmejdi když se to doslechli hned to zkopírovali, ale každýmu, bez ohledu na to jestli něco použil. Že v takových levarnach jede Pohlreich mne nepřekvapuje, když byl populární Gordon Ramsay tak chtěli jeho show s nastvanym sef



Najdete na Lidovky.cz