Diskuze
Přijde vás víc, připlatíte si. Luxusní restaurace účtují skupinám přirážku
Děkujeme za pochopení.
Každý slušný podnikatel si snaží udržet zákazníky a poskytuje množstevní slevy. Je vidět, že šmejd Polreich má asi hostů dost, tak je může odírat. Když to někomu nevadí, ať do jeho podniků chodí.
Tak každá restaurace má svoji cenotvorbu, pokud na ni zákazníci přistoupí, nevidím v tom problém. Mně by to vadilo, ale já nejsem cílová osoba - neorganizuji žádné hromadné návštěvy restaurací a ani sám nechodím do restaurací této cenové úrovně, takže na můj názor pan Pohlreich nemusí brát zřetel.
Setkal jsem se už s řadou různých poplatků, třeba v Itálii je běžné stolovné - prostě za to, že se posadíte ke stolu, zaplatíte několik eur, které budou připočteny k útratě. Některé restaurace u nás zkoušejí couvert a to i když nevyužijete žádné z dochucovadel, tiskem proběhl jídelní lístek, kde si restaurace účtovala příplatek za to, když 1 pizzu jedlo více osob - http://hradec.idnes.cz/restaurace-si-uctovala-prirazku-za-pizzu-pro-dva-fb7-/hradec-zpravy.aspx?c=A150820_162436_hradec-zpravy_the, dočetl jsem se i o restauracích požadující minimální výši objednávky na 1 osobu. Někde dostanete za hromadnou objednávku slevu, jinde přirážku, každý si může vybrat.
Blbost. Mám 4 stoly, každý se 4 židlemi. Přijde skupina 16ti lidí a obsadí všechny židle u všech 4 stolů. Nasadím jim 10% přirážku za to, že přišli pohromadě :(. Mám stejné 4 stoly se stejným počtem židlí. Přijde 4 krát po třech lidech ke každému stolu. Nejsou skupina. Jedna židle u každého stolu zůstane prázdná, protože jenom magor si tam sedne a jenom magoři by ho tam chtěli. Těchto 12 lidí bude bez přirážky. A ať to počítám jak to počítám, tak na těch 12ti lidech prodělám bez přirážky a těch 16 lidí prostě a jednoduše "podojím" o peníze, protože .... Takže ne blbost, ale vychcanost. Za to mi celý Pohlreich nestojí, ale je to každého volba. Čus.
Když jde člověk do takového podniku, tam tam nejde šetřit. To si může rovnou počkat na gothaj v akci s rohlíkem v Kauflandu a ušetří mnohem víc než service charge :-)
O. Prokop
service charge , service fee je vlastně spropitné, které se pak dělí nejen těm, kdo vás obsluhují, ale dělí se pro všechny. Jinak řečeno, aby neměl zisk z Vaší platby jenom jeden, co s Vámi komunikuje a obsluhuje, ale všichni. Takový přerozdělovací socialismus- když zaměstnavatel neplatí jak by se patřilo, tak se více přerozděluje.
Akorat ze z tehle prirazky dostane tuzera i stat. Hospoda z nej musi odvest DPH, socialni, zdravotni a dane.
Je volbou kazdeho, zda bude nebo nebude pravidla dane restaurace akceptovat. Ja tento pristup k cenotvorbe neakceptuji, ale take do podobnych restauraci ani nechodim, takze v poho :-)
v nádražním bufetu je lidem, kteří bez tak nemají žádné přátelé, nejlíp, že Matějů? :-)
C. Sangrail
Například ve všech restauracích šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vám naúčtují za skupinu větší než devět lidí 10 procent k utracené částce navíc. Restaurace Imperial, Divinis a nové bistro Next Door známého televizního kuchaře uvádějí na svých webových stránkách: „Pro rezervaci od 9 osob nás kontaktujte na emailovou adresu. Dovolujeme si vás informovat, že u těchto skupinových rezervací účtujeme 10% servisní poplatek.“ Takže redaktoři lidovek neumí číst? Skupina "větší než devět lidí" nejsou skupiny "od 9 osob".