Lidovky.cz

Kam zajít na dobrou kávu?

Jídlo

  12:37
V Praze snad neexistuje ulice bez kavárny, v Čechách je několik desítek kavárenských řetězců. Kvalita kávy a jejich cena se však velice liší. Zeptala jsem se proto odborníků na kávu, kde si nejraději vychutnávají kávu oni.
Káva - ilustrační foto.

Káva - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Julie Kalodová, milovnice kávy a autorka blogu Chillijulie.cz

Julie Kalodová, milovnice kávy a autorka blogu Chillijulie.cz.

Co je dobrá káva:
Čerstvá, dobře upražená a uskladněná. Ideální je vařit kávová zrnka 14 dní od upražení. Chuť je plná, lahodná, s drobnými charakteristikami konkrétní směsi či druhu kávy, s dobře vyváženou aciditou a hořkostí a mohutným dozvukem v ústech. Vůně podněcuje k napití, je harmonická, mohou v ní být různé specifické tóny: do čokoládova, oříškova nebo může vonět po ovoci.

Kde si ji vychutnat? Tam, kde kávu dobře připravuje barista a kde je espresso opravdové espresso, ne lungo, piccolo nebo větší či menší kýbl. Mlýnek na kávu by neměl být plný, ideálně by měla být káva čerstvě napražená a správně namletá na hrubost podle druhu přípravy. Takovou mají v brněnské kavárně Spolek, kde si ji kupuji i domů. Na espresso po obědě chodím v Brně do kaváren Pellini U Jakuba, Steiner a Klafe. V Praze mám ráda Globe, Kaabu a Dům kávy na Letné. A samozřejmě Zlatý Korálek v Jílovém u Prahy.

Oblíbená káva: Etiopská Yiargacheffe od La Boheme café nebo mamacoffee. Je jemná, s vůní květin, medu a jasmínu. Nechávám si ji namlít nahrubo a piju ji z french pressu každý den. 100 g stojí asi 60 Kč, prodává mamacoffee nebo Spolek.

Co káva z řetězců? Testování kávy je moje práce. Dávám si vždy čisté espresso kvůli chuti, vůni a kvalitě přípravy a cappuccino kvůli testu, jak umí barista šlehat mléko do mléčných kávových nápojů. Ráda zajdu do brněnského Coffee Heaven na náměstí Svobody. Kávu tu připravuje Michal Kocman, loňský mistr baristů ČR. Nevýhodou kavárenských řetězců je anonymní a rychlý styl prodeje, káva v kelímku a vyšší cena, ale obsluha je proškolená a umí připravit opravdové espresso. Posezení v malé kavárně, kde své hosty znají, se však nic nevyrovná!

Jiří Jandák, hlavní lektor v české pobočce Universita del Caffé (illy)

Jiří Jandák, hlavní lektor v české pobočce Universita del Caffé (illy).

Co je dobrá káva:
Kvalitu kávy poznáte na espressu. Vždy musí mít na povrchu pěnu, objeví-li se v ní tmavé čárky, tzv. tygří srst, jedná se o perfektně připravené espresso. Bez pěny ho s díky odmítněte. Je-li připraveno z čerstvé dávky kávy, intenzivní vůni drží pěna na povrchu, stačí kávu zamíchat a aroma se uvolní. Po napití se vám v ústech rozvine plná intenzivní chuť (bez zanechání nepříjemného ocasu na jazyku), a nezapijete-li ji vodou či jiným nápojem, ucítíte ji v ústech ještě 20 minut.

Kde si ji vychutnat? Rád a často chodím do illy café baru (Jindřišská ulice v Praze) nebo do kavárny Espressamente (V Celnici), která má moderní interiér a vše se točí okolo kávy. V Jindřišské pracuje barista Tomáš Komberec, skutečný milovník kávy. Vždy ji servíruje perfektní a hostům rád a ochotně poradí, jakou kávu ochutnat.

Oblíbená káva: Téměř pokaždé si dávám espresso. Jen v něm je možné rozpoznat širokou škálu chutí, které tento nápoj skrývá.

Co káva z řetězců? V Coffee Heaven mě nedávno osvěžilo Moccha Frostito s čokoládou.

Daniel Kolský, zakladatel první pražírny fairtradové kávy v ČR a jediné certifikované fairtradové kavárny mamacoffee

Daniel Kolský, zakladatel první pražírny fairtradové kávy v ČR a jediné certifikované fairtradové kavárny mamacoffee.

Co je dobrá káva:
Je vždy čerstvě upražená a mletá těsně před vařením. Osobně dávám přednost čistým arabikám, jsou voňavější s výrazně nižším obsahem kofeinu. Káva v šálku musí mít cremu, výraznou vůni, tělo a chuť, musí být podávána v nahřátém šálku se sklenkou vody.

Kde si ji vychutnat? V nekuřácké kavárně Kafíčko (Míšeňská ulice v Praze na Malé Straně) a v Barvířově domě v Kutné Hoře (Bartolomějská ulice). Obsluha je milá a profesionální, o kávu se zajímají, majitelé mnohdy obsluhují a kavárně vtiskli skutečnou duši a genia loci. Ke kávě servírují sklenku vody zdarma.

Oblíbená káva: Dávám si malé piccolo (ristretto) bez mléka a cukru. Druhy káv střídám.

Co káva z řetězců? Z profesionálního zájmu se občas stavím v Coffee Heaven nebo Starbucks poznat kvalitu a způsob obsluhy. Často jsem potěšen obsluhou, ale zklamán kávou. Coffee Heaven je sympatičtější tím, že barista není nahrazen kýmkoliv, kdo dovede zmáčknout knoflík. Často využívají spíš levnější směsi kávy, jejichž kvalita je proměnlivá.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.