Pokud se nebojíte experimentů, tak si dobrou zapečenou tortillu můžete připravit i doma. Stačí k tomu suroviny nakoupené v obyčejné samoobsluze.
Mexické hotovky
Většina restaurací a bister v Mexiku nabízí levné denní menu zvané comida corrida. Je sestavené z několika chodů. Nejdříve se podává polévka, většinou kuřecí vývar s nudlemi nebo bramborami. Následuje předkrm, třeba špagety či rýže s banánem. A pak hlavní jídlo, například kotleta s bramborovou kaší, kuře se zelenou omáčkou mole verde nebo s pálivou chilli omáčkou adobo. Často si lze vybrat z více možností. A když přesně nerozumíte, ochotní Mexičané vám zvednou poklice a ukážou, co mají v hrncích. Posledním chodem je moučník – želatinová kostka, sladká dýně nebo smažený banán.
Oblíbené jsou i malé kukuřičné placky tacos plněné masem, zeleninou nebo směsí z mexické klobásy chorizo. V Mexiku existují speciální podniky na tacos, taqueríe, ale jinak je tato pochoutka běžným pouličním jídlem.
Samozřejmě nesmíme zapomenout na tortilly. Třeba na masové enchiladas, přelité zelenou nebo čokoládovou omáčkou, narazíte všude. V některých restauracích si hosté plní tortilly sami. Vyberete si směsi, na jaké máte chuť, a kuchař je usmaží před vašima očima na velké plotně. Vedle stojí kamenná pec, kde se pečou čerstvé placky.
Zapečené tortilly
Cestovatelka a kuchařka Michaela Dudáková projela Mexiko křížem krážem. Představí nám svůj jednoduchý recept na zapečené masové tortilly. "Protože jsem si mexickou kuchyni velmi oblíbila, hledala jsem jídlo, které bych dokázala snadno připravit, aniž bych musela shánět speciální suroviny." Základem její verze jsou velké tortilly Nuevo Progresso, které se dají koupit třeba v Albertu. Balení se šesti plackami stojí asi pětatřicet korun.
"Nakrájím jednu velkou cibuli a osmažím na pánvi. Přidám půl kila mletého masa, nechám opéct a poté přihodím listový špenát, nejlépe čerstvý, ale lze i mražený. Nakonec přimíchám obsah jedné čtyřsetgramové konzervy Bonduelle, směs Mexicana (červené fazole s kukuřicí v chilli omáčce). Dosolím podle libosti a někdy to ještě dochutím špetkou chilli koření," popisuje Dudáková. Celá směs se ještě chvíli na pánvi dusí a poté se jí plní připravené tortilly.
"Nakonec smotané tortilly naskládám vedle sebe do pekáčku, posypu strouhaným eidamem nebo čedarem a na patnáct minut zapeču v troubě." Michaela Dudáková ještě připomíná, že se tortilly podávají se zakysanou smetanou.
Comida corrida na český způsob
Pravou comidu corridu můžete ochutnat v mexické restauraci Fosil v pražské Bělehradské ulici (www.fosil. cz). Podnik patří Mexičanům, kteří zde obsluhují i vaří. Za 95 korun dostanete vynikající polévku, poté hlavní jídlo dle denní nabídky a k tomu fazolovou směs se salátem. V ceně je zahrnuta i ovocná šťáva. Kromě šťávy lze výborné jídlo zapít i točenou Plzní.
Oblíbeným podnikem je pardubická La Cabaňa (www.lacabana.cz). Jídla připravují podle tradičního huasteckého postupu pocházejícího z Veracruzu, který zde zavedl mexický kuchař Miquel. Jejich grilované kukuřičné tortilly plněné masem chimichanga jsou skutečně vynikající.
Jestli patříte mezi milovníky mexického alkoholu, zkuste pražskou restauraci a obchod Sonora poblíž Flory (www.sonoras.cz). Jejich široká nabídka více než dvě stě druhů tequil ze 100% agáve a mezcalu je skutečně bezkonkurenční. Lze tu ochutnat speciality, které rozhodně jinde nekoupíte.