Přinášíme vám recepty od profesionálních barmanů:
Mojito Clasico Cubano
míchá Michal Farkač, šéfbarman společnosti Gastro Group
Potřebujete:6 cl světlého rumu (ideálně Havana Club 3 aňos) |
Do vyšší sklenice vložte stonky máty, třtinový cukr a citronovou šťávu a vše důkladně vydrťte drtítkem. Vsypte kostkový led a nadávkujte světlý rum a sodu. Dobře promíchejte barovou lžící a ozdobte snítkou máty posypané moučkovým cukrem.
Charisma
míchá Roman Uhlíř, zakladatel barové školy R. U. Shop Cloud 9 Bartending School a šéfbarman Cloud 9 sky bar & lounge hotelu
Potřebujete:2 cl vodky Absolut Peppar 2 cl melounového likéru Bols Melon 2 stříknutí Angostury Bitter 8 cl brusinkového džusu |
Do véčkové sklenice nasypte tři kostky ledu, zalijte studenou vodou a nechte vychladit. Do shakeru vlijte všechny ingredience, dobře protřepte a vlijte do předchlazených sklenic. Ozdobte jahodou, chilli papričkou a bazalkovým listem.
Greppiroska
míchá Václav Vognar, barman a ambasador značky Finlandia Vodka pro Českou republiku a účastník světového finále soutěže Finlandia Vodka Cup v roce 2005
Potřebujete:4 cl vodky Finlandia Grapefruit |
Limetu nakrájejte na osminky, vložte do nižší sklenice a zasypte cukrem. Lehce pomačkejte drtítkem a až po okraj sklenice nasypte drcený led. Zalijte vodkou a promíchejte.
Na párty oslňte zapálenou variantou. Připravte si dva drinky, ale vodku nalijte do menší nerezové nádoby typu džezvy a zapalte. Chvíli ji přelévejte z jedné nerezové nádobky do druhé a pak nalijte na připravený koktejly. Diváky to nadchne a také se tak rychle neopijí.
"Vodka se pro letní volné dny výborně hodí. Přestože je to relativně silný destilát, v koktejlech není vůbec cítit a má vlastnost skvěle zchladit organismus. Samozřejmě se to s množstvím drinků nesmí přehnat, v teplých dnech doporučuji vypít dva drinky," říká Vognar. Máte-li doma drtič ledu, vyzkoušejete Caipirosky, kterým použitou ochucenou vodkou a ovocem dáte pokaždé jinou chuť.
Acapulco de Noche
Potřebujete:4 cl tequily El Jimador Reposado 4 cl rumu Bacardi Superior |
Okraj vysoké sklenice potřete limetou a jemně vtlačte do mističky s třtinovým cukrem, pěkně se obalí. Do sklenice vsypte led, přilijte tequilu, rum i džus a ozdobte plátkem limety.