Kristina Šemberová

RSS kanál autora

Články autora

Doporučujeme 15. července 2011 7:00

Kam o víkendu? Na meruňky nebo pivní zmrzlinu

Meruňkové knedlíky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O víkendu se vydejte do přírody. Kromě výletu vás na mnoha místech čekají příjemné kulinářské akce. V rožnovském skanzenu můžete nakoupit čerstvé...

Doporučujeme 17. června 2011 7:00

Bramboračka a dobré pivo. Tipy na víkend

Bramboračka s houbami (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ochutnějte skvosty české a moravské kuchyně. Víkend je pro to ideální. Po celé republice se totiž koná mnoho gurmánských akcí. V Jeseníkách si...

27. května 2011 7:00 PRAHA

Víkend pro gurmety: ochutnávejte na Hradě

Kuchař - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud vás zajímá špičková gastronomie, vydejte se o víkendu na Pražský hrad. Koná se tu tradiční svátek dobrého jídla Prague Food Festival. Ve...

Doporučujeme 8. dubna 2011 7:00

O víkendu hodujte. Tábor nabídne kuchyni husitů

Pečená masa | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemůžete-li vydržet do Velikonoc, hodujte už tento víkend. V Táboře můžete ochutnat dobová husitská jídla, na Ctěnickém zámku zase zabijačkové...

Doporučujeme 1. dubna 2011 7:00

Poznejte kozí farmu, nebo zavítejte na zelné hody

Kozí farma - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Předpověď počasí na víkend je slibná, proto by byla škoda zůstat doma. Nakoupit si můžete přímo u farmářů - počet tržišť se neustále navyšuje. Pokud...

18. března 2011 7:00

Gourmet tipy: o víkendu si dejte víno a steak, děti vemte na čokoládu

Degustace vína - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nadcházející víkend přímo vybízí k výletu, k tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo a pití. Proč se tedy nevydat přímo na gastronomický výlet? V...

10. února 2011 9:00 Kristina Šemberová

Čočku, hrách a fazole známe ze závodek. Jsou ale daleko chutnější

Luštěniny - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čočka, fazole, hrách i cizrna se v Čechách pěstovaly dávno předtím, než je příznivci zdravé výživy prohlásili za zázračné potraviny. K jejich...

27. ledna 2011 10:50 Kristina Šemberová

Čokoládová revoluce: hitem jsou příchutě, degustace a šnupání

Čokoláda - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Svět čokolády prochází revolucí: po trendu co nejlevnější čokolády (některé „čokolády“ v regálech obsahují 80%cukru a jen 1,5%kakaa) se formuje...

11. ledna 2011 10:03 Kristina Šemberová

Kvalitní vína si můžete předplatit, získáte i cenné rady sommeliérů

I ten kdo víno nejen degustuje, prý může prospívat svému zdraví | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kvalitní víno vybrané odborníkem a doručené až do domu? Jednou z cest k pohodlné domácí degustaci je členství ve vinném klubu. V loňském roce vznikly...

14. prosince 2010 10:48 Kristina Šemberová

Dobré pití dělá i dobrá sklenice. Jak si správně vybrat?

Každé víno si žádá své vlastní sklo. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Moje babička měla pro speciální příležitosti -zejména na Vánoce, při svatbách a křtinách - speciální servis, ke kterému patřily i parádní sklenice....

11. prosince 2010 12:51 Kristina Šemberová

Správná sklenice umožní vínu maximálně vyniknout

Červené víno - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Moje babička měla pro speciální příležitosti -zejména na Vánoce, při svatbách a křtinách - speciální servis, ke kterému patřily i parádní sklenice....

3. prosince 2010 9:30 Kristina Šemberová

Sladké Vánoce pečené na míru. Cukroví seženete i na webu

Vánoční cukroví - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemáte-li náladu ani čas vytvářet po adventních nocích titěrné tvary plněné krémem s akrobatickou ozdobou na čokoládové polevě, objednejte si jej....

22. listopadu 2010 16:26 Kristina Šemberová

Olivový olej míří z jihu. Ve Španělsku právě sklízejí a lisují

Sklizeň oliv.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V Čechách vrcholí podzim, ve Španělsku začíná sklizeň oliv. Ve většině z šesti olivových oblastí ve východní části u Středozemního moře (od roku 1995...

23. října 2010 10:58 Kristina Šemberová

Velká bitva o brambory: jak si je vychutnat a přitom mít čisté svědomí

Brambory | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

UVNITŘ RECEPT Parmentierovo Pojednání o pěstování a využití brambor z roku 1789 stálo na počátku jejich rozšíření na evropské stoly. Ve 20. století...

19. října 2010 11:58 Kristina Šemberová

Řepa: skrytý poklad. Její nať můžete zpracovat jako špenát

Řepa - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Moje cesta k řepě se kroutila od obliby přes odpor až po lásku. Naprostou. S první sklizní se nastěhuje do lednice a vydrží tam až do Vánoc. Možná i...

2. října 2010 10:00 Kristina Šemberová

Děsivá dýně na vašem stole. Osvědčené recepty pro podzimní dny

Dýně - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud jste na tenhle plod zanevřeli při likvidování zásob zavařených dýní á la ananas, vezměte jej letos na milost. Dýni lze totiž upravit na mnoho...

20. září 2010 10:04 Kristina Šemberová

Půl století staré bio z hor. Navštivte hotel, kde se zdravě jí a žije

Hotel Theresa ve vesničce Zell im Zillertal. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Příznivci poctivých potravin z přírody u nás slaví první úspěchy, v rakouském hotelu Theresa tak ale vaří již 45 let.

14. srpna 2010 9:00 Kristina Šemberová

Nejen vegetariání ocení zeleninu na grilu. Tipy na dipy a pasty

Grilovaná zelenina. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Grilování. Většina si představí propečenou krkovici nebo klobásky, pro vegetariány brambory v alobalu nebo lilek. Dobré, ale nudné. Jakou zeleninu...

31. července 2010 9:00 Kristina Šemberová

Netradiční letní koktejly. Recepty od profesionálních barmanů

Charisma. Koktejl Roman Uhlíř vytvořil speciálně pro Cloud 9 bar. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Léto bez koktejlů je jako moře bez soli. Letos jsou in jednoduché osvěžující drinky na bázi rumu, vodky, tequily, whisky i vína. Barmani radí: přesně...

21. července 2010 15:12 Kristina Šemberová

Které zmrzliny jsou nejlepší? A na co si dát při výběru pozor?

Malinová zmrzlina. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Každé léto vzniká stejná otázka: Jakou zmrzlinu si dát bez zklamání z průmyslové chuti, náhražek, bleskové roztékavosti a krystalků ledu? Poctivě...

17. července 2010 6:00 Kristina Šemberová

'Uvařte' si zmrzlinu sami. Recept na osvěžující bazalkový sorbet

Bazalkový sorbet  Andrey Lechnerové.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Až opadnou největší horka (při nich má zmrzlina problémy s tuhnutím), zkuste si připravit zmrzlinu doma. Jak na to, poradí šéfcukrářka hotelu Clarion...

7. července 2010 12:40 Kristina Šemberová

Největší mezi malými pivovary. Jaký je recept na úspěch?

Pivo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Češi pijí málo piva, stěžují si velké pivovary. Objevují kvalitu, kontrují malí výrobci v čele s pivovarem Svijany, největším výrobcem speciálů,...

21. června 2010 12:35 Kristina Šemberová

Češi nejvíce kupují eidam. Jak ale chutná správný sýr?

Různé druhy sýrů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Proč každý sýr chutná jinak? Odpověď jsem hledala v mlékárně Madeta, která vyrábí sýry srovnatelné s francouzskými – čtyři z nich letos získaly...

9. června 2010 11:20 Kristina Šemberová

Jak si vybrat správný kuchyňský nůž? Několik rad a tipů

Nůž - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V profesionální kuchyni najdete celý arzenál nožů, přesto má každý kuchař nejoblíbenější jeden dva. Musí být velký, ostrý a těžký, to riziko...

24. dubna 2010 Kristina Šemberová

3 asijské recepty od šéfkuchaře restaurace SaSazu

Asijská kuchyně - recepty.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šéfkuchaři zpravidla jídlo sami nenakupují, ale objednávají u vybraných dodavatelů. Shahaf Shabtay, izraelský šéfkuchař restaurace SaSaZu, není...

7. dubna 2010 11:00 Kristina Šemberová

Olivový, kokosový...oleje na talíř i na kůži

„Tekuté zlato“ olivový olej | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Olivový olej zná lidstvo od svého počátku. Sloužil k obětinám bohům, svícení, léčení, vaření i jako daň. Nyní jej najdete pouze v kuchyni. Má však...

23. března 2010 9:43 Kristina Šemberová

Za minutu a půl dvacet ústřic. Kuchaři budou závodit v jejich otevírání

ústřice s česnekem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud jste ještě nikdy neochutnali ústřici, vypravte se přesně za týden, v sobotu 27. března, kolem druhé hodiny odpoledne na Staroměstské náměstí v...

2. března 2010 10:21 Kristina Šemberová

Finlandia Vodka Cup: Jak se míchají koktejly v minusových teplotách?

Přehlídka koktejlů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Začátkem února se ve finské Levi konalo mistrovství světa v míchání koktejlů, Finlandia Vodka Cup. Jako jediná česká novinářka jsem byla u toho. Jaké...

16. února 2010 9:59 Kristina Šemberová

Kde hledat ty nejlepší cukrárny? Několik tipů

Specialitou Erhartovy cukrárny je dort Erhart. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Podle čeho poznáte výjimečnou cukrárnu? Hlavně podle výborných dortů, které vyrábějí cukráři z poctivých surovin a často přímo v prodejně. Na...

8. února 2010 14:55 Kristina Šemberová

Nápoje, které v zimě zahřejí: svařené víno, punč, horký džus

Svařené víno - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K zimě patří něco pro zahřátí. Jaké variace klasických modelů typu svařené víno nebo grog nabízejí špičkoví barmani? Zkuste to podle nich.

11. ledna 2010 10:32 Kristina Šemberová

Kulinářský kalendář 2010: co nesmíte propásnout?

Skutečně chlapácký I-bone steak se salátem a pečenými divokými artyčoky připravují v restauraci La Finestra. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dobré jídlo, víno, pivo... Gurmáni, pozor! Následující gastronomické události nesmíte minout. Kulinářský kalendář na druhou polovinu roku 2010...

6. ledna 2010 9:59 Kristina Šemberová

Brusinky, banány, kaštany: zkuste je jednou uvařit

Banány | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S klesajícími teplotami se obchody začínají plnit exotickým ovocem a ořechy. Ochutnejte, máte jedinečnou příležitost. Doplníte si potřebné vitaminy i...

23. prosince 2009 15:33 Kristina Šemberová

Správné pití na Štědrý večer

Vánoční tabule - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Slavnostní večeře si žádá slavnostní nápoje. Na své si přijdou zastánci tradičních pokrmů, milovníci zlatavého moku i světoví experimentátoři.

Reportáž 6. prosince 2009 10:22 Kristina Šemberová

Jak se loví bažanti v nejdražší bažantnici ve střední Evropě

Lov bažanta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak probíhá hon, jsem se vydala zjistit do jedné z nejlepších bažantnic v Evropě – na Konopiště. Lovil zde již František Ferdinand d’Este, teď se sem...

1. prosince 2009 9:47 Kristina Šemberová

Biomaso má výraznější chuť, shodují se odborníci

Hovězí (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bio - nebio. Věčný spor zastánců humánních podmínek chovu zvířat, vyznavačů biopotravin a zdravého životního stylu a skeptiků, kteří za nálepkou bio...

20. listopadu 2009 14:31 Kristina Šemberová

Jak vařit v krizi? Nákupem levných potravin neušetříte

S láskou. V průjezdech se zelenině daří, je tam dobré odvětrávání. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Svět je v krizi a nutí nás šetřit. Nakukují-li vám finanční problémy do kuchyně, vařte úsporně, ale lahodně. Tří šéfkuchařů jsme se ptali, jak se...