19. října 2010 11:58 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Řepa: skrytý poklad. Její nať můžete zpracovat jako špenát

Řepa - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Řepa - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Moje cesta k řepě se kroutila od obliby přes odpor až po lásku. Naprostou. S první sklizní se nastěhuje do lednice a vydrží tam až do Vánoc. Možná i proto už na podzim nestůňu.

Červená řepa je vlastně černá. Karmínově rudá dužnina se ukáže po oloupání tmavé slupky. V obchodech nebo na farmářských tržištích se prodávají pouze bulvy, naši předci však upravovali i listy jako špenát. Nať překypuje vitaminy A a C, železem a vápníkem, bulvy taktéž. A narazíte-li na řepu s natí, poduste ji s česnekem.

Po sklenici řepné šťávy přeperete i Pepka Námořníka, škodliviny se s vaším tělem rychle rozloučí a omládnete o pár dní. Čerstvou šťávu lisují v téměř každém freshbaru, nebo si ji připravte doma: na sklenici džusu potřebujete 200 g řepy, pomeranč a 1 cm oloupaného zázvorového kořene. Řepu omyjte, oloupejte a rozkrojte na čtvrtky, postupně vložte do odšťavňovače a přidejte zázvor. Šťávu z pomeranče ručně vymačkejte k řepě, promíchejte, přihoďte pár kostek ledu a vychutnejte si životabudič. Zažene první známky nachlazení i kocovinu.

Čtěte také:

Řepa, to není jen boršč
Rusové ji nejraději strouhají na nudličky jako ozdobu salátu, ochutí jí dušené maso nebo rybu, nebo z ní přímo salát připraví – v kombinaci s medem a slanečkem je neodolatelná (zvlášť k vodce). Ještě větší popularitě se těší na Ukrajině, kde z ní pečou i palačinky (recepty najdete na www.cervenarepa.cz). Díky své jemné chuti se snadno kombinuje s ostatními surovinami – zeleninou, ovocem, masem v podobě salátů, polévek i příloh.

Její krásu a chuť oceníte zhruba po hodině vaření (ve vodě ve slupce), nebo ji upečte v troubě (zhruba 2–3 hodiny na 150 °C, dokud se nezačne slupka odlupovat, záleží na velikosti), případně zabalenou v alobalu. Při loupání opatrně, pouští agresivní červenou šťávu, jejíž stopy se drží dlouho v kuchyni, na oblečení i rukách. Nejlepší je vzít si gumové rukavice a desku zakrýt novinami, na červené ruce funguje nejspolehlivěji citron.

Řepa v rukách šéfkuchařů
Mně nejvíc chutná pečená řepa Jamieho Olivera: Troubu vyhřejte na 200 °C. Velký kus alobalu přeložte a navršte na něj 450 g očištěných malých či nakrájených velkých řep, zasypte provensálským kořením a 10 neloupanými rozmáčklými stroužky česneku a zalijte olivovým olejem a lžící aceta balsamica. Balíček zabalte a vložte na hodinu do trouby. Voňavá řepa se hodí k dušené rybě, špagetám nebo čerstvým špenátovým listům. Čeští šéfkuchaři řepu podávají hlavně jako předkrm – Zdeněk Pohlreich jako carpaccio s kozím sýrem v Divinis, Norbert Hojda marinovanou se salátem v restauraci Sovovy mlýny na Kampě a Roman Paulus navíc s artyčokem v hotelu Alcron.

Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Pohlreich: My Češi jsme rasisti. Ukrajincům bychom měli líbat zadek

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař, jehož proslavila nejen jeho gastronomická... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po deseti letech odešel z pořadu, který z něj v padesáti letech udělal bez nadsázky superstar. Ačkoli radit méně...