Lidovky.cz

Největší 'žrout' zhltal za pět minut téměř kilo krvavých steaků

Jídlo

  18:32
SOBĚSUKY - Téměř 900 gramů hovězích steaků dokázal během pěti minut spořádat Jaroslav Němec z Bystré u Poličky v šestém ročníku soutěže Maxijedlík.

Téměř 900 gramů hovězích steaků dokázal během pěti minut spořádat Jaroslav Němec foto: ČTK

Ve steakhousu v Soběsukách na Plzeňsku porazil dalších devět soupeřů, kteří snědli minimálně 200 gramů steaků, řekl organizátor soutěže Václav Silovský.

"Bylo to strašně těžké, steaky na rychlost jsem jedl poprvé, velmi špatně se polykají. Byly napůl syrové a musely se hodně zapíjet vodou. Pět minut bylo vražedných. Spíše jsem se snažil je polykat bez kousání," přiznal po soutěži Němec, který už pět let objíždí Česko jako "profesionální jedlík".

Nejraději má prý švestkové knedlíky, jichž spořádal loni rekordních 30 za tři minuty. Jedlíkovi z Vysočiny je 37 let a váží stabilně kolem 78 kilogramů.

Téměř 900 gramů hovězích steaků dokázal během pěti minut spořádat Jaroslav Němec

"Žádný speciální trénink nemám, trénuji na soutěžích," dodal vítěz klání, které je podle Silovského v ČR ojedinělá. Němec s 888 gramy ale nepřekonal rekord stejné soutěže v Soběsukách z roku 2009, který je 1093 gramů masa.

Jeho největší soupeř, loňský vítěz Josef Větrovský, skončil letos třetí s "pouhými" 676 gramy (loni spořádal 894 gramů). Druhý Josef Průcha zůstal za vítězem jen o čtyři gramy. "Nečekal jsem, že mi to půjde tak dobře, v práci jím rychleji. Uvidíme příště," uvedl.

Organizátoři připravili soutěžícím dvěstěgramové steaky z nízké roštěné, která je po svíčkové druhým nejjemnějším hovězím masem. "Technika je většinou taková, že je krájí na co nejmenší kousky, aby je mohli polykat, protože žvýkání zpomaluje," vysvětlil Silovský.

Kuchař připravil středně propečené až krvavé steaky z čerstvého hovězího plemene Angus grilované na dřevěném uhlí, minimálně kořeněné.

Téměř 900 gramů hovězích steaků dokázal během pěti minut spořádat Jaroslav Němec

Vítězný Němec, který o sobě tvrdí, že sní všechno, má za sebou v posledních dvou letech řadu vítězství v pojídání pokrmů na rychlost. Například koláčů, pudinku, jitrnic, kynutých knedlíků, šišek s mákem, bramboráků, palačinek, koblih, hamburgerů i guláše.

"Kde se co v Česku šustne, tak tam se snažím jezdit," dodal Němec, který je vyučeným kuchařem, ale už deset let se živí jako skladník. Představil se také v soutěži Česko Slovensko má talent.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.