Lidovky.cz

Chutná náhražka kávy? Pražené pistácie

Jídlo

  15:00
NEW YORK - Všechny pokusy nahradit tradiční kávu zdravější variantou v minulosti většinou ztroskotaly. Kromě kofeinu náhražky totiž postrádaly chuť i aroma. Teď ale odborníci tvrdí, že našli definitivní řešení. Tajemství se prý skrývá v pražených pistáciích.

Pistácie foto: Reprofoto

Vědci z univerzity v New Yorku tvrdí, že jemným pražením plodů keře Pistacia terebinthus získáme podobně plnou chuť, jako u tradičních kávových zrn. "Pražené pistácie chutnají skoro stejně jako pravá káva", dušují se experti.

Dvacetiminutové pražení při 200 stupních Celsia prý oříšku dodá karamelovou chuť a vůni s lehkým nádechem citrusů a pinií.

Deník The Sunday Telegraph pistácie podrobil testu a nechal odbornici Evropské asociace pro kávu Danielle Hadleyovou z pražených oříšků připravit 'turka'. "Nápoj má zvláštní ale velmi příjemnou chuť. Nejsem si ale jistá, jestli může zcela nahradit tradiční kávu, nicméně má určitě velký potenciál", shrnula Hadleyová.

Autor:
Témata: káva, New York
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.