Lidovky.cz

Jídlo

Chlumecký Démon 13°: jemně hořké připomínající kávu

Tmavé pivo - ilustrační foto.

Tmavé pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Pivo z Vysokého Chlumce patří ke stálicím na tuzemské výrobní mapě. První zmínky o vaření pocházejí z roku 1466, o něco později si produkci vzala na starost roudnická větev rodiny Lobkowiczů. A už na začátku 17. století ve Vysokém Chlumci fungoval moderní knížecí pivovar se dvěma varnami.
  7:00

Na pivo z chlumecké výrobny v obchodech příliš často nenarazíte, většina produkce míří na německý trh. Pokud ale rádi pátráte po těžce dostupných značkách, snad objevíte kvasnicový a klasický ležák jménem Vévoda, výčepní Borůvku, pšeničný Vít a polotmavý speciál Démon s 5,2 % alkoholu.

Démon medové barvy, uvařený podle starodávných klášterních receptur, vzniká z ječného sladu a upraveného chmele. Při nalévání sklenici plní nasládlá vůně a kapučínová pěna, která nepadá a vznikají v ní „ementálové“ díry. Říz je minimální a chuť má Démon jako stvořenou pro dámy: jemná hořkost splývá s pocity slazené kávy. A jako správné tmavé pivo je i těžší.

Chlumecký Démon 13°

V závěru této rubriky vždy zveme k návštěvě pivovaru. Do chlumecké varny ale nikdo kromě zaměstnanců nesmí. Pokud se sem vydáte, můžete leda s „lahváčem“ v ruce projít zdejší skanzen a hrad.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.