Lidovky.cz

Želé nebo perličky. Míchání nápojů pomocí molekulární mixologie

Jídlo

  7:00
PRAHA - Tuzemský barman roku 2012 Achim Šipl je jedním z průkopníků molekulární mixologie, v níž jde zejména o změnu skupenství a formy nápojů.
Barman - ilustrační foto.

Barman - ilustrační foto. foto: Shutterstock

V rozhovoru s ČTK řekl, že bar je pro něj synonymem zážitkové gastronomie a lidem je potřeba přinášet stále něco nového.

"Kvůli kole s rumem nemusí člověk chodit do restaurace. Po 23 letech za barem mě nebaví dělat jen klasické drinky Cuba Libre a Mojito, tak jsem se začal věnovat progresivní mixologii, zkoumat, co lze dát do jednotlivých nápojů," řekl osmatřicetiletý Šipl, v současné době působící v jednom z barů na pražském Žižkově.

Molekulární mixologie

Molekulární mixologie, v níž se pro změnu skupenství používá kapalný dusík nebo suchý led (pevná forma oxidu uhličitého), umožňuje taková gastronomická kouzla, jakými jsou Mojito v podobě želé, Cuba Libre jako hromada kaviárových perliček nebo Piňa Colada v želatině. Šipl během několika minut například za pomoci suchého ledu umí z ochucené finské vodky vyrobit lahodnou zmrzlinu.

"Věnuju se míchání z pohledu teploty a hustoty nápoje vnímané jazykem, snažím se nabídnout další možnosti vnímání chuti," uvedl Šipl, který nové drinky i vymýšlí. Tajemství jejich složení si nenechává pro sebe, zájemce o molekulární mixologii vzdělává na různých prezentacích. "Na kurzu učím především základní změny textur a techniky, které se dají použít na baru, postupy, skladování, servis, dodavatele a podobné věci," uvedl.

Na základě součtu bodů nasbíraných v sedmi soutěžích organizovaných Českou barmanskou asociací v roce 2011 se Šipl stal barmanem roku 2012. Uspěl mezi třemi desítkami profesionálních barmanů, soutěže hodnotily komise složené ze zkušených barmanů.

Alkohol (ilustrační foto)

Vítězný Šipl reprezentoval Česko na mistrovství světa v Pekingu, kde skončil devátý. Na stejném místě byl v lednové soutěži Finlandia Vodka Cup, kde nejlepší barmani světa míchali nápoje za polárním kruhem v Laponsku.

Quick mix

Soutěžilo se v různých kategoriích, například v quick mix dostali barmani sedm minut na to, aby ze stolu vybrali maximálně devět ingrediencí, dalších sedm minut měli na přípravu na stole a čtyři minuty na výrobu velkého vodkového punče pro deset lidí. "Není to nic snadného, máte nějakých 18 minut a musíte z ingrediencí, které dopředu neznáte, sestavit drink, vyrobit ho, ozdobit a odprezentovat," podotkl Šipl.

Za barem stál poprvé v roce 1990, od té doby podle jeho slov vývoj v oboru už jenom z pohledu možností surovin, "překonal světelné roky". "Barmanství ovlivnila globalizace a internet, je to světová záležitost, kdo chce uspět, musí vnímat svět jako celek," dodal muž, jehož heslem je - Bůh stvořil alkohol a ďábel barmana.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.