Cold brew nebo taky cold press či výstižněji extrakce studenou vodou je proces máčení kávové sedliny v poměru 1:10 při pokojové teplotě nebo v opravdu studené vodě po poměrně dlouhou dobu. Právě prodloužená doba máčení nahrazuje rozpouštěcí vlastnosti horké vody, kterou se běžně připravuje většina teplých, ale bohužel i studených kávových nápojů.
Irská káva a Gingeroni. Nejlepší kávové drinky na světě |
Běžná doba máčení kávy při cold brew je 12 hodin, někteří výrobci ale kávu máčejí i déle. Třeba 18 nebo i desítky hodin. Po této době se kávová sedlina odfiltruje z vody pomocí běžného kávového filtru. „Po celém procesu je výsledkem silný kávový koncentrát, který vykazuje nižší aciditu než káva připravená horkou vodou, a má ovocnou, až čokoládovou chuť. Možná i to je důvod, proč cold brew u Čechů nabírá na popularitě,“ uvažuje Ondřej Frunc z F. H. Prager.
Podle chuti
Na rozdíl od běžně prodávaných ledových káv na pultech supermarketů si totiž lahvové kávy cold brew můžete dochutit úplně podle své chuti – mlékem, cukrem, kardamomem, šlehačkou. Kouzlo extrahované kávy pomalu objevují i samotné kavárny, které si ji připravují vlastní anebo z ní dělají i speciální drinky.
„Kavárny běžně dělají ledovou kávu z normálního espressa. Káva, která projde extrakcí studenou vodou, ale nebyla nikdy zahřátá a k podávání na ledu je tak mnohem vhodnější,“ dodává Frunc.
A v kterých kavárnách tedy můžete cold brew ochutnat?
|