Lidovky.cz

Jak se dělá máslo i kam se vydat v Praze za jídlem. Vaněk vydal dvě knihy

Jídlo

  6:02
Kniha, která nemá kapitoly ani jiné řazení, provede čtenáře Prahou. „Je to jako být na procházce a míjet dobré řezníky, pekaře či restaurace, ve kterých je zážitek se zastavit,“ říká šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk o Pražské kuchařce.

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. foto: Lidové noviny

„Mým hnacím motorem byla touha napsat velkou nadčasovou knihu, sled silných příběhů, v níž není důležitá logika řazení jednotlivých kapitol a ve které nezáleží na tom, zdali ten či onen na fotografii stále pracuje na stejném místě, nebo odešel zkusit štěstí jinam. Chtěl jsem, aby tuto knihu a tentokrát to není jen čistě kuchařka, bylo možné otevřít na kterémkoli míst, a začíst se do jednotlivých příběhů, či se jen zasnít nad fotografiemi. Potažmo mít možnost prohlédnout si, či vyzkoušet recepty v ní uvedené?“ říká o knize, která obsahuje 90 příběhů autor.

Pražská kuchařka má mimi jiné 688 stran, obsahuje 700 fotografií Tomáše Berana a 51 receptů, včetně těch, podle kterých se vařilo na Pražském hradě.

Zachycení jedné doby

„Kuchařka“ odkrývá příběhy a recepty, které Vaněk sbíral tři roky. „Kniha by měla ukázat současnému širokému okolí i těm, kteří přijdou po nás, jak lidé v určité době pracovali, jak smýšleli, jak vypadali, co vařili. Měla by i za desetiletí ukázat, že i v době jejího vzniku tu žili lidé, kterým nespadl úspěch do klína, ale museli riskovat a vyvinout obrovské úsilí. Přesto svou práci bez veškerého patosu milovali, a co je víc, byli na ni přirozeně hrdí,“ vysvětluje Vaněk.

Café Imperial
Pražská kuchařka

Jak se co dělá?

Druhou knihou, kterou Vaněk vydal, je velká naučná obrazová kniha Jídlo s.r.o., ve které najdete detailní popisy vzniku potravin. Kniha díky moderním technologiím v mobilních telefonech zároveň zdarma zprostředkovává cestu výroby krátkými filmy. „Školáci můžou během výuky vytáhnout z aktovek své „chytré“ telefony a nechat se filmově přenést do světa výroby,“ popisuje autor, jak fungují videa a dodává: „Každý moderní člověk by měl o koloběhu potravin a jejich výrobě znát co možná nejvíc. A to už od útlého věku.“

Jak se dělá máslo
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.