Paradoxně se jedná o jedinou sommelierskou soutěž pořádanou na jižní Moravě. Kromě profesionálních sommelierů se mohou do soutěže zapojit i návštěvníci. Pro ně je připravena kategorie „Sekáč roku“, kde se budou pod dohledem profesionálů učit umění sabráže.
Pro hosty je připravena degustace malého rodinného vinařství Chavy-Chouet z burgundského městečka Meursault. Průvodcem degustace bude sám majitel vinařství a enolog Romaric Chavy. Dále bude možné vyzkoušet si sabráž Potmě, a tím přispět na Nadační fond Českého rozhlasu Světluška.
Pro návštěvníky bude připraven bohatý raut, pečené sele, degustace více než stovky šumivých vín z celého světa a tichých vín z Moravy, ale také exhibice trojnásobných mistrů. Celá akce je pojatá jako zahradní party v prostředí jihomoravských vinohradů a krásného prostředí hotelu Beatrice a Vinných sklepů U Jeňoura ve vinařské vesničce Nechory.
Umění sabráže
Historické prameny neumí jasně říci, kdy a kde sabráž vznikla. Většina se ovšem shoduje, že se jedná o francouzskou techniku otevírání vína, se kterou přišli husaři, tedy jezdci lehké kavalerie. Jiný zdroj poté sabráž datuje do roku 1812, kdy tímto způsobem otevírali lahve francouzští vojáci napoleonské armády u Smolenska.
Další odkazují na ruské kozáky, kteří tímto způsobem otevírali víno v roce 1814, kdy ruská armáda na francouzském území bojovala proti Napoleonovi. Dnes je sabráž brána jako nejvyšší umění otevření lahve šampaňského či sektu. V soutěžích se hodnotí kvalita seknutí pod správným úhlem, minimální porušení lahve, bezpečnost a hlavně zachování „pitelnosti“ vína.