Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kanada schválila prodej geneticky upravených lososů. Je to bezpečné, tvrdí úřady

USA

  8:25
OTTAWA - Kanadské úřady ve čtvrtek schválily prodej geneticky modifikovaných lososů jako potravin a krmiva. Konstatovaly, že jeho požívání je bezpečné. Jako první prodej geneticky upravených lososů schválil loni v listopadu po několikaletém zkoumání Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Spojených států.
Losos - ilustrační foto.

Losos - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Kanadský úřad zdraví a tamní potravinová inspekce uvedly, že losos vyvinutý firmou Aqua Bounty Technologies z amerického státu Massachusetts je pro přímou spotřebu nezávadný a je stejně výživný jako běžný losos. Rozhodnutí je podle úřadů konečné a geneticky upravený losos nebude muset být jako zboží nijak odlišně označován.

Ekologičtí aktivisté vědecký konsensus o nezávadnosti geneticky upravených potravin zpochybňují a tvrdí, že tyto produkty mohou mít dlouhodobě negativní účinky na lidské zdraví nebo životní prostředí. Někter organizace podaly letos proti rozhodnutí FDA schválit geneticky modifikovaného lososa žalobu.

Treska z Teska nebyla celá z masa. Polský výrobek musel pryč z pultů

Vědci přidali do genetické výbavy lososa obecného (atlantského) růstový hormon z tichomořského druhu lososa čavyča, který umožňuje modifikovaným rybám nabývat na váze dvojnásobnou rychlostí ve srovnání s běžnými lososy. Producenti uvádějí, že losos dorůstá plné délky během 250 dnů, zatímco běžně tento druh dospívá za 400 dnů.

Americká Národní akademie věd tento týden v obsáhlé zprávě konstatovala, že genetické modifikace lidem ani životnímu prostředí neškodí a takto vyvinuté potraviny se co do rizikovosti nijak neliší od běžných potravin. Vědecký výbor akademie zdůraznil, že vzhledem ke stírání hranic mezi geneticky upravenými a tradičně vyvíjenými plodinami a dalšími organismy by se regulační orgány měly zaměřovat na bezpečnost konečných produktů bez ohledu na to, jak vznikají.

Letošní zpráva akademie přitom vyšla vstříc kritikům genetických modifikací a prostudovala více než tisíc studií na toto téma.

„Do určité míry víme o některých geneticky modifikovaných potravinách více než o jiných,“ řekl člen výboru akademie Dominique Brossard z Wisconsinské univerzity. Odpůrci však zprávu podrobili kritice ještě dříve, než vyšla, a skupina Food & Water Watch například akademii obvinila, že bere peníze od biotechnologických firem.

Autor: