Středa 12. června 2024, svátek má Antonie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Každá šestá restaurace fritovala v přepáleném tuku, zjistila inspekce

Ekonomika

  16:16
BRNO - Každá šestá restaurace používala přepálené tuky či oleje pro přípravu jídel, vyplývá z dlouhodobé kontroly restaurací, které dělala letos od února do listopadu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedl to její mluvčí Radoslav Pospíchal.

Fritovací olej (Ilustrační foto). foto: Shutterstock

SZPI kontrolovala 73 restaurací a odebrala 91 vzorků. „Hodnocení se dělalo senzoricky na místě. Hodnotila se vůně, chuť, barva, konzistence a přítomnost zuhelnatělých zbytků,“ řekl Pospíchal. Následně podle něj hodnocení pokračovalo v laboratoři metodou stanovení obsahu polymerních triacylglycerolů. Každý šestý vzorek nevyhověl předpisům.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech byly fritézy znečištěné ztuhlými mastnými nečistotami, nečistoty byly i ve filtrech v digestořích.

Restauracím, které předpisy porušovaly, inspekce nařídila odstranit nedostatky. Zároveň s nimi povede SZPI správní řízení o uložení sankce. Vzhledem k častým nedostatkům budou tyto kontroly pokračovat, dodal mluvčí.

Autor:

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...