Diskuze
DAVID: Co všechno je obsaženo v cenách jídla a pití aneb Porce za 200 korun není drahá
Děkujeme za pochopení.
ještě zapomněl na sekretářku a na osobní vzducholoď....reklama je hned ve 4 položkách, náklady na auto ve dvou, interiér dvě....tohle je výčet pro berňák...
a zahradnice musí být proklatě sexy
Když to shrneme tak největší položky jsou suroviny platy a nájem (včetně vybavení restaurace)
Kvalitní (nevýstředné) suroviny bez DPH 50kč Práce kuchař + číšník 60 porcí za šichtu 35-50kč hodně pak záleží od nájmu kde to může být 10 ale i 70 kč. K tomu ostatní “drobnosti” a zisk tak to pak slutečně startujeme u 200kč mimo Prahu za kvalitní jídlo s kvalitní obsluhou.
Závěr není normální aby ste chodil do restaurace na kvalitní jídlo často, pokud neberetevysoce nadstandardní platy anebo nejste vyslovený gurmán.
Ve Švýčarsku anebo Dánsku drtivá většina lidí chodí do restaurace jenom výjimečně a u nás to směřuje k tomu samému. Na druhou stranu, jíst blaf za 100Kč bez pořádné obsluhy je drahý špás.
Téměř pollovina jsou zbytečné platby. Mohly by být platné pouze tehdy, pokud majitel firmy nic nedělá, jen inkasuje zisk. Do takových restaurací potom nemá smysl chodit, protože ceny jsou nemravně předražené. Např káva, kterou doma pořídím při započítání energie a vody na cca 3 Kč stojí v takové restauraci 50 Kč. Taková káva je pro mne nepoživatelná.
J. Novák 768
No, tak u vás, jejichž čas nemá prakticky žádnou hodnotu, to tak možná vychází. :-P
Divne položena otazka. "drahe" definuje kolik lidi si to muze dovolit. "predrazene" definuje neprimerenost ceny.
Takze drahe - ANO, predrazene - NE. (Superb je taky drahy, ale nikoliv predrazeny)
Vlastne je to stejne, jako kdyby zlatnik vyjmenovaval vsechny naklady na výrobu briliantoveho náramku , takze kus za 200 000,- opravdu neni drahy...
Za 200 to neni drahe, ale je lepsi si za 200 nakoupit suroviny a uvarit si sam. Bude toho urcite vic, bude to cerstvejsi a lepsi.
P. Harabaska
Jinými slovy obyčejní spotřebitelé jsou vyzýváni, aby do hospod nechodili a neživili pány restauratéry, protože pro obyčejného člověka s obyčejnými příjmy je 200 korun za porci až příliš. Přeji pánům restauratérům, aby chcípli hladem.
Když musím u vás v ceně jídla platit i designera, zahradnici, majordoma a cvičeného papouška, tak jsem rád, že nějaká knajpa uvaří chutné jídlo i za 120,-.
To sice není, ale jde to i za 69 kč (bez dph) :) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jidlo-v-nemocnicich-vzorovy-jidelnicek-time-out-renata-lukasova-stepanka-capova.A180504_135629_domaci_nub