Pojďme tedy nahlédnout, co vše musí být započítáno při tvorbě ceny. Nejprve to jsou náklady na vybudování provozovny, její schválení a uvedení do provozu, ale také každodenní nebo měsíční náklady.
Tak začínáme.
- pronájem prostor nebo koupě
- oprava prostor stavební firmou
- návrhář nebo architekt na uzpůsobení prostor pro provozovnu
- vytvoření interiéru a vybavení stoly, židlemi, barem a atd.
- HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) systém stanovující kritické kontrolní body, nástroj pro zajištění zdravotní nezávadnosti potravin
- registrace ochranné známky
- vybavení restaurace nábytkem a technologiemi (klimatizace, vytápění, atd.)
- vybavení kuchyně spotřebiči a malými spotřebiči (roboti, mixéry, nářezový stroj, atd.)
- vybavení kuchyně a obsluhy – kastroly, talíře, skleničky, příbory a atd.
- pojištění restaurace
- elektřina
- voda
- plyn
- revize plynu
- revize elektrospotřebičů
- revize hasících přístrojů
- odvoz tříděného odpadů – papír, plast, sklo, směsný odpad a použitý olej
- telefon
- webové stránky a prostor na serveru
- sociální sítě - Facebook, Instagram, Twitter a člověk, který to plní informacemi a komunikuje s fanoušky
- platba OSA (Ochranný svaz autorů) - zastupuje autory, textaře a hudebníky
- Intergram – zastupuje interprety a výrobce zvukových a obrazových záznamů
- nákup pracovního prádla zaměstnanců
- nákup restauračního prádla - ubrusy, utěrky, a tak dále
- praní pracovního a restauračního prádla
- čistící prostředky do myček na nádobí, WC, na úklid prostor a desinfekci
- opravy spotřebičů a všeho, co upadlo, utrhlo, rozbilo se
- počítačový program na markování, skladovou evidenci a platba za licenci
- bezpečnostní agentura, pokud máte elektronickou ochranu majetku
- fotograf
- marketing
- PR
- náklady na zásobování – pohonné hmoty
- firemní auto - silniční daň a servis
- zahradnice (pokud máte zahradu)
- mzdy zaměstnanců se všemi odvody
- účetnictví a vedení učetnictví
- platby za různá školení zaměstnanců
- fond na opravu restaurace / - jednou za 3-4 roky malování, popřípadě změna interiéru
- náklady na nákup potravin
- náklady na nákup nápojů a kávy
- daně
Není toho málo a určitě jsem na něco zapomněl. Matematika je neúprosná.
Jídlo za 600-800 Kč může koupit 5 % potencionálních hostů, skládá se z osmi a více komponentů, připravuje ho x kuchařů a restaurace se otočí jednou za oběd nebo večeři. Jídlo za 300 Kč může koupit 30 % potencionálních hostů, skládá se pouze ze čtyř komponentů, připravují ho třeba jen dva kuchaři a restauraci lze otočit i dvakrát během obědů nebo večeří.
Jídlo za 150 Kč může koupit 70 % potencionálních hostů, skládá se pouze ze 2-3 komponentů, připravují ho třeba jen dva kuchaři a restauraci lze otočit x krát za oběd nebo večeři, pokud kuchaři zvládají.
Ještě pořád si myslíte, že jídlo za 200 Kč je drahé?