23. září 2018 8:20 Praha

Konzervanty jsou skoro všude. Některé našemu zdraví neprospívají

Konzerva. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Potraviny by bez nich nezůstaly ve formě dlouhé měsíce. Konzervanty spadají pod přídatné látky a výrobci je používají k prodloužení trvanlivosti a...

12. září 2018 5:36

ŠÁDA: Kadeřavá princezna. Kapustu děti nemusí, ale je nejúžasnější druh zeleniny

Kapusta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Patří mezi typické suroviny české a slovenské kuchyně. Je krásná, někdy zelená, někdy fialová, a je plná vitamínů a minerálů. Jen děti ji většinou...

5. září 2018 5:56

PAVLÍK: (Ne)hranice mezi námi.Těmi, kdo stojí v první linii

Šéfkuchař Pavol Pavlík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dost bylo řečeno na téma vztahů majitel a zaměstnanec, ale jak pak nám to tady vypadá na poli zaměstnanec a zaměstnanec? Kamarád, parťák, kolega na...

29. srpna 2018 6:08

KUNC: Druhý nejlepší ďábelský trik? Dát Čechům burčák

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejlepší trik, který kdy ďábel předvedl, bylo přesvědčit svět, že neexistuje. Druhý nejlepší trik, který ďábel předvedl, bylo, že dal Čechům burčák....

15. srpna 2018 5:18

VÁCLAVÍK: Stážisté v nejlepších restauracích často jen pořizují fotky a hrají s pinzetami

Vojtěch Václavík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kuchařina je jednou z těch profesí, se kterou se dnes díky televizi, internetu a sociálním mediím setkáváme skoro denně. Jako každý řemeslný obor...

8. srpna 2018 5:40

DAVID: Vzpomínka na Robuchona. Jeho bramborová kaše byla prostě geniální

Šéfkuchaři Joël Robuchon a Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní rok je ve znamení odchodů legend. Nejprve Paul Bocuse pak Anthony Bourdain a tento týden šéfkuchař Joël Robuchon.

25. července 2018 9:20

KUNC: Tamarind indický. Kouzelná ingredience, která jídlo osvěží

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vždycky je skvělé zařadit na menu nové jídlo. Obzvlášť, když tvorbě nového jídla věnujete spoustu úsilí. Kuchař při vymýšlení jídel musí brát v úvahu...

18. července 2018 6:36

DAVID: Čerstvé potraviny celý den? Takovou tržnici Praha nemá

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Četl jsem, že kultura národa se pozná podle toho, jaká jsou místní tržiště a jaké se zde prodávají potraviny. Z tohoto pohledu jsme na tom hodně...

11. července 2018 6:43

GRUSZ: Smrt krásných srnců. Proč jíst zvěřinu celý rok

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zvěřina je od dob minulých dnes k dostání celoročně ve výborné kvalitě a určitě bych ji doporučoval konzumovat po celý rok (chovné obory), rád bych...

4. července 2018 6:01

ŠÁDA: Hrášek, zelené dítě známé luštěniny. Zkuste studenou polévku

Studená hrášková polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je to zvláštní proces, z plodů stejné rostliny získáte v nedozrálém stavu zeleninu a ve zralém luštěninu. A rozdíl je mezi nimi ve všem, v obsahu...

27. června 2018 6:52

PUNČOCHÁŘ: Grilovačka žádná hračka. Jak na to?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jsme národ milovníků grilování. Stačí malý balkonek a ejhle, už se rozhlížíme, jak ho zařídit, aby se nám tam vešel alespoň miniaturní gril. A já...

20. června 2018 6:16

DAVID: Dětem do restaurace vstup zakázán

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Londýna létám pravidelně na pracovní stáže. Při mé poslední návštěvě, jsem s sebou vzal děti (9 a 10 let). Kluci měli zimní prázdniny, tak jsem si...

13. června 2018 6:17 Praha

PAVLÍK: (Ne)týmová hra. Na intriky není v gastronomii prostor

Pavol Pavlík. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Práce v gastronomii by se dala klidně přirovnat k jakékoliv týmové hře. Nikdy nejde o jednotlivce, ale o každého zúčastněného. Kdo to má obráceně, má...

Seriál 6. června 2018 6:12

DAVID: Rezervace, nechodiči a zavřené restaurace. Proč se vyplatí zavolat?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rozmohl se nám tady takový nešvar, známá hláška z českého filmu. Tentokrát by na tabuli bylo na napsáno REZERVACE A NECHODIČI.

31. května 2018 6:27

KUNC: Skrytý klenot v pražské Troji

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud jste rozklikli tento článek, jen abyste zjistili, budu-li psát o sobě, musím vás hned na začátku zklamat. Jsem samozřejmě hrdý na práci, kterou...

27. května 2018 6:00

Falešné mýty o dietách a výživě

Dieta (ilustrační). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Počínaje tvrzením, že se po sauně hubne, a konče rybami plnými rtuti: portál ISS Salute italského Ústavu zdraví demaskuje nejrozšířenější falešná...

23. května 2018 6:18

ŠÁDA: Chřest, lahůdka s léčivými účinky

Chřestový salát | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Králem jarní kuchyně je podle mě rozhodně chřest. Dokonce i zarytí milovníci masa jsou ochotni ho jíst samotný, tak lahodná zelenina to je.

16. května 2018 5:50

Gastroturistika v Čechách aneb proč si dělat rezervaci do restaurací

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako všichni dobří manažeři si i vedení restaurace podle rezervací plánují práci, objednávky, počet zaměstnanců, vaření a jiné přípravné práce.

aktualizováno 14:26, 2. 5. 2018 11:20

PAVLÍK: Lidskost. Zná ten pojem dnes ještě někdo?

Pavol Pavlík. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I když to vlastně platí všude, zaměřím se na to prostředí, které je mi nejbližší. Kuchyně, servis, restaurace, gastronomie… Vzájemný respekt, úctu,...

25. dubna 2018 6:41

PUNČOCHÁŘ: Jak jsem se (ne)stal vegetariánem

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vegetariánství a veganství v poslední patří mezi velké trendy. Pořád jsem si říkal, co na tom všichni mají – zda se najednou všichni stali ochránci...

18. dubna 2018 6:18 PRAHA

TRČKA: Pes v restauraci? V pejskařské velmoci, jakou je Česko, běžný obraz

Pes v restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na začátek trochu statistiky: V České republice je evidováno více jak dva miliony psů, v Praze pak přes sto tisíc. Podle statistik z minulého roku...

11. dubna 2018 5:07

KUNC: Servis v restauraci. Mají o něj zákazníci vůbec ještě zájem?

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zásadní změny, které za posledních 10 let proběhly ve světě vaření, se promítly také do světa servisu. Důležitá otázka tedy zní – co v dnešním světě...

4. dubna 2018 6:55

DAVID: Proč Alcron přišel o šéfkuchaře? Pravda o michelinských hvězdách

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Výsledky známe. Od té doby se téměř o ničem jiném nemluví. I minulý rok jsem se psal na toto téma článek. Letos to bylo hodně diskutované téma....

28. března 2018 6:10

GRUSZ: Alchymie chutí aneb Co je umami a jak chutná škrob?

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Malý úvod do chutí a co jste možná nevěděli, že kromě obecně známých chutí, jako je sladká, slaná, kyselá a hořká, přibyla chuť umami a brzy se k ní...

21. března 2018 6:48

ŠÁDA: Kačenka česká. Jarní diva českého lesa

Kačenka česká | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Březnové slunce pomalu prohřívá půdu, mizí všechny zbytky sněhu a do lesa vyrážejí první houbaři. Hledají zvrásněné klobouky kačenek českých, se...

aktualizováno 18:15, 7. 3. 2018 6:00 PRAHA

TRČKA: Je všechno v pořádku? Také se vás obsluha ptá pořád na pořádek?

Obsluha by měla znát nabízená jídla - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je všechno v pořádku? Máte to v pořádku? Jídlo bylo v pořádku? V pořádku Dotazy na pořádek jsou při mých návštěvách restaurací opravdu na denním...

Seriál 28. února 2018 6:30

KUNC: Zapomenutá chuť sladkovodních ryb. Proč nechtít mořské ryby?

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé se mě často ptají, proč nemáme v restauraci mořské ryby. Abych byl upřímný, důvodu, proč ji tak často slýchávám, rozumím. Sám mořské ryby a...

Doporučujeme 21. února 2018 6:04

ŠÁDA: Nejlepší bylinka brzy z jara? Medvědí česnek nemá konkurenci

Medvědí česnek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Moje nejoblíbenější bylinka blížícího se jara je určitě medvědí česnek. Vytrvalá rostlina především listnatých lesů se někde objevuje už na přelomu...

14. února 2018 6:41

PUNČOCHÁŘ: Ubrus a příbor restauraci neudělají aneb bez dobré jídla to nepůjde

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Určitě se vám to už někdy stalo. Jdete do skvěle vyhlížející restaurace: pěkný design interiéru, originální skleničky i talíře, všechno napulírované....

7. února 2018 6:30 PRAHA

GRUSZ: Proč se vyhnout chemii v jídle?

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V potravinách jsou zbytky hormonů,pesticidů i antibiotik. Většinou jsou obsaženy v malém množství, ale dnes už je prokázaná jejich škodlivost při...

31. ledna 2018 7:16

TRČKA: První dojem aneb Na co koukat při vstupu do restaurace

V restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nevím jak vy, ale já na něj dost dám. Zatím mě nenechal ve štychu a neustále mě přesvědčuje o tom, že se vyplatí táhnout to s ním dál... A o kom, že...

24. ledna 2018 6:51

KUNC: Stop plýtvání i asijské vlivy. Jaké gastronomické trendy nás neminou?

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Začátkem nového roku se v médiích vždy začnou objevovat predikce nových trendů v gastronomii a restauračním businessu. Rok 2018 není výjimkou.

Seriál 10. ledna 2018 6:46

ŠÁDA: Jídelníček zimních medvědů. Jak na kapustu?

Kapusta (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V posledních letech se kuchařské trendy vracejí zpět ke kořenům a jídelníček se inspiruje postupy a recepty našich předků na používání a zpracování...

20. prosince 2017 6:11

PUNČOCHÁŘ: Předkrmy štědrovečerní tabule, za které vás rodina vynese do nebes

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni šéfkuchaři mají před Vánoci na pilno. A nemyslím tím jen v kuchyních svých restauracích, ale také dávají dohromady zajímavé recepty na...

Seriál 13. prosince 2017 6:53

TRČKA: Spokojený číšník je základ, může rozdávat pohodu dál

Restaurace. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před časem jsme s manažery našich restaurací udělali krátkou anketu. Jedna z otázek byla: Co je pro vás důležité, abyste byli spokojeni v práci? Víte...

6. prosince 2017 6:09

ŠÁDA: Cesta kakaového bobu do čokolády

Čokoláda (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Věděli jste, že ne jen Švýcarsko, ale i Československo bývalo čokoládová velmoc? Na začátku 20. století a mezi válkami se k nám dovážely kakaové boby...

Najdete na Lidovky.cz