5. prosince 2018 5:10

PAVLÍK: (Ne)motivace jako sprosté slovo

Pavol Pavlík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když se člověk kolikrát běžně prochází, třeba po parku a sleduje čas od času děti a jejích rodiče, v mnoha případech je to hodně silný impuls k...

28. listopadu 2018 7:33

GRUSZ: Do vánočky se dříve zapékal hrášek, mandle nebo peníz

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kouzlo Vánoc? Každý si spolehlivě představíme úplně něco jiného. Pro mne to poslední tři roky znamená, že v prostorách naší rodinné restauraci je...

21. listopadu 2018 5:06

PUNČOCHÁŘ: Octy a sušení. Uchovejte ovoce na zimu chytře, budete mít dostatek vitamínů

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Venku nám sice trochu přituhuje, ale téma ovoce je stále aktuální. V minulém díle jsem vám doporučil několik možností, jak zpracovat ovoce třeba do...

14. listopadu 2018 5:15

DAVID: V Česku může být ‚foodblogerem’ každý

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Snad nejvíce blogů na internetu se týká jídla a pití, narazíte na ně všude. Blogů, které by se zabývaly tím, jak nahodit zeď, opravit dům či sestavit...

7. listopadu 2018 5:17

KUNC: Citron středověku. Verjus se používal k léčbě i při vaření

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak nadpis napovídá, verjus je s námi už mnoho staletí. Již Římané jej hojně vyráběli a využívali nejen k vaření, ale i k léčebným účelům. Než se...

31. října 2018 6:29

ŠÁDA: Halloweenské boubelky. Co všechno vykouzlíte z dýní?

Dýně | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Plnoštíhlost nebývá u dam žádoucí, ale tyhle krásky kyprých tvarů přímo září a svou přítomností prozrazují, že nastal podzim a je třeba naplnit...

24. října 2018 6:23

PAVLÍK: Duševní vývoj aneb Jaký je to být starší a kuchařsky chytřejší?

Pavol Pavlík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Gastronomie je obor, který patří ke každodennímu životu. Když chce někdo klasiku nebo vyšší kulinářský zážitek, je mnoho možností. Tahle země nabízí...

10. října 2018 5:54

GRUSZ: Jakou vybrat dýni? Musí vám sladce vonět

Dýně - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Halloween není v Čechách tak rozšířen jako v Americe, ale hlavní symbol tohoto svátku nemusí být pouze dekorací. Dýně je skvělá zelenina nejen pro...

3. října 2018 6:18

PUNČOCHÁŘ: Ovoce kam se podíváš aneb Jak ho uchovat na zimní období

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní úroda ovoce všeho druhu byla opravdu zdařilá. Jablka, hrušky, švestky, toho všeho máme plné koše a bedýnky, ale co s tím? Samozřejmě není...

26. září 2018 6:01

DAVID: Restaurace, které si vás proklepnou. Co všechno o vás personál ví?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dobách minulých byla lustrace klasika a každý, kdo chtěl vycestovat, si jí musel projít. Zjišťovalo se, zda je člen KSČ, jak plní v práci, platí-li...

23. září 2018 8:20 Praha

Konzervanty jsou skoro všude. Některé našemu zdraví neprospívají

Konzerva. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Potraviny by bez nich nezůstaly ve formě dlouhé měsíce. Konzervanty spadají pod přídatné látky a výrobci je používají k prodloužení trvanlivosti a...

12. září 2018 5:36

ŠÁDA: Kadeřavá princezna. Kapustu děti nemusí, ale je nejúžasnější druh zeleniny

Kapusta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Patří mezi typické suroviny české a slovenské kuchyně. Je krásná, někdy zelená, někdy fialová, a je plná vitamínů a minerálů. Jen děti ji většinou...

5. září 2018 5:56

PAVLÍK: (Ne)hranice mezi námi.Těmi, kdo stojí v první linii

Šéfkuchař Pavol Pavlík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dost bylo řečeno na téma vztahů majitel a zaměstnanec, ale jak pak nám to tady vypadá na poli zaměstnanec a zaměstnanec? Kamarád, parťák, kolega na...

29. srpna 2018 6:08

KUNC: Druhý nejlepší ďábelský trik? Dát Čechům burčák

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejlepší trik, který kdy ďábel předvedl, bylo přesvědčit svět, že neexistuje. Druhý nejlepší trik, který ďábel předvedl, bylo, že dal Čechům burčák....

15. srpna 2018 5:18

VÁCLAVÍK: Stážisté v nejlepších restauracích často jen pořizují fotky a hrají s pinzetami

Vojtěch Václavík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kuchařina je jednou z těch profesí, se kterou se dnes díky televizi, internetu a sociálním mediím setkáváme skoro denně. Jako každý řemeslný obor...

8. srpna 2018 5:40

DAVID: Vzpomínka na Robuchona. Jeho bramborová kaše byla prostě geniální

Šéfkuchaři Joël Robuchon a Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní rok je ve znamení odchodů legend. Nejprve Paul Bocuse pak Anthony Bourdain a tento týden šéfkuchař Joël Robuchon.

25. července 2018 9:20

KUNC: Tamarind indický. Kouzelná ingredience, která jídlo osvěží

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vždycky je skvělé zařadit na menu nové jídlo. Obzvlášť, když tvorbě nového jídla věnujete spoustu úsilí. Kuchař při vymýšlení jídel musí brát v úvahu...

18. července 2018 6:36

DAVID: Čerstvé potraviny celý den? Takovou tržnici Praha nemá

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Četl jsem, že kultura národa se pozná podle toho, jaká jsou místní tržiště a jaké se zde prodávají potraviny. Z tohoto pohledu jsme na tom hodně...

11. července 2018 6:43

GRUSZ: Smrt krásných srnců. Proč jíst zvěřinu celý rok

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zvěřina je od dob minulých dnes k dostání celoročně ve výborné kvalitě a určitě bych ji doporučoval konzumovat po celý rok (chovné obory), rád bych...

4. července 2018 6:01

ŠÁDA: Hrášek, zelené dítě známé luštěniny. Zkuste studenou polévku

Studená hrášková polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je to zvláštní proces, z plodů stejné rostliny získáte v nedozrálém stavu zeleninu a ve zralém luštěninu. A rozdíl je mezi nimi ve všem, v obsahu...

27. června 2018 6:52

PUNČOCHÁŘ: Grilovačka žádná hračka. Jak na to?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jsme národ milovníků grilování. Stačí malý balkonek a ejhle, už se rozhlížíme, jak ho zařídit, aby se nám tam vešel alespoň miniaturní gril. A já...

20. června 2018 6:16

DAVID: Dětem do restaurace vstup zakázán

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Londýna létám pravidelně na pracovní stáže. Při mé poslední návštěvě, jsem s sebou vzal děti (9 a 10 let). Kluci měli zimní prázdniny, tak jsem si...

13. června 2018 6:17 Praha

PAVLÍK: (Ne)týmová hra. Na intriky není v gastronomii prostor

Pavol Pavlík. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Práce v gastronomii by se dala klidně přirovnat k jakékoliv týmové hře. Nikdy nejde o jednotlivce, ale o každého zúčastněného. Kdo to má obráceně, má...

Seriál 6. června 2018 6:12

DAVID: Rezervace, nechodiči a zavřené restaurace. Proč se vyplatí zavolat?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rozmohl se nám tady takový nešvar, známá hláška z českého filmu. Tentokrát by na tabuli bylo na napsáno REZERVACE A NECHODIČI.

31. května 2018 6:27

KUNC: Skrytý klenot v pražské Troji

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud jste rozklikli tento článek, jen abyste zjistili, budu-li psát o sobě, musím vás hned na začátku zklamat. Jsem samozřejmě hrdý na práci, kterou...

27. května 2018 6:00

Falešné mýty o dietách a výživě

Dieta (ilustrační). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Počínaje tvrzením, že se po sauně hubne, a konče rybami plnými rtuti: portál ISS Salute italského Ústavu zdraví demaskuje nejrozšířenější falešná...

23. května 2018 6:18

ŠÁDA: Chřest, lahůdka s léčivými účinky

Chřestový salát | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Králem jarní kuchyně je podle mě rozhodně chřest. Dokonce i zarytí milovníci masa jsou ochotni ho jíst samotný, tak lahodná zelenina to je.

16. května 2018 5:50

Gastroturistika v Čechách aneb proč si dělat rezervaci do restaurací

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako všichni dobří manažeři si i vedení restaurace podle rezervací plánují práci, objednávky, počet zaměstnanců, vaření a jiné přípravné práce.

aktualizováno 14:26, 2. 5. 2018 11:20

PAVLÍK: Lidskost. Zná ten pojem dnes ještě někdo?

Pavol Pavlík. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I když to vlastně platí všude, zaměřím se na to prostředí, které je mi nejbližší. Kuchyně, servis, restaurace, gastronomie… Vzájemný respekt, úctu,...

25. dubna 2018 6:41

PUNČOCHÁŘ: Jak jsem se (ne)stal vegetariánem

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vegetariánství a veganství v poslední patří mezi velké trendy. Pořád jsem si říkal, co na tom všichni mají – zda se najednou všichni stali ochránci...

18. dubna 2018 6:18 PRAHA

TRČKA: Pes v restauraci? V pejskařské velmoci, jakou je Česko, běžný obraz

Pes v restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na začátek trochu statistiky: V České republice je evidováno více jak dva miliony psů, v Praze pak přes sto tisíc. Podle statistik z minulého roku...

11. dubna 2018 5:07

KUNC: Servis v restauraci. Mají o něj zákazníci vůbec ještě zájem?

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zásadní změny, které za posledních 10 let proběhly ve světě vaření, se promítly také do světa servisu. Důležitá otázka tedy zní – co v dnešním světě...

4. dubna 2018 6:55

DAVID: Proč Alcron přišel o šéfkuchaře? Pravda o michelinských hvězdách

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Výsledky známe. Od té doby se téměř o ničem jiném nemluví. I minulý rok jsem se psal na toto téma článek. Letos to bylo hodně diskutované téma....

28. března 2018 6:10

GRUSZ: Alchymie chutí aneb Co je umami a jak chutná škrob?

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Malý úvod do chutí a co jste možná nevěděli, že kromě obecně známých chutí, jako je sladká, slaná, kyselá a hořká, přibyla chuť umami a brzy se k ní...

21. března 2018 6:48

ŠÁDA: Kačenka česká. Jarní diva českého lesa

Kačenka česká | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Březnové slunce pomalu prohřívá půdu, mizí všechny zbytky sněhu a do lesa vyrážejí první houbaři. Hledají zvrásněné klobouky kačenek českých, se...

aktualizováno 18:15, 7. 3. 2018 6:00 PRAHA

TRČKA: Je všechno v pořádku? Také se vás obsluha ptá pořád na pořádek?

Obsluha by měla znát nabízená jídla - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je všechno v pořádku? Máte to v pořádku? Jídlo bylo v pořádku? V pořádku Dotazy na pořádek jsou při mých návštěvách restaurací opravdu na denním...