Pátek 23. října 2020svátek má Teodor, Theodor 14 °C občasný déšť Předplatné LN

KUNC: Podzim a jeho poklady. Zařaďte do jídelníčku topinambur neboli jeruzalémský artyčok

Zužitkovat je možné celou rostlinu, hlízy jsou k jídlu, z květů lze vařit čaj a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Doba hojnosti čerstvé sezonní zeleniny a ovoce končí s příchodem podzimu. Podzim s sebou nicméně přináší také skvělé suroviny, například mrkev,...

aktualizováno 6:50

DAVID: Gastronomie je odrazem kultury národa. Snažme se ji udržet

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní rok je ve znamení neustálých změn. Myslím, že nikoho z nás nemohlo během oslav nového roku napadnout, co všechno nám přinese, vezme, ale i...

NEVYJEL: Vařit jako něčí babička? Zjistil jsem, že je to největší poklona

Lukáš Nevyjel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V minulosti, když někdo chválil mé jídlo, poklonou mělo být, že je to jako od babičky. Nikdy jsem toto přirovnání neměl rád, přišlo mi to spíše...

GRUSZ: Za všechno může čas, ten co se skrývá v nás

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vše dobré potřebuje svůj čas. Vytvořit skvělé jídlo pro nové menu, fungující tým nebo od píky vybudovat restauraci. Obecně platí, že když nedokážete...

Názor aktualizováno 6:47

NÁVRAT: Zavíráme, odcházíme, balíme to. Pandemie nám dala čas zamyslet se

Šéfkuchař Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po osmi letech zavíráme pobočku, nebojte se, neděste se. Nic zvláštního se nestalo. Jen jsme v době pandemie přemýšleli, co budeme dělat. To byla...

NEVYJEL: Dogma, že za kopcem je něco víc, je smutné. Je kreativní ‚opisovat‘ v gastronomii?

Lukáš Nevyjel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když v Paříži před několika lety vznikala malá bistra na úrovni haute cuisine, strohý design nebyl marketing. Jednalo se o svobodný projev a...

Názor

NÁVRAT: Neseďte v koutě, nebrečte a makejte ‚gastronomové‘

Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V době po koroně jsem slyšel spoustu příběhů, jak rychle se jejich byznys zhroutil anebo jak skvěle jejich podnikání tato smutná katastrofa zocelila....

GRUSZ: Úskalí překladů v gastronomii. Proč je krém více sexy než pěna a executive chef vypadá lépe na vizitce

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Miluji český jazyk, zejména v době, kdy mladá generace stále častěji míchá anglická slova s českými. Nevidím v tom nic špatného, je to vaše doba a...

Názor aktualizováno 5:35

Restaurace, které zlevňují jídla pro Čechy, mě urážejí, tvrdí šéfkuchař Kunc

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Konečně se vracíme zpět! Myslím, že si všichni oddechli a musíme jen doufat, že se česká gastronomická scéna brzy vrátí tam, kde byla před virem....

PUNČOCHÁŘ: Restaurace ve stavu pokoronavirovém. Co se bude dít dál?

Jan Punčochář. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máme otevřeno! Konečně. Přes dva měsíce naše restaurace zela prázdnotou, bylo smutné se dívat na opuštěný prostor a každý den jsme čekali, kdy...

NEVYJEL: Fine dining v Česku. Je designový lustr více než maso od farmáře?

Lukáš Nevyjel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kudy půjde pražská gastronomie? Zpět na vratký vrchol, kde jsme byli, nebo snad by mohl přijít posun? Menší podniky, kvalitní suroviny, autentičnost,...

NÁVRAT: Žně skončily. Spadli jsme na dno a třetina restaurací vůbec neotevře

Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Již dlouho jsem sledoval akciové trhy a říkal si, že něco musí přijít. Ceny byly naprosto přemrštěné a grafy vypadaly jako z učebnice. Jen jsem...

SMOLENOVÁ: V gastronomii se často za minimální mzdu, snad tomu současná situace udělá přítrž

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je podvečer, všední den, a tak jako desítky tisíc lidí z gastronomie již druhým týdnem zažívám to, co nebývá zvykem – být v tuto denní dobu doma....

DAVID: Tvrdá zkouška pro restaurace. Návrat bude postupný, nic nebude jako dřív

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na začátku roku bychom asi ani nepomysleli, že to kohokoliv z nás zasáhne. Každý rok je u nás chřipková epidemie. Ještě v lednu jsem byl v Londýně, v...

PUNČOCHÁŘ: Dobrý kuchař se nemůže flákat a musí být pokorný

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vždy, když se začnou vysílat nové díly soutěže MasterChef Česko, stane se moje osoba trochu víc exponovanou. Nese to s sebou i časté dotazy, náměty,...

NÁVRAT: Remcat, brečet a nadávat umí každý. Kdo chce změnu, vezme si IČO

Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Gastronomie je svět neskutečných individualit. Kdo dělá v tomto oboru, musí být nadšenec. Jinak to ani nejde. Mnozí opustí i rodinu. Proč? Kvůli tomu...

KUNC: Nejraději mám takzvané znalce, kteří chtějí zapůsobit na prvním rande a začnou personál poučovat

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vaření je velmi osobní záležitostí. Jídlo samo o sobě je velmi osobní záležitostí. Pokud vnímáte jídlo nad rámec nutnosti, dříve nebo později každý...

ŽÍDEK: Jíst pestře lze i v zimě. Nevadí, že není čerstvé ovoce

Jaroslav Žídek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Trendem současnosti je žít a stravovat se zdravě. V létě je samozřejmě výběr čerstvé zeleniny a ovoce mnohem větší, ale co jíst v zimě? Použiji...

SMOLENOVÁ: Sušení, mražení a fermentace. Jak naložit s čerstvými ingrediencemi?

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Základním předpokladem dobrého jídla jsou, jak jistě všichni tuší, kvalitní ingredience. Pokud bychom dělali anketu, co patří mezi vlastnosti takové...

NEVYJEL: Menu dlouhé jako Starý zákon, nebo krátké jako SMS zpráva?

Lukáš Nevyjel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Upřednostňujete menu na několika stránkách, nebo spíše řádcích? Vcelku banální otázka, podle mého ale snadno odhalí, jaký přístup k životu...

GRUSZ: Lahůdka jménem foie gras. Pro mě určitě ano!

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nový rok můžeme začít předsevzetím, že budeme jíst zdravě. Třeba něco lehkého, hodně zeleniny, možná omezit maso. Nebo můžete všechna předsevzetí...

Názor

NÁVRAT: Náš zákazník, náš pán. Ale mnohdy je to v restauraci o nervy

Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Náš zákazník, náš pán. Tímto heslem je řídí každé zařízení nabízející služby. Ale ne vždy je to tak jednoduché. Začnu možná trochu zhurta, ale servis...

New York

Rasová diskriminace v McDonald’s? Manažerky žalují řetězec kvůli vyloučení černochů z čelních pozic

Pobočka fastfoodu McDonald's. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dvě manažerky amerického řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald’s podaly na firmu žalobu, ve které ji viní z diskriminace afroamerických...

DAVID: Jídlo na holínce či v autíčku na dálkové ovládání. Co je to plating?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co je pro malíře prázdné plátno, to je pro kuchaře prázdný talíř. V dnešní moderní době se jídlo podává nejen na talířích, ale i na lžičkách,...

Chlebíček s kachními žaludky. Co připravit na Silvestra poradí šéfkuchař Jan Punčochář

Co připravit na Silvestra? (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnes to nebude ani o mých zážitcích ani o chování číšníků na place, naopak, dnes se jsem se rozhodl sepsat pár praktických receptů, které se skvěle...

VELTRUSKÝ: Šílenství okolo vánočních večírků prověří odolnost týmu

Pavel Veltruský | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Konec roku spjatý s rodinnými setkáními a vánočními večírky přináší restauratérům doslova žně. Je to vždy velmi hektické období, kdy většina...

Názor

DAVID: Kam se v dnešní době ubírá restaurační byznys?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurační byznys byl a je z jedním nejrizikovějších na světě. Vše ovlivňuje všechno. Poloha restaurace, styl kuchyně, ceny, sociální sítě,...

GRUSZ: Nepotřebuji si s nikým přeměřovat nože. Respekt se dá budovat jinak

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pojďme si tentokrát něco říct o respektu. Jak už jste z mých předešlých příspěvků zjistili, svou práci miluju. Proto je pro mě důležité nejen, jak se...

Doporučujeme

SMOLENOVÁ: Než se někam vydáte, pořádně si podnik proklepněte

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S tím, jak nás léto pro tento rok opustilo bych se ráda tentokrát věnovala tomu, co léto a s ním spojené výlety přináší. Zatímco v průběhu roku se...

ČERNÝ: Kuchařům stačí, když se vyfotí na výdeji, jak pinzetou servírují jídlo a poté sledují lajky

Jakub Černý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už nějakou dobu kolem sebe pozoruji, že mladá generace kuchařů žije v jiné realitě, než je skutečnost. A jsou překvapeni a možná i v šoku, že vaření...

Doporučujeme

DAVID: Školy vaření. Jak nenaletět, kterou si vybrat a na co si dát pozor

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V České republice máme velké množství kuchařských škol, které nabízí stále oblíbenější kurzy vaření pro veřejnost. Některé jsou extrémní a pořádají...

PUNČOCHÁŘ: Rezervace bez legrace. Jak Češi vnímají finanční zálohy v restauracích?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace praskají ve švech. Je doba, kdy lidé čím dál více upouští od každodenního vaření doma a chtějí si jídlo trochu užít. A my restauratéři...

VELTRUSKÝ: České pořady o vaření. Je to gastronomie, nebo spíše telenovela?

Pavel Veltruský | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Gastronomie a vaření obecně zažívá v posledních letech v České republice ohromný boom. Nové restaurace se rodí jako houby po dešti, řada lidí řadí...

GRUSZ: Restaurace v Mladé Boleslavi? Menší město má jiné tempo, nestačí vědět, kdy je výplata ve Škodovce

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Občas si říkám, že už mě v mém oboru nemůže nic překvapit. Po všech letech jsem už snad zažil úplně všechno. Pak ale zjistíte, že vedení...

KUNC: Menu degustační vs. a la carte. Buďme kreativní

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Práce by měla být zábavou. Měla by také nabízet možnost růstu. V gastronomii o obojí není nouze a když budete chtít, nebudete se v kuchyni nikdy...

ŠÁDA: Hřejivé tajemství naší kuchyně. Objevte kouzlo kardamonu a zázvoru

Marek Šáda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Spolu s prvními podzimními dny se přirozeně uchylujeme ke klidnějším večerům s něčím dobrým na zub a šálkem horkého čaje. V kuchyni nalezneme mnoho...