9. října 2019 5:43

GRUSZ: Restaurace v Mladé Boleslavi? Menší město má jiné tempo, nestačí vědět, kdy je výplata ve Škodovce

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Občas si říkám, že už mě v mém oboru nemůže nic překvapit. Po všech letech jsem už snad zažil úplně všechno. Pak ale zjistíte, že vedení...

2. října 2019 5:39

KUNC: Menu degustační vs. a la carte. Buďme kreativní

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Práce by měla být zábavou. Měla by také nabízet možnost růstu. V gastronomii o obojí není nouze a když budete chtít, nebudete se v kuchyni nikdy...

30. září 2019 16:36

ŠÁDA: Hřejivé tajemství naší kuchyně. Objevte kouzlo kardamonu a zázvoru

Marek Šáda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Spolu s prvními podzimními dny se přirozeně uchylujeme ke klidnějším večerům s něčím dobrým na zub a šálkem horkého čaje. V kuchyni nalezneme mnoho...

25. září 2019 5:00

NÁVRAT: Chci, aby bylo vše dokonalé. I proto mi říkají ‚gastrokretén‘

Šéfkuchař Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Již dlouho přemýšlím nad tím, proč je nedostatek kvalitního personálu v pohostinství. Po delší odmlce při psaní a sklence vína si uvědomuji, že to je...

18. září 2019 5:34

DAVID: Hledám kuchaře, nástup ihned. Zaměstnanci se dnes shání i na podvodné inzeráty

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hledání zaměstnanců je v dnešní době stále aktuální téma. Cesty, jak získat kvalitní lidi, jsou různé. Za dob minulých bylo vše plánované,...

11. září 2019 5:17

GRUSZ: Jak jste o jídle možná nepřemýšleli?

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni zcela jistě známe otřepanou domněnku ohledně nejstaršího řemesla na světě. Není třeba připomínat, o jakém řemesle je řeč. Když se však budeme...

28. srpna 2019 5:21

KUNC: Kaviár. Lidmi milovaný i zatracovaný

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Není pochyb o tom, že kaviár patří mezi exkluzivní produkty. Jako každá exkluzivní záležitost, bude u určité skupiny lidí vždy vyvolávat silné emoce,...

22. srpna 2019 5:57

VELTRUSKÝ: ‚Gastro experti‘ mohou na sociálních sítích nadělat hodně paseky

Pavel Veltruský | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dříve všichni Češi rozuměli hokeji nebo fotbalu, nicméně generace, co prožívala na plno Nagano nebo fotbalové Euro už je dávno pryč a na sportovním...

21. srpna 2019 4:20

ŠADA: Meloun jako superpotravina, která neodmyslitelně patří k letním dnům

Meloun | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V letní sezóně je meloun k dostání téměř na každém rohu. Já však preferuji především lokální zdroje. Ano i místní farmáři už nám dnes mohou nabídnout...

Seriál 14. srpna 2019 4:39

SMOLENOVÁ: Jak vyhovět hostům se zvláštními požadavky?

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dnešním článku bych se ráda dotkla tématu hostů majících zvláštní požadavky, ať již z důvodu potravinových alergií, intolerancí či z etických...

7. srpna 2019 5:54

GRUSZ: ‚Signature dish‘ nemusí být nejpompéznější jídlo, může to být klidně bramborové pyré

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V běžném, středně velkém provozu, jakým je náš, funguje odpovědnost šéfkuchaře trošku jinak, než když za vámi stojí velký tým lidí. V našem provozu...

31. července 2019 7:30

DAVID: Smutný plastový svět a vzpomínka na salám v papíru a mléko ve skle

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Plasty, plasty, mikro plasty. Slova, která se skloňují každý den v televizi, na sociálních sítích a v tištěných médiích. Igelitové tašky, láhve,...

24. července 2019 8:01

VELTRUSKÝ: Označení bio, farmářský nebo lokální je marketingový tah. Ne vždy je to to nejlepší

Pavel Veltruský | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vařit z lokálních surovin je v dnešní bio době velmi módní. Mnoho Čechů má pocit „čím více české, tím lepší“, ideálně aby byly suroviny, ze kterých...

17. července 2019 5:58

ČERNÝ: Ukládání ovoce a zeleniny. Příprava na zimu v plném proudu

Jakub Černý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když jsem byl malý, vůbec jsem neviděl práci, která stojí za zavařováním ovoce a zeleniny. A moc jsem si toho popravdě nevážil. Vždy jsem očisťoval...

10. července 2019 5:55

DAVID: Co všechno je obsaženo v cenách jídla a pití aneb Porce za 200 korun není drahá

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restauratéry zatěžuje nadměrná legislativa a neustálé zdražování všech nákladů. Od cen vstupních potravin, pronájmů až po ceny energií, vody a plynu....

3. července 2019 5:31

KUNC: Zruční, rychlí, chytří. Jste pouze tak dobří, jak je dobrý váš tým

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Každý by chtěl mít v týmu jen nejlepší odborníky. Pouze ty zručné, chytré a rychlé kolegy. Jenže realita je bohužel jiná, a to nemluvím jen o našem...

28. června 2019 5:32

Plýtvat jídlem v restauracích je nepřijatelné, přitom to jde dělat jinak, říká šéfkuchařka

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S tématem plýtvání potravinami jsem se s veškerou její komplexností setkala během svého působení ve španělském Hidden Paradise. Majitelé tohoto...

19. června 2019 6:23

ŠÁDA: Vyražte na trhy. Léto je nejlepší období, kdy seženete lokální zeleninu a ovoce

Marek Šáda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Léto je typické tím, že většina především zeleniny a ovoce je navíc dostupná z lokálních zdrojů. Stává se tak nejlepším obdobím, kdy lze využít...

12. června 2019 4:45

GRUSZ: Slow food aneb Hlemýždím krokem kupředu

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Slow Food mě chytlo hned od prvního okamžiku, kdy jsem se s ním poprvé setkal. Bylo to před více než 17 lety, když jsem nastoupil jako kuchař do...

5. června 2019 5:37

DAVID: Service charge alias servisní poplatek. K čemu je a proč ho platit?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Servisní poplatek je vlastně tip, který je automaticky přičtený k vašemu účtu při návštěvě restaurace, kavárny nebo cukrárny. Funguje to hodně v...

29. května 2019 6:40

ČERNÝ: Stáží čili poznáním kupředu. I kuchaři se mají stále co učit

Jakub Černý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I tento rok jsem obohatil svůj profesní kuchařský život stáží. Už delší dobu sleduji práci jedné mnichovské restaurace, která má na svém kontě tři...

23. května 2019 16:10

PUNČOCHÁŘ: Poctivá kuchyně, milý servis a skvělé pivo. Ano, je to takhle jednoduché

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tak už je to oficiální. Otevřel jsem svou novou restauraci U Matěje a od té doby jsem se skoro nezastavil. Jen za první měsíc provozu mi došla...

15. května 2019 5:27

DAVID: Berlín je kávová metropole aneb Proč se vyplatí za gastronomií cestovat

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pryč jsou doby, kdy se majitel restaurace nebo ředitel hotelu vrátil z dovolené s tím, že ochutnal něco zajímavého, přinesl na papíře krátký popis...

8. května 2019 5:15

KUNC: Kuchařský postgraduál. Co nezažijete se z Googlu nedozvíte

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Neustálé zdokonalování a vzdělávání patří ke každé profesi. Ať jste kuchař nebo doktor, musíte stále rozvíjet své dovednosti. Myslím, že nejhorší je,...

1. května 2019 6:20

ŠÁDA: Jaro patří vajíčkům. Vyzkoušejte je s chřestem a kaviárem

Vejce s chřestem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud se vám po Velikonocích vajíčka ještě nepřejedla, neváhejte si z nich vytvořit lahodné pokrmy. Nejen v jarní kuchyni jsou k nezaplacení. Skvělá...

29. dubna 2019 6:00 I-pin (Čína)

'Lidé si neumějí představit, jak je to dobré,' vysvětluje chovatel a spolkne živého švába

Chov švábů je v Číně novým fenoménem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je to scéna jako z hororového filmu: v jednom z chovů na jihozápadě Číny se ve tmě vrtí deset milionů švábů. Chovají se mimo jiné proto, aby skončili...

24. dubna 2019 6:43

DAVID: Opisování v gastronomii. Co všechno lidé můžou ukradnout šéfkuchaři?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Myslíte si, že to kuchaři nepotřebují? Opak je pravdou. Autorská práva se porušují dnes a denně. Recepty, design jídla, vzory oblečení pro kuchaře,...

17. dubna 2019 5:26

ČERNÝ: Když na kuchaře přijde jaro aneb Barevné jídlo

Jakub Černý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Snad jen málokdo nemá rád jaro. Naše mysl a zejména pak těla jsou po dlouhé zimě a deficitu slunečních paprsků povadlá a čekají konečně na nějakou...

10. dubna 2019 5:00

PUNČOCHÁŘ: Chci se soustředit na poctivé omáčky. To je základ české kuchyně

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak víte, nejsem fanoušek sloganů, že se někde vaří jako to kdysi dělávaly naše babičky. Nemusíme otevírat prastaré kuchařky našich dávných předků,...

3. dubna 2019 5:59

KUNC: Proč je jídlo v restauracích ‚drahé‘?

Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hned na začátku musím zdůraznit, že je opravdu nutné dát slovo „drahé” do uvozovek. Rád bych totiž upozornil na fakt, že jídlo v restauracích drahé...

31. března 2019 6:30 Al-Hamáda (Libye)

Sbírat pouštní lanýže, po nichž baží gurmáni, je v Libyi vášeň a až pak obživa

Lanýže (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sběrači lanýžů v Libyi se musejí vyrovnat s nočním chladem pouště i špatnou bezpečnostní situací. Po jejich „úlovku“ ale baží místní gurmáni i...

27. března 2019 5:45

DAVID: Nejhorší zážitek z profesní kariéry? Vyučený kuchař, který přijde na pohovor s rodiči

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslední dobou je to jeden z velkých a palčivých problémů napříč všemi zaměstnáními: nedostatek kvalifikované i méně kvalifikované pracovní síly....

20. března 2019 5:10

ŠÁDA: Citlivá kráska. Křepelčí vajíčko právem patří mezi superpotraviny

Křepelčí vajíčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Drobný vzhled a tmavé mramorování skořápky působí velmi luxusně, a co teprve zdravotní účinky vejce. Křepelčí vajíčko můžeme zařadit mezi...

13. března 2019 5:49

PAVLÍK: MasterChef, Michelin a další. Pracovní soutěž o talíř, nebo vlastní pouta?

Pavol Pavlík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Připravte se! Start. Jedem. A máte posledních 10 minut... Jinak je vše ztraceno, vy jste ztraceni... Soutěž o nejlepší talíř. Ten nejnápaditější,...

6. března 2019 5:59

GRUSZ: Dlouhověkost má druhé jméno. Sushi

Sushi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jíst sushi. Jeto záležitost moderní doby, nebo je skutečně zdravé? K výrobě se používají syrové ryby: bude mi to chutnat nebo to zapáchá rybinou?...

5. března 2019 8:56 PRAHA

Výroba hovězího masa na Vysočině byla loni druhá nejvyšší v Česku

Potraviny (Ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zpracovatelé na Vysočině loni dodali druhé nejvyšší množství hovězího a telecího masa v ČR, větší produkci měl jen Pardubický kraj.