Čtvrtek 16. září 2021, svátek má Ludmila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

PUNČOCHÁŘ: Restaurace ve stavu pokoronavirovém. Co se bude dít dál?

Jan Punčochář. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Máme otevřeno! Konečně. Přes dva měsíce naše restaurace zela prázdnotou, bylo smutné se dívat na opuštěný prostor a každý den jsme čekali, kdy konečně oznámí, že můžeme zase do práce. Byla to fakt dlouhá a hodně divná doba. Jasně, jen těžko o tom můžeme mluvit v minulém čase. Určitě ještě není vyhráno, vir tu s námi ještě chvíli bude.
  5:23

Nastala nová doba, kterou jsme si ještě v únoru neuměli představit. Jsou tu nové pořádky, nová pravidla, nové zkušenosti a nové pravdy. Ale ať je to, jak chce, vláda nám dovolila otevřít. A já jsem za to neskutečně rád.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, působil jako šéfkuchař v Grand Cru. Na jaře 2019 otevřel svou vlastní restauraci U Matěje.

První den otevření zahrádky byl trochu smutný, jelikož se dost pokazilo počasí. Objednali jsme ohřívače, stany, snažili jsme se o co nejvíce možný komfort. A čekali jsme. Byl jsem zvědavý, jelikož už v době korona krize jsem zmiňoval dva možné scénáře chování lidí – buď se budou stále bát a restaurace pro ně budou příliš rizikové místo, nebo naopak vezmou hospody útokem.

Naštěstí se vyplnil druhý scénář – měli jsme plno, od otevření po zavíračku. Bylo to neuvěřitelné. Někteří hosté si vzali zimní bundy, rukavice, pláštěnky, ale jejich nadšení, že mohou být zase ve svém oblíbeném podniku, bylo až dojemné. Opravdu se těšili ven.

Je pro nás trochu novinka, že je mnoho lidí, kteří si berou jídlo domů. Vzhledem k tomu, že jsme v průběhu nouzového stavu byli součástí projektu „VAŘÍME NEPOSTRADATELNÝM“, měli jsme balení pokrmu s sebou už nacvičené, tudíž i tato varianta nás nijak nezaskočila. Často se mě novináři ptali, co bude novým trendem, jak budou gastro podniky fungovat po otevření – a tu vzniká jeden směr, který se ještě více rozšíří.

Určitě máme velikou výhodu, že jsme již od svého prvního otevření před rokem vsadili na českou klientelu. Mnoho lidí mě od rázného kroku zrazovalo. Říkali, že je nesmyslné chodit s takovou restaurací mimo centrum Prahy, ale teď se ukazuje, že to bylo vlastně jedno z mých nejlepších rozhodnutí. A to jsem fakticky netušil, co nás čeká.

Je mi opravdu hodně líto krásných a skvělých restaurací, které jsou závislé na zahraničních turistech, jelikož jejich bytí teď bude o mnoho složitější a budou muset pravděpodobně dost přehodnotit svou byznys strategii.

První otevření celé restaurace bylo až euforické, měli jsme velkou radost. Já se neuvěřitelně těšil, až zase uslyším cinkat příbory, skleničky a na celé to švitoření lokálu. Samozřejmě – musíme dodržovat přísné hygienické standardy, obsluhujeme v rouškách, dezinfikujeme, stoly jsou dále od sebe, ale fungujeme. Můžeme dělat to, co máme rádi a co lidi baví, a to je pocit k nezaplacení.

Autor:

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....