Úterý 26. května 2020svátek má Filip 16 °C dešťové přeháňky Předplatné LN

Králík v italském stylu. Vyzkoušejte recept Jana Punčocháře

Králík v italském stylu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Králík na česneku je prověřená klasika. Časem se však každé jídlo přejí. Pokud vás králičí maso neuráží a zároveň byste ho rádi zkusili upravit i...

aktualizováno 5:35

Oběd pro celou rodinu. Upečte šťavnaté kuře podle Jana Punčocháře

Nedělní oběd pro celou rodinu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Upéct kuře zní jako skvělá odpověď na otázku, co připravit k nedělnímu obědu. Tím spíš, pokud bude s nádivkou, křupavou kůrkou a trochou másla pod...

Doporučujeme Praha

Čočkové hody z toho, co dům dá. Jak na salát poradí Jan Punčochář

Co dům dá. Čočkový salát můžete doplnit nejrůznější zeleninou, ale i bylinkami... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Možná jste si pořídili větší zásoby trvanlivých potravin – těstovin, rýže a taky čočky a dalších luštěnin – a teď přemýšlíte, co si s nimi počít....

Doporučujeme

S vůní jarního česneku. Zkuste polévku podle receptu Jana Punčocháře

Polévka z medvědího česneku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Ve chvíli, kdy ze země vyraší první jarní byliny v čele s medvědím česnekem, začíná pro kuchaře sezona,“ říká šéfkuchař Jan Punčochář, „od prosince...

Doporučujeme

Jarní vepřo knedlo zelo. Na Boží hod si dejte jehněčí, radí Jan Punčochář

Omlazená klasika. Zelí ovoňte hrstí čerstvě nasekaného kopru a kynutý knedlík... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na velikonoční stůl tradičně nepatří jen mazanec, jidáše či kopřivová nádivka, ale taky pečínka z mladého masa – jehněčího, kůzlečího anebo třeba...

Vajíčko s překvapením. Čokoláda, karamel i nadýchaný krém podle Jana Punčocháře

Kontrast chutí, barev i konzistencí, a k tomu vtipný servis. Vejce v čokoládě... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Karamelové vejce v čokoládě podle Jana Punčocháře potěší malé i velké koledníky: na první pohled je skromné a nenápadné, pod hladkou čokoládovou...

Sezona domácích klobás. Jak si je připravit doma i v karanténě, radí Jan Punčochář

Klobásky se nejlépe dělají ve dvou: jeden drží střívko, druhý obsluhuje mlýnek... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když už v režimu práce z domova či v nařízené karanténě nebudete vědět, jak se zabavit, zkuste experimenty v kuchyni. Připravte si třeba domácí...

Doporučujeme

Omáčková velmoc. V každém ročním období jiná, radí Jan Punčochář

Zapomeňte na UHO. Tuhle hnědou omáčku s křehkým kusem hovězího budete chtít... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I omáčka může být veskrze sezonním jídlem – v každé roční době je totiž možné ochutit ji něčím jiným: v plném létě čerstvými rajčaty, teď v předjaří...

Rozhovor Praha Alena Pecháčková

Nejlepší šéfkuchaři se spojili a vaří hasičům i záchranářům. Chtěl jsem nějak pomoci, říká Punčochář

Vaříme nepostradatelným! | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vaří záchranářům, hasičům, ale i policistům. Nejlepší čeští šéfkuchaři se spojili a spolupracují spolu. Zdeněk Pohlreich a Jan Punčochář založili...

Jak na morkovou kost plněnou trhaným masem? Poradí Jan Punčochář

Maso z kosti obvykle obíráme, v téhle úpravě je tomu ale právě naopak – je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Morkové kosti jsou levná, ale přitom pořád trochu opomíjená surovina. Kupujeme je hlavně do vývaru, ale pokud z nich vyklepneme třesoucí se střed,...

PUNČOCHÁŘ: Dobrý kuchař se nemůže flákat a musí být pokorný

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vždy, když se začnou vysílat nové díly soutěže MasterChef Česko, stane se moje osoba trochu víc exponovanou. Nese to s sebou i časté dotazy, náměty,...

Recept

Docela obyčejný mák. Jak na makový závin, poradí Jan Punčochář

Čím víc máku, tím víc chuti. Aby bohatá náplň ze závinu nevytekla, zpevněte ji... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mák patří mezi stálice české sladké kuchyně. Báječná je především jeho kombinace se švestkami, ale skvěle ladí také s jiným ovocem, například...

Recept

Tatarák z lesa. Jak ho ochutit, poradí Jan Punčochář

I ze zvěřiny lze připravit oblíbený tatarák. Ozdobte jej třeba nakládanými... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tatarák patří mezi jídla, která mají nejméně tolik skalních fanoušků jako zarytých odpůrců. Patří syrové maso, nadto doplněné o syrový žloutek, na...

Doporučujeme

Až do morku kosti. Připravte si ossobuco podle Jana Punčocháře

Plátky masa s kostí by neměly být ani příliš tlusté, ale ani tenké. Ideální... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čím blíž je maso kosti, tím intenzivnější má chuť, říká jedna kuchařská poučka a ossobuco je kus masa, který by ji mohl v kuchařských knihách...

Recept

Zabijačka v malém. Jak na jitrnici podle Jana Punčocháře

Za světlou barvou jitrnic stojí namočené bílé pečivo, naopak jelítka bývají... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejkratší měsíc v roce patří taky mezi ty nejstudenější, takže je to krom jiného čas zaslíbený zabijačkám. Některé zabijačkové dobroty teď v únoru...

Ve vybrané společnosti. Jak na šípkovou omáčku podle Jana Punčocháře?

Šípková omáčka může budit respekt, ve skutečnosti však není o nic složitější... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jsou recepty, jimž záměna zvěřiny za vepřové nebo hovězí maso nijak neublíží. A pak takové, které na ní zkrátka stojí. Jako kančí se šípkovou omáčkou.

Chvála pomalosti. Delikátní francouzská pomazánka rilettes podle Jana Punčocháře

Dlouze pečené kančí maso promíchané se sádlem si říká o čerstvý chléb nebo... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tuk, sůl a čas. Tři ingredience, které i ten nejobyčejnější kus masa promění v křehkou a šťavnatou dobrotu. Třeba delikátní francouzskou pomazánku...

Doporučujeme

Pravidla hummusu. Zkuste recept Jana Punčocháře na cizrnový dip

Dvojitá dávka cizrny. Kromě základu je možné použít ji taky na ozdobu, opečená... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O hummusu se obvykle mluví jako o pomazánce, ale nakládá se s ní trochu jinak – nemaže se, spíš nabírá, podobně jako dip. Kromě předkrmu či lehké...

Recept

Festovní hovězí vývar podle Jana Punčocháře. Co budete potřebovat?

Pro ještě výraznější chuť je možné vývar před podáváním varem zredukovat. Kromě... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co se hodí do mrazivého zimního počasí víc než poctivý silný vývar? Spolehlivě zahřeje i posilní. A bude o to lepší, oč více péče a pozornosti mu...

Doporučujeme

Lehký nový rok. Jak na kroupové rizoto, poradí Jan Punčochář

Kroupy se u nás jedly po staletí, v poslední době jsme na ně ale trochu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po dnech hojnosti přijde vhod něco lehkého a bezmasého. Například kroupové rizoto s dýní a řeřichou. Pokud do něj místo kuřecího vývaru použijete ten...

Chlebíček s kachními žaludky. Co připravit na Silvestra poradí šéfkuchař Jan Punčochář

Co připravit na Silvestra? (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnes to nebude ani o mých zážitcích ani o chování číšníků na place, naopak, dnes se jsem se rozhodl sepsat pár praktických receptů, které se skvěle...

Doporučujeme

Jak na zvěřinu? Čerstvou je lepší nechat vystařit, maso zkřehne, radí Jan Punčochář

Sladká tečka. Zvěřinu dobře doplní výrazné ovoce, jako jsou brusinky, ale třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Doby, kdy sehnat dobrou zvěřinu znamenalo mít štěstí anebo známého nimroda, jsou dávno pryč. Hlavně teď, se začátkem zimy, ji seženete v každém...

Recept

Křupavá rybí tradice. Jak na kapří hranolky, poradí Jan Punčochář

Se zelím. Kapří hranolky dobře doprovodí klasický bramborový salát, ale třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud byste letos štědrovečerní menu rádi trochu oživili, ale současně se nechcete vzdát klasiky v podobě smaženého kapra, vyzkoušejte kapří...

Doporučujeme

Jednoduchost pro lanýže. Jan Punčochář radí, jak na nejdražší houbu na světě

Stará literatura hovoří o lanýži jako o černém démantu kuchyně. Bílá varieta... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vypadají jako vrásčitý brambor, ale jejich chuť už tak snadno zařaditelná není: někdo v ní cítí med, jiný česnek, další dokonce tlející listí nebo...

Dýně jako chytrá horákyně. Do salátu ji opečte ať je měkká, radí Jan Punčochář

Dýni hokkaidó do salátu výjimečně oloupejte. Slupka neprochází tepelnou úpravou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Halloween je sice dávno za námi, sezona dýní ale zdaleka nekončí. Neporušené a s dobře zaschlou stopkou vám na suchém chladném místě vydrží třeba až...

Sólo pro topinambur. Připravte si nadýchanou polévku, radí Jan Punčochář

Najemno. K přípravě krému budete potřebovat výkonný mixér. Zdobit jej můžete... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hlízy topinamburu se upravují podobně jako brambory, jejich chuť je ale mnohem hlubší – nasládlá a jemně kořeněná. Nejvíc jim to sluší v nadýchané...

Buchty s puncem luxusu. Jak na ně, poradí Jan Punčochář

Máte-li tu možnost, naplňte buchty trochou foie gras. Nutné to však není –... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Buchty, ať už velké jako cihla, anebo drobounké, přelité vanilkovou omáčkou či šodó, v posledních letech chytají druhý dech. S porcí náplně a ovoněné...

Chuť podzimního výlovu. Jak na candáta, poradí Jan Punčochář

Mezi sladkovodními rybami má výsadní postavení candát, štika a okoun. Jejich... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O tom, jestli bude výsledné jídlo skvost, nebo průšvih, rozhoduje kvalita výchozích surovin a taky pár důležitých kroků mezi jejich nákupem a...

Doporučujeme

Sváteční pečená husa. Jak na ni poradí Jan Punčochář

Tradice velí upéct husu, další lahůdky ale můžete připravit i z jejích méně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na svatého Martina pláče husí rodina. Anebo: Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Lidové...

Doporučujeme

Houby jako z pohádky. Jak na polévku z kotrče, poradí Jan Punčochář

Polévka z kotrče | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní houbové žně nekončí. O důvod víc zaměřit svou pozornost nejen na tradičně oblíbené hřiby, lišky nebo křemenáče. Bedly a hlavně méně známý...

PUNČOCHÁŘ: Rezervace bez legrace. Jak Češi vnímají finanční zálohy v restauracích?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace praskají ve švech. Je doba, kdy lidé čím dál více upouští od každodenního vaření doma a chtějí si jídlo trochu užít. A my restauratéři...

Doporučujeme Praha

Na místo se čeká i hodinu, plno má měsíc dopředu. Sociální sítě zaplavily fotky z Punčochářovy nové restaurace

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tradiční česká kuchyně má víc milovníků, než by se mohlo zdát. Prakticky od okamžiku, kdy nová restaurace U Matěje, které šéfuje šéfkuchař Jan...

Moderní česká kuchyně očima Jana Punčocháře: Velké porce, dojídaní omáčky lžící a vynikající pivo

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jeden z nejznámějších českých šéfkuchařů Jan Punčochář otevřel konečně svou první restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce v budově, ve které byla...

PUNČOCHÁŘ: Chci se soustředit na poctivé omáčky. To je základ české kuchyně

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak víte, nejsem fanoušek sloganů, že se někde vaří jako to kdysi dělávaly naše babičky. Nemusíme otevírat prastaré kuchařky našich dávných předků,...

PUNČOCHÁŘ: Díky za vše. Proč odcházím z restaurace Grand Cru

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Aby bylo jasno, neodcházím ani přinejmenším kvůli žádným osobním neshodám, neodcházím ani proto, že už by mě snad práce v Grand Cru nebavila. Prostě...

PUNČOCHÁŘ: Grilovačka žádná hračka. Jak na to?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jsme národ milovníků grilování. Stačí malý balkonek a ejhle, už se rozhlížíme, jak ho zařídit, aby se nám tam vešel alespoň miniaturní gril. A já...