Čtvrtek 15. dubna 2021svátek má Anastázie 5 °C déšť se sněhem Předplatné LN

Krokety v kari. Zkuste asijskou fúzi podle Jana Punčocháře

Přivítejte jaro pestrým jídlem – třeba inspirovaným kari, s rybím masem a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Fúze rozličných kuchařských tradic je v gastronomii už nějakou dobu velký hit a pomalu se stává její zažitou kategorií. Na spojení různých...

Recept

(Ne)obyčejná sekaná. Srnčí se šípkovou omáčkou podle Jana Punčocháře

Z vybraných surovin ve správném poměru a se zajímavou omáčkou bude sekaná... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sekaná je masité jídlo, u kterého dobře půl úspěchu závisí na volbě masa, ze kterého ji připravíte: kupte ho vcelku a namelte sami, nejlépe dvakrát...

Knedlík jako peříčko. Karlovarský má vonět po másle, radí Jan Punčochář

Karlovarský knedlík voní po másle, zelené petrželce a taky špetce muškátového... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O těstě se v případě karlovarských knedlíků snad ani nedá mluvit. Směs pečiva, mléka a vajíček drží během varu pohromadě jen pevný obal, a i díky...

Recept

Univerzální fazole. Udělejte si polévku podle Jana Punčocháře

Čím častěji fazole jíme, tím lépe se nám tráví. Stravitelnosti ale umějí pomoct... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dobře uvařené fazole jsou nadýchané jako polštářky a díky obsahu škrobu umějí jídlo lehce zahustit, takže už pak do něj není třeba přidávat například...

Máslem vonící jablka. Jak na koláč s drobenkou poradí Jan Punčochář

Drobenkou na koláč nešetřete, stejně jako máslem v ní. Bývá na koláči to... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Variant jablečného koláče může být nepočítaně: se skořicí, s ořechy, přidáním dalšího druhu ovoce anebo třeba drobenky. A právě na takový – jablečný...

Recept

Knedlíky plněné žebrem. Zkuste recept od známého šéfkuchaře Jana Punčocháře

Nejenom uzené. Bramborové knedlíky je možné naplnit i jiným masem, například... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rané brambory jsou dobré samy o sobě – dají se jíst třeba jen s trochou mléka nebo tvarohu. I vyzrálejší hlízy ale mají spoustu předností: na rozdíl...

Kousky masa s rosolem. Jak na domácí tlačenku, poradí Jan Punčochář

Masopust na talíři. Světlá zabijačková tlačenka patří spolu s jitrnicemi a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Největší výhodou doma připravené tlačenky je, že vás ničím nepříjemným nepřekvapí: co do ní dáte, to v ní taky najdete.

Recept

Řepa, hrušky a sýr. Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na vynikající salát

Pestrost barev i chutí. Slanost sýra dobře vyvažuje sladké ovoce, citrusy a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Inspirace na tvorbu nových svěžích salátů není nikdy dost. Teď v zimě není od věci zapojit do nich nejenom čerstvou zeleninu, ale také tu vařenou,...

Rozhovor

Vášně kolem guláše: jak na ten zabijačkový podle Jana Punčocháře

S knedlíkem, nebo s chlebem? Ať už dáváte přednost čemukoli, nezapomeňte na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zabijačkový guláš si, názvu navzdory, můžete podobně jako třeba jitrnice nebo tlačenku připravit doma bez zabijačky. Všechny potřebné suroviny jsou...

PUNČOCHÁŘ: Kurzy vaření v době koronaviru. Online už lze všechno

Jan Punčochář. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativita nás lidí mě často až překvapuje. Jsme trochu jako chameleoni, umíme se neuvěřitelně rychle zorientovat a přizpůsobit nově nastoleným...

Doporučujeme

Jitrnice bez zabijačky. Nebojte se nahradit buchtu obyčejnou houskou, radí Jan Punčochář

Vedle zelí či smažené cibule jitrnice dobře doplní i silná omáčka z kostí a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako pojivo do jitrnicového prejtu se tradičně používá takzvaná buchta, tedy neochucené kynuté a následně upečené těsto. Pokud byste si ale chtěli...

Recept

Nic pro dietáře. Jak na bůček ve vakuu, poradí Jan Punčochář

Bůček přirozeně patří k české kulinární tradici. Dá se ale připravit i jinak,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnešní recept není nic pro věčné dietáře – vepřovému bůčku identitu nezmění ani sebedietnější úprava. Tuk, jak známo, ovšem nese chuť, takže kdo se...

Recept Praha

Jan Punčochář radí, jak na odlehčený oběd: sivenem, koprem a zelím

Ryba se zelím může být trochu nezvyklá kombinace, chutná ale překvapivě dobře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Období, kdy my Češi jíme ryby nejčastěji, máme sice právě za sebou, to ale neznamená, že bychom je na jídelníček neměli zařadit zas – třeba proto,...

Recept

Polévka na zahřátí. Jak na drštkovou s kližkou podle Jana Punčocháře

Zimní polévka. Dršťkovka, podobně jako další husté masité polévky, chutná... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čím častěji teploty klesají k nule, či dokonce pod ni, tím víc tíhneme k talířům s kouřící polévkou. Spolehlivě zahřejí a často i zasytí – alespoň...

Recept

Sehraný vídeňský pár. Jak na řízek s bramborovým salátem, poradí Jan Punčochář

Telecí řízek by měl být přes celý talíř. Spolu se salátem korunuje sváteční... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Klasický vídeňský řízek je připravený ze speciálně naříznuté telecí kýty a usmažený nejlépe na přepuštěném másle. Dokonalý doprovod mu zajistí lehký...

Recept

Dokonalé koleno. Jak ho upéct správně, poradí Jan Punčochář

Koleno chutná skvěle jen tak uvařené, jako ovar. Následně upečené je však ještě... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Správně upečené koleno je uvnitř měkké tak, že odpadá od kosti, zatímco na povrchu křupe a leskne se zlatě vypečenou kůrkou. Jak to udělat, aby mu...

Recept

Slanečka, všem! Hodí se jen tak na chleba, do sendvičů nebo na omáčku, radí Jan Punčochář

Výrazně slanou chuť slanečka dobře doplní stejně výrazná kyselost – třeba zelí... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Marinováním pomocí soli, případně cukru a oleje se dají připravit nejrůznější ryby. Kromě oblíbeného lososa jsou to především sledi. Známe je také...

Doporučujeme

Uzený jazyk se špenátem a neobyčejnými škubánky podle Jana Punčocháře

Na první poslech možná uzený jazyk nezní moc lákavě, na talíři a hlavně na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jemné libové maso uzeného jazyka má příjemně kouřovou chuť a díky následnému povaření je dokonale měkké. Jan Punčochář jej obvykle podává společně se...

Doporučujeme aktualizováno 5:41

Připravte si vepřové koleno v petrželi s dýňovým salátem podle Jana Punčocháře

Nevábný sulc? Spolu se salátem z kvašené dýně a trochou majonézy bude nejen... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dýně se už dávno vymanily z role kompotu s ananasovou příchutí. Umíme z nich připravit báječné polévky, pyré či rizota – a taky saláty. Když do nich...

Podzimní pajšl. Jak na plíčky na smetaně, poradí Jan Punčochář

I z méně exkluzivních surovin se dá připravit skvělé jídlo – třeba plíčky na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Každý, kdo vyznává zásadu vaření „od čumáčku po ocásek“, by měl umět zužitkovat i vnitřnosti: srdce, játra, ale taky mnohem méně používané plíce....

Doporučujeme

Domácí Oktoberfest a mahagonové bavorské preclíky. Jak na ně, poradí Jan Punčochář

Bílá klobáska weiswurst, preclík a sladká hořčice. Klasický oktoberfestový... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Za temně mahagonovou barvu preclíků z louhovaného těsta může nejen potření žloutkem, ale především krátký pobyt v lázni z vody a sody – právě ta jim...

Recept

Všestranné špecle. S perličkou a cuketou jsem úžasně, říká Punčochář

Perlička se špeclemi a cuketou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tvarem můžou připomínat halušky, základem z mouky a vajec zase italské těstoviny. Špecle, drobné noky, případně nudle využívané hlavně v německé,...

Doporučujeme

Tradičně, po cikánsku. Základem je dobře orestovaná cibule, radí Punčochář

UHO to sice není, i tak si ale tmavá omáčka říká o nějaký barevný akcent –... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Cikánská pečeně či jakékoli jiné dušené maso po cikánsku je vlastně svého druhu guláš, tmavá omáčka blížící se ragú, říká šéfkuchař Jan Punčochář. I...

Recept aktualizováno 5:27

Losos po skandinávsku. Připravte si lehké jídlo plné vitaminů podle Jana Punčocháře

Ryba má plavat. Třeba ve studené polévce z rajčat a paprik na způsob gazpacha. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud v jídle nehledáte jenom potěšení, mohl by vám sednout dnešní recept na lososa s ovocem a zeleninovou polévkou. Dokonale splňuje charakteristiku...

Recept

Steak bez masa. Jak na plněné portobello, poradí Jan Punčochář

Houby s houbami. A taky špenátem, lilkem a trochou sýra. Portobello může být... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Některá jídla nebo suroviny nás svými názvy jenom stěží navnadí – těžké to má v tomhle směru třeba hummus. Žampion portobello je právě opačný případ:...

Recept

Lehce rozechvělý dezert. Zkuste meruňkovou panna cottu, radí Punčochář

Jen málo výraznou panna cottu rozzáří ovoce či trocha čokolády. A nejen chuťově. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Panna cotta je dezert jako stvořený pro ty, kteří se nechtějí v kuchyni moc nadřít a přitom touží po uznání. Její příprava totiž zabere sotva deset...

Smažený holanďan. Připravte si klasiku na pánev i do trouby podle receptu Jana Punčocháře

Jemnou chuť holandského řízku může doplnit třeba kyselá okurka anebo výrazněji... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Z mletého masa se dá připravit spousta jídel, ale holandský řízek, obsahující kromě masa taky štědrou dávku strouhaného sýra, určitě patří k těm...

Recept

Králík nalehko. Více zeleniny a žádná mouka, radí Jan Punčochář

Brusinky k tomuto typu omáček přirozeně pasují. Je možné podávat je zvlášť –... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Smetanová omáčka má pověst těžkého jídla, když ale k její přípravě použijete větší množství zeleniny a dobře ji propasírujete, nebude potřeba...

Recept

Gratinované hříbky po italsku. Jak na ně poradí Jan Punčochář

Aroma hříbků nepotřebuje výrazné dochucení – stačí sůl, pepř a kmín. Na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Carpaccio z hříbků může být dobrou alternativou pro všechny, kdo se tomu klasickému, z masa, dosud spíš vyhýbali. Na rozdíl od svíčkové nebo ryb v...

Recept aktualizováno

Letní oběd jedním tahem. Šťavnatý candát s hráškovou tarhoňou podle Jana Punčocháře

Candát si rozumí třeba s dobrým suchým vínem: využijete ho při přípravě omáčky... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šťavnatá ryba s křupavou kůrkou a k tomu slovenská tarhoňa na způsob italského krémového risotta s dvojitou porcí hrášku. Ač může tohle jídlo znít na...

Recept

Salát na lžíci. Studené polévky jsou v létě fantastické, radí Punčochář

Meloun, rajčata, mixér a lednice. O moc víc toho k přípravě této polévky... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní léto sice nepatří k těm nejteplejším, pár opravdu horkých dnů ale už přineslo – a jistě ještě přinese. Až se vám kvůli teplu nebude chtít...

Recept

Omáčky a dipy k masu. Jak na domácí majonézu či ajvar podle Jana Punčocháře

Vystačíte si s pár surovinami a minimem úsilí, přesto hostům můžete nabídnout... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdo jednou vyzkouší domácí majonézu, k té z obchodu už se vracet nechce. Nebojte se experimentovat s příchutěmi – hodí se všemožné bylinky, kapary,...

PUNČOCHÁŘ: Konec stěžování. Dobré restaurace praskají ve švech i nyní

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už se napsalo opravdu mnoho o tom, že česká gastronomie dostává na frak. Podniky jsou nucené měnit koncepty, turistu, aby člověk pohledal a židle na...

Recept

Sladce trpký doprovod. Rebarbora se hodí i k masu, radí Jan Punčochář

Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nemá jíst syrová. Tepelnou úpravu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kuchyni ji zapojujeme hlavně ve sladkých dezertech, díky svému rozkročení mezi ovocem a zeleninou je však rebarbora mnohem univerzálnější. Hodí se...

aktualizováno 9:48

Rozlučka ve svěžím stylu. Zkuste kombinaci zeleniny a ovoce, radí Punčochář

Štiplavé ředkvičky, jemný chřest a sladké jahody. Nezvyklé, ale moc dobré... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letní saláty mohou mít tisíce podob. Pokud se nebráníte kombinaci zeleniny s ovocem, vyzkoušejte třeba ten z ředkviček, jahod a chřestu. Jejich...

Jahodové žně. Udělejte si tvarohové knedlíky podle Jana Punčocháře

Jahodami, ale i jiným ovocem můžete knedlíky plnit, přelévat i zdobit. A klidně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jahody si není nijak těžké zamilovat – ostatně už svým tvarem i barvou připomínají srdce. Nejlepší jsou právě teď, v červnu, kdy vrcholí jejich...