Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Koleno knedlo zelo. Jak si ho připravit doma, aby bylo měkké a šťavnaté poradí Jan Punčochář


Selečí kolínka bývají pochopitelně menší než vepřová, počítejte tedy vždy s kusem na porci | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium
Pečené vepřové koleno patří ke stálicím českých hospodských jídelníčků: nejlíp chutná s dušeným zelím nebo jinou kyselou přílohou – a taky s pivem. Jak si ho připravit doma, aby bylo příjemně měkké a šťavnaté, a přitom už na pohled vypečené, zlatavé a neodolatelně lesklé?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Zlatou barvu a taky lesk kůže získává koleno samozřejmě pečením. „Příjemné barvě ale umí pomoct ještě něco – sůl, cukr a taky ocet,“ popisuje Jan Punčochář. To, že barvu nejen masových pečínek dokáže prohloubit pozvolna karamelizující cukr, asi netřeba opakovat, podobnou schopnost mají ale právě i zbylé dvě suroviny. 

„Pokud koleno před vložením do trouby potřete směsí soli a octa, vytvoří se na něm krusta, díky které kůže během pečení získá neodolatelně zlatavou barvu,“ doplňuje šéfkuchař. Obavy, že by zejména ocet nepříjemně ovlivnil chuť a vůni pečínky, nejsou namístě – jeho aroma během chvíle vyprchá a v jídle nebude vůbec patrný.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!