Úterý 5. července 2022, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

NEVYJEL: Fine dining v Česku. Je designový lustr více než maso od farmáře?

Jídlo

  6:40
Kudy půjde pražská gastronomie? Zpět na vratký vrchol, kde jsme byli, nebo snad by mohl přijít posun? Menší podniky, kvalitní suroviny, autentičnost, svoboda a inovátorství? Čemu se vlastně u nás říká fine dining? Opravdu je designové křeslo a lustr více než lokální bio maso, máslo či zelenina? S kuchařem se raději vyfotím, než aby mi uvařil?

Lukáš Nevyjel foto: Archiv Lukáše Nevyjela

Rád bych se oddával romantické myšlence, že začnou všichni pracovat v malých týmech a ukážou své představy o současnosti a budoucnosti.

Zase bych rád viděl jako před lety blogery, kteří mají followers, protože sdílí zajímavý obsah a ne blogery, kteří sdílí placený obsah. Co to je tedy za obsah? Je to něco o čem jsem poslední dobou slýchal: „To je prostě dnešní doba!“ 

Rád bych odpověděl, že to není dnešní doba. Je to lež, která se stala realitou těch, kterým vyhovuje. Je to zneužití postavení za účelem vlastního obohacení. To, co se vyčítá ve společnosti od základů samotných až po politiku. Je to politika toho, kdo se zapojí. Kdo tak neučiní, v době rozvoje sociálních síti neexistuje. Podstatou jsou pouze nejlepší možné suroviny a nejlepší možná řemeslná úprava, vše ostatní je kýč, co nedává smysl. Je jedno co vytváříte za pokrm, jde o to jak a z čeho.

NÁVRAT: Žně skončily. Spadli jsme na dno a třetina restaurací vůbec neotevře

Modernizace znamená šetrnost, balanc, kvalitu a jasný smysl. Z mého pohledu je nesmyslné se domnívat, že tradiční česká kuchyně je těžká, protože se v minulosti hodně pracovalo? Co to je za nesmysl, to se jako jinde na světě nepracovalo, jen Češi jsou dříči? Proč tedy máme neustále pocit, že musíme vzhlížet k někomu jinému do zahraničí? 

Je dobré si uvědomit, že něco jako tradiční česká kuchyně neexistuje a ani neexistovala. Dá se uvažovat jen o krajových surovinách, podnebí a měnící se sezóně. Lidé všude na světě jedli a vařili z toho, co bylo kolem nich. To je vlastně jediný smyslu plný pohled zpět v čase. Tu těžkost sebou nesla doba a samozřejmě nejen v Čechách, ale všude v podobném podnebním pásu. Modernizace a její odlehčení přišla až v čase, stejně jako u spousty jiných odvětví. Více vědomostí, zkušeností a odhodlání, u někoho možná až fanatičnosti. Pro mě je smutné pozorovat průměrné jídlo, a ještě ho opěvovat, ale nikomu to neberu, vše je jen otázkou proměn a zkušeností. Každý z nás roste.

Jídlo je nedílnou součástí života. Je důležité si vážit práce a času lidí, co se na něm podílí, tím myslím spíše malé farmáře z ekologických chovů a lidi, kteří ukazují cestu. V posledních týdnech jsme se mohli přesvědčit, jak důležité jsou lokální zdroje a kvalita surovin. Věřím, že to vše bude ku prospěchu, a nejen ku prospěchu ekonomie, ale ku prospěchu zlepšení úrovně žití i našeho okolí. To, co vytvoříme a předáme dál těm, co tu budou po nás a bude to utvářet jejich realitu.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Mohlo by vás zajímat