Pátek 14. května 2021svátek má Bonifác 14 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

SMOLENOVÁ: V gastronomii se často za minimální mzdu, snad tomu současná situace udělá přítrž

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Růžena Smolenová | foto: Archiv Růženy Smolenové

Je podvečer, všední den, a tak jako desítky tisíc lidí z gastronomie již druhým týdnem zažívám to, co nebývá zvykem – být v tuto denní dobu doma. Naše restaurace, sídlící v pražském Alcronu, je kompletně uzavřená, a až další vývoj ukáže, kdy budeme moci opět otevřít.

Závažnost situace jsme začali postupně vnímat v průběhu týdne, ve kterém došlo k vyhlášení nouzového stavu. Nešlo si nepovšimnout snižujícího se počtu hostů (jak ubytovaných, tak v restauraci) a zpráv, jež přicházely z jihu Evropy. Atmosféra to nebyla příjemná, jelikož jsme netušili, co bude jak s námi, tak s hotelem.

Růžena Rosie Smolenová

Kuchařka pražské restaurace Alcron vystudovala uměleckou střední školu, obor fotografie, po níž zamířila do Brightonu s cílem zdokonalit si cizí jazyk před dalším studiem. K tomu už ale nedošlo, protože zde na brigádách v kuchyni objevila vášeň k vaření, kvůli které v Anglii zůstala a začala v tamních restauracích pracovat. Kromě toho čerpala zkušenosti například na stážích ve Španělsku a Vietnamu. Po návratu do Česka vařila mimojiné ve vegeriánské restauraci Estrella a poté jako šéfkuchařka Cafe Elektric a Bistra Monk. 

Na tomto místě je potřeba vyzdvihnout důležitost pracovní smlouvy. Je veřejným tajemstvím, že v gastronomii lidé často pracují oficiálně za minimální mzdu a zbytek chodí tzv. bokem, ve formě různých „bonusů“. A není tak tomu pouze v pochybných restauracích, ale i v podnicích, kde by tomu člověk podle výše cen nehádal. Pro takové zaměstnance je tak současná situace nejhorší, protože 60% náhrada z minimální mzdy je částka, ze které se vyjít nedá, natož v Praze. Já ani mí kolegové v této situaci naštěstí nejsme.

Doufám, že současná krize tak přispěje k tomu, aby se v budoucnu podobným praktikám učinila přítrž.

Restaurace se snaží nastalému stavu přizpůsobit, jak se dá – vznikají take away okna a rozšiřuje se rozvoz. Stejně tak se ovšem krize dotýká i producentů a dodavatelů surovin, kterým se snižuje odbyt. Výhled do budoucna je tak pro gastronomii momentálně nepříznivý a mnoho podniků nejspíše zkrachuje, i vzhledem k tomu, že se současná opatření nejspíš dotknou i hlavní turistické sezóny. Proto prosím, pokud svoji karanténu trávíte v okolí podniků, o které nechcete přijít, nezapomeňte na ně, odpočiňte si od domácího vaření a objednejte si u nich párkrát oběd či večeři.

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...