V první řadě stát se k nám i ostatním otočil zády, restaurační byznys spadl o 97 % a jen zlomek provozů fungoval a vydělával. Majitelé se vrátili z drahých aut a dovolených do kuchyně nebo obsluhovali hosty při výdeji hotových jídel. Tyhle skutečnosti nás usadili na zadek a rychle nás naučili vážit si jeden druhého.
VELKÁ ANKETA: Jak dopadl koronavirus na pražské restaurace z michelinského průvodce. Kdo zlevnil?![]() |
Pojďme nastartovat byznys znovu. I my v Cafe Buddha jsme pocítili krizi, tři provozy jsme byli nuceni zavřít a zůstala nám jen jeden. Avšak rychle jsme přišli s řešením, jak byznys rozšířit a dát lidem zpět práci kterou milují, protože gastronomie je láska. Pokud ji děláte jen pro pocit zbohatnutí, rychle utečete, protože ten tlak neustojíte. Naše práce je nesmírně náročná a je jedno, jestli vaříte, mícháte drinky nebo stojíte za plotnou.
Štěpán NávratMajitel a executive chef fine diningové restaurace Benjamin a asijských restaurací Café Buddha Balbínova, Café Buddha Norská Ambiciózní pracovitý požitkář, který o sobě tvrdí, že je gastrokretén nedělající kompromisy. Je mentorem nových gastro talentů a příkladem toho, že když někdo něco chce, dokáže to. |
Ukažte lidem, jak jste dobří, řekněte jim, že jste ráno šli natrhat čerstvý bez na domácí sirup, o víkendu jste byli na sběru jahod nebo mladého hrášku. Dopřejte jim unikátní chuť jahodové limonády, džemu, sorbetu nebo knedlíku. Hráškové polévka je stejně jako chřest jedna z nejlepších, co česká úroda nabídne. Zároveň se připravme, že startuje sezóna angreštu, meruněk, třešní či rajčat. Je pořád co vychutnávat, než kupovat prefabrikáty.
Nabídněte lidem víc za nižší cenu, aniž byste polevili s kvalitou. Jen jim uvařte méně nákladná jídla. Tohle se nám úžasně osvědčilo, kdy jsme hostům nabídli degustační menu ponížené z 880 za 499 korun. Každý den dorazilo 6 párů a utratilo spoustu peněz. Všem zákazníkům jsme mohli poděkovat za přízeň a říct si, jak jsme to společně zvládli, protože v jednotě je síla.
Podporujte konkurenci
Zkuste vytvořit komunitu, sousedské setkání, grilovačku v okolí. Pozvěte na ni třeba farmáře, kteří vám s ní rádi pomůžou a řeknou lidem, jaký je rozdíl od maloobchodní zeleniny, která se válí týdny ve skladech a nikdo ji s láskou neprodává na farmářských trzích a nejen tam. V neposlední řadě nezapomínejte podporovat podniky ve svém okolí, třeba květinářství, hospodu, řezníka, potraviny, ale i další služby, které nás potřebují.
Restaurace, které zlevňují jídla pro Čechy, mě urážejí, tvrdí šéfkuchař Kunc![]() |
Pomalu nám začíná léto a mě se líbí cestování po Česku. Sami jsme nyní na Šumavě a je tady báječný klid. Nejvíce mě láká výlet na Moravu do vinných sklípků, kde začali řádit Taste of Prague. Jejich výlet má nápad a usnadní vám plánování navíc to jsou skvělý hostitelé. Více informací přímo od nich:
„Naše víkendové výlety za vínem na Moravu se snaží ukázat jakýsi průřez toho, co se na Moravě návštěvníkovi toužícím ochutnat kvalitní víno nabízí: v malé skupince hostů navštívíme středně velká i velmi malá, rodinná vinařství, která produkují vína konvenční i naturální. Vzhledem k své velikosti nabízejí kvalitní moravská vinařství unikátní možnost promluvit si přímo s vinařem, poznat jeho nebo její rodinu. Zároveň nás vždy překvapí, kolik Pražanů ještě nikdy pořádně nebylo v Brně, proto se snažíme ukázat jim i místní gastro scénu a scénu výběrové kávy, která si s tou pražskou nijak nezadá a leckdy ji i předčí. Je zajímavé, že i pro Čechy je moravská vinná oblast stále takovou malou neznámou, ale vždy odjíždějí zcela nadšení z vín, z lidí kolem nich i z místní kultury.“
Rád zmíním i jejich pražské aktivity, které pomáhají gastru jako takovému přežít: „Naše pražské gastronomické prohlídky se většinou zaměřovaly na zahraniční návštěvníky Prahy a snažily se vysvětlit českou kulturu, moderní historii i přítomnost skrze místní kuchyni. Nyní se zaměřujeme více na místní klientelu. Pořádáme procházky méně exponovanými čtvrtěmi Prahy, kde objevujeme místní architekturu, jídlo a pití a snažíme se na nich ilustrovat, jak se daná čtvrť za poslední roky změnila. A pak máme prohlídku, kde navštěvujeme některé z našich nejoblíbenějších podniků v Praze a kde se snažíme nahlédnout pod pokličku jejich provozů.“
Takže prostě není čas sedět se složenými rukami v koutě kuchyně, ale nadechnout se a makat. Hosté nás potřebují!