Diskuse k článku: DAVID: Co všechno je obsaženo v cenách jídla a pití aneb Porce za 200 korun není drahá

Přihlaste se



REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
  • Příspěvků: 24
  • Poslední: 14.7. 2019 22:41
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Nový 13.7.2019 20:18

ještě zapomněl na sekretářku a na osobní vzducholoď....reklama je hned ve 4 položkách, náklady na auto ve dvou, interiér dvě....tohle je výčet pro berňák...

a zahradnice musí být proklatě sexy

J. Hricišin 11.7.2019 6:31

Když to shrneme tak největší položky jsou suroviny platy a nájem (včetně vybavení restaurace)

Kvalitní (nevýstředné) suroviny bez DPH 50kč Práce kuchař + číšník 60 porcí za šichtu 35-50kč hodně pak záleží od nájmu kde to může být 10 ale i 70 kč. K tomu ostatní “drobnosti” a zisk tak to pak slutečně startujeme u 200kč mimo Prahu za kvalitní jídlo s kvalitní obsluhou.

Závěr není normální aby ste chodil do restaurace na kvalitní jídlo často, pokud neberetevysoce nadstandardní platy anebo nejste vyslovený gurmán.

Ve Švýčarsku anebo Dánsku drtivá většina lidí chodí do restaurace jenom výjimečně a u nás to směřuje k tomu samému. Na druhou stranu, jíst blaf za 100Kč bez pořádné obsluhy je drahý špás.

P. Čech 10.7.2019 21:21

Téměř pollovina jsou zbytečné platby. Mohly by být platné pouze tehdy, pokud majitel firmy nic nedělá, jen inkasuje zisk. Do takových restaurací potom nemá smysl chodit, protože ceny jsou nemravně předražené. Např káva, kterou doma pořídím při započítání energie a vody na cca 3 Kč stojí v takové restauraci 50 Kč. Taková káva je pro mne nepoživatelná.

J. Novák 10.7.2019 23:10

No, tak u vás, jejichž čas nemá prakticky žádnou hodnotu, to tak možná vychází. :-P

J. Tachovsky 10.7.2019 23:20

Casove vyjde daleko lepe uvarit si kafe doma nez na nej jit do hospody.

J. Novák 10.7.2019 23:27

To zálěží, kdy a kde si ho chcete dát. Pokud to berete tak, že si na něj musít někam z domova dojít, tak to lépe vychází, pokud si ho chcete dát zrovna když jste ve městě na nějakém jednání, tak ani omylem. A u některých lidí to nevychází výhodněji ani když prostě jen počítáte cenu času potřebného k přípravě kávy.

V. Petr 14.7.2019 22:41

Kafe uvařím za 5 minut! 12*75 Kč = 900 Kč čistého za hodinu!

Nehledě na to, že za 5 min mě to málokterý číšník přinese...

B. Michal 11.7.2019 11:13

Kafe za 3 Kč včetně vody a energie?

Taková káva moc poživatelná nebude bez ohledu na cenu, za kterou vám ji předloží.

M. Bartak 10.7.2019 16:33

Divne položena otazka. "drahe" definuje kolik lidi si to muze dovolit. "predrazene" definuje neprimerenost ceny.

Takze drahe - ANO, predrazene - NE. (Superb je taky drahy, ale nikoliv predrazeny)

M. Bartak 10.7.2019 16:42

Vlastne je to stejne, jako kdyby zlatnik vyjmenovaval vsechny naklady na výrobu briliantoveho náramku , takze kus za 200 000,- opravdu neni drahy...

J. Tachovsky 10.7.2019 14:45

Za 200 to neni drahe, ale je lepsi si za 200 nakoupit suroviny a uvarit si sam. Bude toho urcite vic, bude to cerstvejsi a lepsi.

P. Čech 10.7.2019 21:23

A halvně, bude to za pětinovou cenu.

J. Novák 10.7.2019 23:12

To bych to musel stihnout uvařit za zhruba pět minut, a to u většiny jídel nehrozí.

J. Tachovsky 10.7.2019 23:22

Tak jestli bydlite v hospode, tak vam to mozna vyjde lepe casove. Jinak asi ne.

J. Novák 10.7.2019 23:29

Totéž co u kávy - nepočítám cestu do restaurace/domů, ale čistě čas potřebný k přípravě jídla. To jídlo z restaurace si navíc můžu nechat dovézt domů.

P. Harabaska 10.7.2019 12:12

Jinými slovy obyčejní spotřebitelé jsou vyzýváni, aby do hospod nechodili a neživili pány restauratéry, protože pro obyčejného člověka s obyčejnými příjmy je 200 korun za porci až příliš. Přeji pánům restauratérům, aby chcípli hladem.

M. Henrik 10.7.2019 10:27

Když musím u vás v ceně jídla platit i designera, zahradnici, majordoma a cvičeného papouška, tak jsem rád, že nějaká knajpa uvaří chutné jídlo i za 120,-.

P. Čech 10.7.2019 21:25

Mnohde dokonce i kolem 80Kč. To je přiměřená cena.

J. Novák 10.7.2019 23:13

Jak pro koho. :-P

R. Novotný 10.7.2019 9:37

To sice není, ale jde to i za 69 kč (bez dph) :) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jidlo-v-nemocnicich-vzorovy-jidelnicek-time-out-renata-lukasova-stepanka-capova.A180504_135629_domaci_nub

P. Veselý 10.7.2019 9:15

Kryštof Kolumbus žasne, někdo objevil Ameriku...

J. Jonák 10.7.2019 7:33

Bohužel kvalita jídla a obsluhy většinou pokulhává za cenou.

J. Němec 10.7.2019 6:59

Vždycky se říkalo: "Bez peněz do hospody nelez".

K. Dvořák 10.7.2019 6:43

Je drahé. Pro někoho levné.