Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Češi prý neumějí pít šampaňské

Obecné povědomí o správném pití šampaňského v České republice je podle znalců stále na nízké úrovni. Jedním ze zásadních problémů je zejména velmi malý počet sommeliérů, kterých je pro celou republiku jen asi čtyřicet, a nemají tak moc velké šance oslovit více lidí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

J. Stejskal

18. 10. 2011 9:02
Aniž bych chtěl zpochybňovat erudici

pana Pokorného, tak "správná teplota by měla být mezi osmi až dvanácti stupni," řekl člen Asociace sommeliérů České republiky Aleš Pokorný", pokud šampaňské nebude úuplně suché, je při těchto teplotách nepitelné - alespoň pro mne.

ad "Dokonce se některé z nich hodí i k české klasice, kterou je kachna s knedlíkem a zelím," dodal znalec." V případě, že se takový jedinec najde, nechť je znalec tak laskav a upozorní mne. Přijdu s fotoaparátem.

Nějak si myslím, že znalci v oboru food & drink, chtějí být v každém případě originelní a tím si zajistit známost a popularitu.

0 0
možnosti
MV

M. Verner

18. 10. 2011 10:21
Re: Aniž bych chtěl zpochybňovat erudici

Nechápu, co je podle vás na těchto informacích divného. To, že by šampaňské nemělo být při podávání ledové, je snad celkem známá věc. Nepleťte si kvalitní šampaňské se šumivým vínem z obchoďáku - dobré šampaňské by se mělo temperovat jako bílé víno, tedy na 8 až 12 stupňů, běžnější sekty na 5 až 8 stupňů.

A podávání staršího a plnějšího šampaňského k těžším jídlům není, alespoň v zahraničí, nic zvláštního. Že restaurace u nás ještě mnohdy tkví v hospodských časech před rokem 1989 a nedokáží si k těžším jídlům představit nic jiného než pivo, to je bohužel naše prokletí, a právě osvěta nás může posunout na vyšší úroveň, k větší pestrosti stravování.

0 0
možnosti