Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Trvanlivé, nebo čerstvé? Na co si dát pozor při koupi mléka

Je zdrojem bílkovin, vitaminů A, B i D, jodu a v neposlední řadě také vápníku. V obchodech ho nabízí nepřeberné množství, zároveň se smí prodávat jen takové, které prošlo tepelnou úpravou - to aby se zneškodinily nežádoucí mikroorganismy. Jak se ale vyznat v pojmech, které na obalech nacházíme a jak si vybrat to nejlepší?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

20. 3. 2014 20:03
cerstve mleko

trvanlive mleko obsahuje "zbytek" zivin. ty jsou behem termicke reakce jsou zmeneny na komplexnejsi slouceniny, jejichz zivna hodnota je sporna (thermicka reakce cukru a bilkovin, t.zv. maillardova reakce). vitaminy jsou ztraceny. cili problematicky produkt.

jedine pasteurizovane mleko jeste obsahuje neco vitaminu a stravitelne bilkoviny.

nejlepsi je mleko cerstve, od zdrave kravy. to kdysi byvalo mozne koupit. nejlepsi bylo od krav, ktere mely pohyb, ktere zily volne na pastve. potom od tech, ktere musily pracovat, treba u pluhu, nebo tahnout vuz. vytezek byl sice nizky, ale jakost vyborna.

0 0
možnosti
PS

18. 3. 2014 18:51
Inu, nasi predkove

pili mleko ''rovnou od kravy'' a prezivali docela dobre. Meli bychom to, v dobe lednic, take zkusit.

0 0
možnosti