Inspektoři Michelinu navštívili loni na podzim Budapešť a povečeřeli v několika restauracích. V některých případech odhalili svoji totožnost až poté, co zaplatili účet, píše list. Největší šanci na zisk ocenění mají na jaře restaurace Tigris a Bock Bistro.
Inspektoři Michelinu přijeli do Budapešti nedlouho poté, co v rakouském vydání dalšího prestižního gastronomického průvodce GaultMillau získaly dvě „kuchařské čepice“ (ocenění považované za ekvivalent michelinských hvězdiček) dvě restaurace v Budapešti – Babel a Fausto’s.
Průvodce GaultMillau hodnotí restaurace podle svého dvacetibodového systému. Na základě toho pak mohou nejlepší restaurace dostat jako ocenění jednu až čtyři kuchařské čepice. Hodnotí se jen kvalita jídla, zatímco ceny, služby a atmosféra podniku se vyhodnocují zvlášť. Michelin uděluje jednu až tři hvězdičky, přičemž hodnotí nejen kvalitu jídla a nápojů, ale i obsluhy a interiéru.
Česká gastronomie se dočkala zařazení do prestižního gastronomického průvodce Michelin v roce 2008. První pověstnou michelinskou hvězdičku v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala italská restaurace Allegro z pražského hotelu Four Seasons. Druhou získala o rok později restaurace Maze, kterou pak přenechal slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsay hotelu Hilton, v němž podnik sídlí.