Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jen tři Češi z deseti jedí levněji

Česko

Ministerstvo financí: Daňová podpora stravenek je diskriminační. Firmy závodní stravování rušit nechtějí

PRAHA Sedm z deseti lidí v Česku nedostává žádný příspěvek na jídlo. Vyplývá to z údajů Asociace provozovatelů poukázkových systémů Apropos.

Tři z deseti Čechů dostávají stravenky nebo obědvají v závodní jídelně. Na obě možnosti přispívá zaměstnavatel a stát mu umožňuje, aby si příspěvek zahrnul do nákladů. Tím si zaměstnavatel snižuje daň z příjmu.

Ministr financí Miroslav Kalousek považuje podporu části zaměstnanců za diskriminaci ostatních lidí a prosazuje, aby příspěvky na stravování nešlo do nákladů zahrnout. Zaměstnavatel může dál svým zaměstnancům přispívat, zaplatí to ale ze svého čistého zisku.

Tento záměr, obsažený v návrhu reformy daní a odvodů, vzbudil odpor asociace Apropos. Podle jejího šéfa Miroslava Sedláka firmy přestanou jídlo dotovat, restaurace a poskytovatelé stravenek zkrachují a lidé začnou jíst nezdravě.

„Zrušení daňové uznatelnosti nákladů na stravenky a závodní stravování postihne osmdesát procent pracující populace. Podle našich průzkumů by dvě třetiny zaměstnavatelů podporu zrušily nebo omezily. Po zrušení stravenek by 70 procent zaměstnanců omezilo obědy v restauracích a 50 procent lidí by omezilo svou útratu,“ řekl Sedlák.

Připustil, že po zrušení stravenek by lidé jíst nepřestali. Podle něho by ale jedli nezdravě. „Místo teplého oběda v restauraci by si nosili svačiny a po několika letech by se zhoršilo jejich zdraví,“ dodal.

Podle Hany Sadílkové, specialistky na výživu, zdraví neovlivňuje teplota jídla, ale jeho složení. „Podle mých zkušeností je problém najít v restauracích zdravé jídlo, všude mají převahu smažené, tučné pokrmy. Syrová zelenina, syrové ovoce či jídla z biosurovin jsou k dostání málokde. A pokud jsou, do oběda v ceně stravenky se nevejdou,“ řekla.

Největší strojírenský podnik v zemi, společnost Škoda Auto, o zrušení podpory stravování ve svých závodních jídelnách neuvažuje. „Podpora závodního stravování patří mezi významné benefity našich pětadvaceti tisíc zaměstnanců a v žádném případě ji omezovat nebudeme,“ řekl LN mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler.

Ani menší firmy s rušením závodního stravování nepočítají. „Stravenky nemáme, jídlo pro našich padesát zaměstnanců dovážíme od externího dodavatele, lidem přispíváme 55 procenty ceny. Bylo by lepší, kdybychom to mohli zanést do nákladů, ale i když to nebude možné, podporu možná snížíme, ale nezrušíme. Po zrušení státní podpory se pak pozná, která firma si zaměstnanců váží a skutečně jim chce poskytovat benefity,“ řekl Josef Bárta, jednatel firmy Tvarmetal, která ve Vysokém Mýtě vyrábí ohýbané trubky. Loni její tržby dosáhly 50 milionů korun.

Svou závodní jídelnu nebude rušit ani slévárna Beneš & Lát, zaměstnávající 310 lidí. „Příspěvek na stravování zachováme v plné výši, je to standardní benefit,“ řekl ředitel firmy Lumír Al Dabagh.

Zrušení daňových výjimek u benefitů má podle Kalouska vytvořit stejné podmínky pro všechny.

„Debata by se neměla smrsknout na to, jestli jsou stravenky výhodné nebo ne. Strategie by měla znít, zrušíme všechny výjimky hlava nehlava, které nemají v daňovém zákoně co dělat. Bez diskuse,“ uvedl Aleš Michl, analytik Raiffeisen Bank.

***

Kolik lidí dostává příspěvky na jídlo (v milionech)

Celkem obyvatelé ČR

závodní stravování 1,75

stravenky 1,3

nedostává příspěvek 7,5

Pracující 4,9 mil.

závodní stravování 1,75

stravenky 1,3

nedostává příspěvek 1,87

Zdroj: Český statistický úřad, Asociace provozovatelů poukázkových systémů

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...