Česká kuchyně je na můj vkus hodně suchá. Přiznávám však, že mám moc rád hovězí guláš, ale jinak většinu jídel tvoří brambory a maso, zatímco já dávám přednost omáčkám. Tak, jak se vaří u nás doma v Sýrii, kde jsem se také kuchařem vyučil. V Cestovatelském klubu nabízíme arabskou a indickou kuchyni a zdá se, že Brňané si je oblíbili. Asi proto, že jídla jsou zdravá a nejsou drahá. Arabská jídla nejsou tak moc ostrá, tvoří je hlavně zelenina. Indická kuchyně víc pracuje s kořením, jako je kardamom, zázvor a celý hřebíček. Z menších jídel hosté hodně objednávají třeba makdous – nakládané lilečky plněné ořechy a chilli papričkami, labneh čili libanonský sýrový tvaroh s olivovým olejem a mátou nebo na Blízkém východě nejběžnější jídlo falafel, což jsou vlastně cizrnové karbanátky.
***
Restaurace Cestovatelský klub, Veleslavínova 14, Brno
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Brno