Pondělí 24. června 2024, svátek má Jan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Úsporným balíčkem to má začínat, některé důležité věci se do něj nedostaly, říká ekonom a člen NERV Stroukal


Hostem Rozstřelu je ekonom Dominik Stroukal. (25. února 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Premium Rozhovor
Vládním konsolidačním balíčkem by to končit nemělo. Pro nás je to teprve začátek, říká ekonom Metropolitní univerzity Praha a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Jak probíhaly poslední hodiny před velkou premiérou balíčku? O čem se ještě debatovalo, co se dolaďovalo?
Vládne představa, že jsme někde seděli s vládou. Ale bylo to tak, že jsme se seznámili s tím, co má vláda za cíle a pak jsme loni v listopadu představili menu návrhů k řešení strukturálního schodku. A ty jsme posléze projednávali s jednotlivými rezorty a občas i s vládou.

Daně nezvýšíme, růst u nemovitostí je nebezpečný. Které vládní sliby padly

Poté, co vláda řekla, teď musíme zasednout ke stolu politicky, jsme s nimi už nemluvili. Pokud si někoho z nás nezavolali s tím, že chtějí komentář k tomu či onomu. My jsme ekonomové, nemáme dělat politiku. Co politici v předvečer představení balíčku veřejnosti ještě dolaďovali, bylo zdanění tichého vína.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...