Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pivo s chutí uzeného a táboráku

Pokud se v Česku diskuse u piva stočí na zahraniční značky, většinou se dostaví slova opovržení a hany. Přesto se najde jedna výjimka, kterou čeští pivaři přijímají kladně - Bavorsko.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Venca-pivnik.

5. 2. 2006 12:25
Recept na kourove pivo.
Tuto specialitu si muzete uvarit i doma.(Recept na 10 litru.)
2kg svetleho sladu,300gr.preuzeneho sladu dubovym drevem,15gr.chmeloveho granulatu.8litru vody,potom dalsich 8-10litru na proplachnuti sladu.Susene,lepe tekute kvasnice pro svrchni kvaseni.
Varit infuznim zpusobem:
Zacit na 40 stupnich,zvysit na 55 stupnu,20minut pauza na teto teplote,zvysit na 65 stupnu,prodleva 30 minut,jodova zkouska,zvysit na 72 stupnu,prodleva opet 30 minut,opet jodova zkouska,potom zvysit teplotu na 78 stupnu,opet 30 minut setrvat na teto teplote.Odfiltrovat sladinu,slad jeste proplachnout dalsi varkou vody ohrate na 78 stupnu.(viz zacatek receptu.)
Hlavni kvaseni 2-3 dny,dokvasovani naprikald v lahvich 1-2 tydny.Mozno i dele.
Za pokus to stoji,je to jedna z nescetnych pivnich specialit.
Pivu zdar!!!
Venca...
0 0
možnosti

Veca-pivnik.

5. 2. 2006 13:37
Re: Recept na kourove pivo.
Jeste dalsi varianta vareni kouroveho piva.
Protoze se uz za pradavna pouzival infuzni zpusob vareni piva,byl jednodussi,stacila jedna varna nadoba.
Jeste se nepouzivalo elektricke vyhrivani ani plynove.Plyn a elektrina byly tenkrat nezname.
Proto se vzdy rozehral v ohni vetsi kamen,ktery se do varne nadoby vhodil.Tim se podarilo zvysit teplotu na potrebnou pri tomto infuznim zpusobu vareni.Chtelo to jiste trochu zkusenosti,aby velikost kamene,jeho teplota zvysila sladinu o potrebych par stupnu.V ohni,kde se prikladalo dubovyb drevem a tyhle kameny se v nem take ohraly ziskaly samozrejme specifickou kourovou(dubovou)prichut.
Nemusel se tedy pouzivat kourovy slad,ale tato chut se ziskala i jinym zpusobem.
Nebyl jsem u toho,ale vycetl jsem tuto mourdost z knizek.
0 0
možnosti

Josef

26. 1. 2006 3:00
Skotska Whisky
Tim nejznamejsim napojem, ktery se chlubi kourovou chuti, je prave prava skotska whisky (single malt). Nakliceny sladovnicky jecmen se tam susi kourem ze susene raseliny. Whiska je napoj s pomerne kratkou histori. Vznikla destilaci piva. 
0 0
možnosti

Angela

24. 1. 2006 20:31
k clanku
Diky, jako argument to beru. Bamberg moc neznam, zatimco Mnichov..... no, v dobe Oktoberfestu se mu zarucene vyhnu.
Clanek me  doopravdy zaujal a to uz je doopravdy co rict, kdyz jsem nepivacka. Proste to bylo sympaticky a zajimave napsano, je videt, ze se pan autor vyzna a necuca si nic z malicku.
Misto vecneho zavrhovani piva me to dokonce primelo k zamysleni.  
0 0
možnosti

Honza- www.svetpiva.cz

24. 1. 2006 1:31
Mnichov - Bamberg
Mnichov "vosk" samozrejme neni. Ale tak jak je pro Mnichov typicky Oktoberfest, nakurovane pivo rauchbier je spojovano prave s Bambergem.
0 0
možnosti

.

21. 1. 2006 18:48
.
0 0
možnosti

Gejza

20. 1. 2006 21:50
zajímavé
0 0
možnosti

Angela

20. 1. 2006 21:49
A Mnichov je vosk?
Tohle si precist pivar-Mnichovak, tak se skaci jako špalek.
0 0
možnosti