Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak dopadne boj o cigaretový dým?

Poslanci budou příští rok rozhodovat o tom, zda úplně zakázat kouření v restauracích. Očekává se tlak ze všemožných stran.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A0

Albert 001

29. 12. 2012 23:43
Kdyby...
Kdyby byla skutečná poptávka po nekuřáckých restauracích, tak by byla i nabídka. Ale dokud jsou to jen jakési statistiky vycucané z prstu, tak víc nekuřáckých restaurací nebude. Holt neviditelná ruka trhu funguje.... 
0 0
možnosti
L

Lukaserben

29. 12. 2012 23:01
Regulovat se dá i jinak...
Jsem nekuřák (vyjma vzácných případů např. vodní dýmky) a kouření v restauracích, barech a také například v hudebních klubech mi velmi vadí (ten poslední případ je o to horší, že při křepčení či tanci má pasivní kouření mnohem horší dopad na zdraví...). Nicméně i tak si myslím že regulace by se mohla vydat jiným směrem než je zákaz: požadovat po provozovatelích kuřáckých podniků tak kvalitní (a nákladný) systém vzduchotechniky, který zajistí rychlou výměnu vzduchu a omezí negativní dopady (zdravotní i esteticko-smradové) na nekuřácké návštěvníky na naprosté minimum. Ano, bude to drahé, stejně jako katalyzátory, odsíření a další příklady z jiných oblastí. Ale bude to fér - regulace která neomezí svobodu ničit si zdraví a navíc zvýhodní nekuřácké podniky, které nebudou muset do vzduchotechniky investovat a budou tak levnější. No nebylo by to elegantní řešení? A ještě by to stimulovalo ekonomiku kvůli nutným stavebním úpravám :). Prostě win-win situace dokonce i pro Míru Kalouska.
0 0
možnosti
JN

Josef Novak

30. 12. 2012 9:03
Vylepsil bych to ! Každy
Vylepsil bych to ! Každy kurak bude mit na drzce katalyzator aby splnoval evropskou normu pro emise.......
0 0
možnosti
KS
...
Dávám vám bod za přesnou a vtipnou charakteristiku toho individua.  Pobavil jste. -))
0 0
možnosti
JN

Josef Novak

29. 12. 2012 19:08
Řešení je jednodnoduché.
Řešení je jednodnoduché. Označit restaurační podnik jako " kuřácká restaurace"  nebo  "Klub kuřáků" za podmínek daných předpisy o hygieně a vše ostatní provozovat tak jak je běžné v ostatní veřejných službách, tedy bez kuřáků. Otázka je potom, zda stát označenou restauraci nakonec více zdaní z důvodů zvýšených nákladů na zdravotnictví....a záleží na zákazníkovi kam se rozhodne. Ale situace "chytré horákyně" je neudržitelná
0 0
možnosti
H

Hell

29. 12. 2012 17:48
Milý pane, nezlobte se, ale
Milý pane, nezlobte se, ale Váš dotaz je takový, řekněme, malonásobilkový, zatímco se ostatní baví o integrálech. Prosím nastudujte si něco k té problematice aspoň na internetu, ať se můžeme vyhnout zbytečnému opakování sto let starých debat.
0 0
možnosti
O

Ondrap

29. 12. 2012 19:38
Ale kdepak
Ale vůbec ne. Já hodlám využívat svůj majetek (každý má právo vlastnit), a hodlám na něm provozovat hospodářskou činnost (moje základní práv, viz základní listina práv a svobod). A dle státu zde platí "co není zakázáno, je povoleno". A já hodlám svůj majetek použít pro poskytnutí služby kuřárna. A teď přijde stát a hodlá mě v mých základních lidských právech omezit. A protože mám být omezen na svých základních lidských právech, tak se samozřejmě bráním, oznamuji, že budou omezena má základní lidská práva a chci slyšet hodně pádný důvod, proč bych měl být takto omezen.A teď přijdete vy a prohlásíte, že jsem směšný, protože chci znát důvod omezení mých základních lidských práv? Vám to fakt přijde směšné? V 50. letech bylo v půlce světa normální, že se kradl majetek. Bylo to "normální". Pokud se někdo bránil, tak by vám to taky připadadlo směšné - vždyť v Rusku byli ještě dál..?
0 0
možnosti
O

Ondrap

29. 12. 2012 17:05
Regulace a studie
Ano, stát reguluje. Ergo stát by měl zakázat kouření v restauracích. Stát zavírá lidi do vězení. Ergo zastánci nekuřáckých restauracích by měli být zavřeni do vězení. Regulace = zákaz. Stát zakazuje. Ovšem pokud by stát měl zakázat kouření v restauracích, je především potřeba odpověď na otázku proč:Proč by mi měl stát zakázat poskytovat službu "kuřárna"?No - a bohužel žádný z těchto faktů na tuto otázku neodpovídá. Otázka tržeb restaurací je zcela irelevantní - pokud by se kouření "mělo" zakázat, tak je přece jedno, že restauracím klesne tržba. Pokud by "nemělo", tak je snad jedno, že by jim třeba po zákazu vzrostla.V naší ústavě je garantováno právo podnikat a právo nakládat se svým majetkem. Stejně tak je tam napsáno, že tu vládne většina, ale respektuje přitom práva menšiny. Takže pokud někdo hodlá argumentovat průzkumy veřejného mínění, tak je to v podstatě protiústavní argumentace.Stejně tak zdravotní následky - pokud kouření není tak nebezpečné, aby se člověku něco stalo, pokud se mu náhodou vystaví. Pokud se mu vystaví záměrně (navštíví kuřáckou restauraci), pak se evidentně  nejedná o externalitu, nejedná se o zájem "veřejného zdraví", takže to opět není důvod zákazu. Stejně tak fakt, že to zdravotnictví něco stojí (i kdyby to stálo fakt hodně) opět není argumentem pro zákaz, protože finanční ztráta veřejných rozpočtů také není argumnetem pro zákaz (to bychom stejně tak mohli zakazovat neplacené dovolené).Nakonec - k těm studiím: tvrzení, že zákaz kouření v restauracích způsobil měřitelný pokles hospitalizací s infarktem a mrtvicí o 15% je normální lež. Naprosto vážně. Myslím, že v souvislosti s tabákovou lobby by se mělo hodně začít mluvit o protikuřácké lobby, protože takhle lživé studie jsou naprosto neuvěřitelné. Viz:http://velvetgloveironfist.blogspot.cz/2009/10/no-heart-miracle-in-any-australian.htmlhttp://tobaccoanalysis.blogspot.cz/2010/01/more.htmlhttp://velvetgloveironfist.blogspot.cz/2012/01/sheer-heart-attacks.htmlhttp://velvetgloveironfist.blogspot.cz/2011/11/north-carolina-smoking-banheart-attack.htmlhttp://velvetgloveironfist.blogspot.cz/2011/09/no-heart-miracles-in-six-us-states.htmlA tak dále a tak dále... mimochodem, mluvit v souvislosti s pasivním kouřením o rakovině plic je sice hezké, ale to riziko je také téměř neměřitelné, takže to můžete rovnou srovnat s tím, že od někoho dostanete chřipku...
0 0
možnosti
KS
...
Proč by mi měl stát zakázat poskytovat službu "kuřárna"? No protože stát neposkytuje ani službu "veřejný dům", protože stát neposkytuje službu "znásilnění zdarma", protože stát netoleruje ani vraždy, asi proto.Kuřák, ergo vrah, protože kouření likviduje život. Zastánce kouření=schvalování trestného činu, ergo, zastánci kouření by měli jít do basy.....
0 0
možnosti
P

Po1ntm4k3r

29. 12. 2012 16:00
No
Ač nekuřák, souhlasím s ponechaním rozhodnutí na majitelích zařízení. Kecy o omezovaní jsou mi k smíchu, protože přesně to bych i já mohl říct o sobě, když bych chtěl ostatní kárat za jejich svobodné rozhodnutí. Ještě nikdy se mi nestalo, že by mi někdo čoudil přímo do talíře, je to taky o slušnosti a o tom jak se k sobě lidi dokážou chovat a ne jen o tupých směrnicích a zákazech...lidi proberte se a chovejte se k sobě slušneji a ukažte občas nějakou aspoň malou dávku empatie.
0 0
možnosti
BK

29. 12. 2012 15:43
Svobodna vule
1] Boris Stastny by mohl prestat s populismem a neodpoutavat pozornost od sveho spojeni s kmotry a aferami2] v Bulharsku se kouri. Alespon v kazde restauraci, ve ktere jsme byli se kourilo3] existuji nekuracke a kuracke restaurace. Ja jako kurak nechodim do nekurackych. Nevidim duvod proc to nemuze fungovat i naopak.
0 0
možnosti
V

Viktor.Mahrik

29. 12. 2012 23:32
Nekuřácké restaurace
V Praze je podle mého odhadu cca 3500 restaurací. Nekuřáckých bude tak kolem 150. To mi nepřijde úplně vyvážené...
0 0
možnosti
M

Miki

29. 12. 2012 10:33
Vždyť o tom přesně mluvím (já
Vždyť o tom přesně mluvím (já vašemu argumentu rozumím). Jenže pro vás je restaurace veřejné místo, pro mě ne - stejně jako operační sál (i to je majetek majitele nemocnice a on má rozhodovat, jestli se tam bude nebo nebude kouřit (nezkoušejte mi tvrdit, že by to někdo dovolil)). "nesmím stanovovat s ohledem na podmínky, kdo smí mých služeb využít a kdo ne"- Takto to možná fungovalo v době otrokářů. Ve svobodné společnosti můžu odmítnout.To, že se to dnes dělá jinak, nijak danou věc neobhajuje. Máte pravdu, že stát stanovil podmínky provozu, ale já tvrdím, že tato samotná skutečnost je špatně. Tvrdím, že o restauraci (= o tom baráku co si koupil) má rozhodovat majitel nikoliv stát. (Další problém je, že tyto podmínky při vzniku stávajících restaurací neexistovali.)
0 0
možnosti
BS

Blue Siddius

29. 12. 2012 12:13
Re:
Tam byl ale ten problém dobře nastíněn, v článku: pokud to stát nenařídí, všichni majitelé hospod raději kouření neomezí, aby nepřišli o zákazníky. V současné době jsou skoro všechny hospody kuřícké a to je pro nekuřáky nepříjemné, páč by si taky rádi šli k pivínku pokecat :-)
0 0
možnosti
JN

Josef Novak

29. 12. 2012 10:05
Provozování restaurace
Provozování restaurace podléhá podmínkám hygienickým a živnostenským! Tyto podmínky stanovoují jak můžu provozovat restauraci a nabízet tuto službu veřejnosti . Mimo jiné jsem povinen označit provozovnu, majitele a provozni dobu, která je dokonce i dost často vymezena. Nikdo nezpochybnuje vlastnictví , ale zákony a předpisy diktují za jakých podmínek můžu daný business provozovat, nejedná se tedy o omezování vlastnictví , ale o podmínky provozu . Takže si skutečně nemůžu dělat co mne napadne jako majitele, protože v tomto případě se moje práva a povinnosti dotýkájí práv a povinností druhé strany a taky nesmím stanovovat s ohledem na podmínky , kdo smí mých služeb využít a kdo ne! Stejné je to např. v metru nebo tramvaji, nesmím kouřit, páchnout , znečišťovat a musím za službu zaplatit, taktéž v restauraci /hotel, nemocnice, MHD a další/ kam může přijít kdokoliv, protože je to veřejná služba. Majitel nebo jeho zástupce může a musí vykázat z provozu takové osoby, které nesplňujíí podmínky pro daný typ provozu. Myslíte , že budete kouřit v divadle?? Nebo na operačním sále nebo při tankování benzínu?? Tak proč by měla mít vájimku restaurace???
0 0
možnosti