Pondělí 17. června 2024, svátek má Adolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jak se pozná dobrá restaurace? Ptali jste se Pavla Maurera

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

UKONČENO

Pavel Maurer je milovníkem dobrého jídla. Od roku 1997 vydává průvodce po českých restauracích s názvem Maurerův výběr Grand Restaurant. Lidem se snaží přiblížit kvalitní gastronomii - pořádá letní Prague Food Festival a zimní Grand Restaurant Festival, který právě probíhá. Zájemci tak mohou za výhodné ceny ochutnat luxusní jídla, která by si jinak třeba nemohli dovolit. Co festival nabízí? Jak se pozná dobrá restaurace? Jaké služby by měla nabízet? A máme takové v Česku? Na tyto, ale i další otázky spojené s jídlem, jste septali známého gourmeta Pavla Maurera.

položených otázek: 47 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (21.1.2011 9:46) BAlbert@seznam.cz
Dobry den. Leta vedeme s prateli diskuse o vyznamu dvou vyrazu z kulinarske oblasti. Jde o gurmana a gurmeta, lze take psat jako gourman a gourmet. Ja tvrdim, ze zjednodusene lze rici, ze gurman (tolik uzivany) je obycejny obzera, kdezto gurmet je skutecny labuznik, vychutnavac a pozitkar. Staci zadat tyto vyrazy do vyhledavace a vzajemny pomer ukaze, ktery vyraz je ve svete uzivanejsi. Co Vy na to? A kde se stala chyba, ze nasi siritele myslenek a osvety (novinari) tak chybuji... Dekuji.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:39)
mate uplnou pravdu. Ja to take uz dlouho vysvetluji, ale pokud si spravne vzpominam pise se to presne takhle: gourmand a gourmet, ceske slovo gurman nema zdaleka tuto jasnou francouzskou odlisnost
OTÁZKA (21.1.2011 12:08) Magdalena Westman
Pane Maurere, chybi mi na vas email a mobil. A pokud jde o ty hospody, mohut ake poradit. Zajedte k nam do dediny a ja vas vezmu do sousedni, do Drevniku a uvidite, ve sve kategorii uzasne. A ty lidi, myslim personal, jedna pohadka. I psovi daji kost a nalejou vodu.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:41)
dekuji, me spojeni je na mem webu www.grand-restaurant.cz
OTÁZKA (17.1.2011 15:01) František Platina
Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o ruské kuchyni? Navštívil jste někdy podnik, kde by se vařilo "rusky" na úrovni? Možná je moje otázka mimo mísu, ale zdá se mi, že v Rusku je teď stejný proces, který byl u nás dříve. Tj. majorita se žene za pseudopizzou a jídlo, jakožto součást kultury, dostává na frak. Jinak přeji mnoho úspěchů, Váš festival vnáší opravdové jídlo, tj. kulturu mezi lidi, a to za ceny opravdu nepřehnané
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:45)
Jedl a znam. Chybi mi, ze v Praze neni jedina poradna restaurace prezentujici gastronomii naseho nejvetsiho souseda...Obcas se da narazit na gruzinskou...
OTÁZKA (21.1.2011 11:18) Michaela
Jakou kuchyni máte nejraději? Českou? Nebo dáváte přednost cizokrajné? Je tady ještě něco, co by vám chybělo? Co my Češi neznáme? Osobně mám velkou radost z farmářských trhů (i když jsou trochu módou, ale i to později opadne) a akcím jako je Grand restaurant festival...držím vám palce. A díky.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:47)
Nemam preference, zamerne, ale je mi blizska italska pro svou jednoduchost ingredienci. Chybi mi zde ruska, poradna cinska, laoska. Trhy snad vydrzi - ty nejkvalitnejsi.
OTÁZKA (21.1.2011 11:23) Pavel
Jste pivař, nebo si raději dáte víno? Myslíte si, že v restauracích umějí číšníci doporučit dobré pití, které by se hodilo k jídlu? Já tuto zkušenost bohužel nemám, což mě trochu mrzí...
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:50)
piju vse - jak k cemu, mam rad pivo k veprovemu a vino k rybe, sommelieri jsou dnes spise v drazsich restauracich, ale dokazou doporucit fakt dobre a vyladena kombinace jidla a vina - tot uzasna vec!
OTÁZKA (21.1.2011 10:14) Mirka
Dobrý den, pane Maurere, mám rezervaci do francouzské restaurace v Obecním domě. Už se moc těším. Díky festivalu se můžu podívat tam, kam bych se jindy nedostala. Ale k otázce - vy sám jste si rezervoval místa v nějaké restauraci? Ve které? A na jaké jídlo se nejvíc těšíte?
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:51)
vase volba je dobra, maji tam noveho kuchare (francouz zijici pres 10 let v CR). ja se chci podivat na lokalni speciality mimo Prahu
OTÁZKA (21.1.2011 0:09) Zuzana
Nabídka vegetariánských či veganských jídel je v Česku opravdu tristní. Typické bezmasé jídlo v Čechách je smažený sýr se šunkou, v některých luxusnějších restauracích jídla bez masa, sýra či vajec ani nejsou. Myslíte si, že je známkou dobré restaurace, že má v nabídce i jídla bez živočišných produktů? Nemyslíte si, že se to v Čechách s masem v restauracích přehání, když se dává prakticky do každého jídla? Jakoby Češi neuměli jíst nic jiného...
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:53)
souhlasim a snazim se ve svem pruvodci Grand Restaurant stale rozsirovat tuto kategorii, letos i veganske...
OTÁZKA (21.1.2011 9:48) Rebeka
Dobrý den, pane Maurere, kdo vám dělá PR? Stíháte to vy sám? Nepotřebujete někoho k ruce? Moc vám držím palce i s mojí maminkou a už se těším na PFF.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:55)
tak se Rebeko ozvete pres nas web a treba neco najdeme
OTÁZKA (21.1.2011 0:45) kate
Dobry den,moc zdravim, tak me napada asi to je i uchylne :-) chtela bych Vas videt jist..zni to divne, jen proste premyslim zda prevalujete kazde sousto jako vinari vino..ci take nekdy hltate :-) ....a co za vylozenou ´´prasecinu´´ mate rad, neco o cem Pavel Mauer vi, ze by se nemelo vedet :-) Kdyz Vas pozvala na obed-kam to bude ?
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:56)
mam rad ovar, jitrnice, tlacenku, snazim se nehltat...Tak pozvete, spojeni je na webu
OTÁZKA (20.1.2011 23:01) frydolin
Dobrý den, jste milovníkem dobrého jídla, neuvažoval jste proto někdy o otevření vlastní restaurace, která by mohla být vzorem pro ostatní? Nechtěl jste se stát profesionálním kuchařem? Vaříte občas pro sebe a pro známé? Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:59)
byl bych v konfliktu zajmu se svym vydavatelstvim
OTÁZKA (21.1.2011 12:16) Lenka Sedlaříková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám právo žádat v resturaci vodu z kohoutku. Zvlášť v Brně, kde máme vodu dobrou, mě vytáčí pít vodu balenou.:) Díky
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:59)
pokud vam ji nedaji, uz bych se k nim nikdy nevratil
OTÁZKA (21.1.2011 11:44) ostrovanka
dobry den, jak byste reagoval, kdyby vam prinesli ve vyhlasene restauraci brambory au gratin, pricemz ty brambory jsou takove ty ozdobne hezke kulicky, ktere se do restauraci dodavaji uz oloupane a zmrazene, takze nemaji zadnou chut? na listku ale nic takoveho uvedeno neni? proc se vubec tyhle potraviny tak casto v restauracich vyskytuji? co je tezkeho na oloupani a uvareni cerstvych brambor? dekuji za ozpoved.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 14:01)
kuchari zleniveli a restaurateri musi pochopit, ze k nim chodime prave proto, abychom zde ochutnali cerstve a domacky upravene jidlo
OTÁZKA (21.1.2011 12:01) Pinelli
zajímalo by mne, jak je možné, že se do prvních 100 nejlepších restaurací /konkrétně 41.místo/ dostane podnik, který je špatný opravdu ve všech směrech. Konkrétně se jedná o Café Rozmar v Trojické ul., Praha 2. Laciný design, velmi špatná obsluha /lunatická slečna se špinavými nehtami/ a jídlo na úrovni školní jídelny. Kdo ty restaurace hodnotí, sami majitelé?
ODPOVĚĎ (21.1.2011 14:03)
Tento podnik jsme zaradili predevsim pro jeho socialni poslani. Ze se dostal do TOP 100 je prekvapive i pro mne, ale musim respektovat vysledky hlasovani nezavislych hodnotitelu
OTÁZKA (21.1.2011 9:56) Jaroslav Skupien
Dobrý den. Nedávno zveřejněná statistika ukazuje, ze v ČR je již každý desátý člověk diabetik a toto číslo stále stoupá. Nebylo by možné nějakým způsobem prosadit, aby v restauracích byla povinně zastoupena jídla vhodná pro tyto chronicky nemocné? Vždyť takové dietní jídlo by si jistě rádi objednali i lidé netoužící po tučných a kaloricky převydatných jídlech. Ujišťuji vás, že je pro mne jako pro diabetika na inzulinu velmi složité si vybrat v restauraci vhodné jídlo, které by dramaticky nezměnilo glykemii. Vřele děkuji.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 14:04)
Souhlasim, ale nedokazu pomoci. I ja mam v rodine diabetiky. Je to trh, ktery musi najit reseni.
OTÁZKA (21.1.2011 11:29) knapina
Pane Mauere dobrý den, zajímalo by mě, jak to podle rčení "kovářova kobyla chodí bosa" vypadá se stravováním ve Vaší rodině. Jestli např. Vaše děti spolu s Vámi preferují kvalitní gastronomii a nebo jim chutná např. Fastfood.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 14:08)
Varime doma z kvalitnich surovin. Nesetrim na tom. A ucime je rozeznavat, ze to, co si davaji do bricha ovlivnuje cely zivot, naladu, energii... Tak se loucim a omlouvam za nezodpovezene dotazy, vic jsem nestihl...snad priste